Pescuitul crapului | Distanța mandrină-mâner

În acest capitol

Măsurarea distanței mandrină-mâner

Determinarea lungimii optime dintre mandrină și cotorul lansetei

Ajustarea distanței mandrină-mâner în vederea lansării

Transcriere audio

Distanța dintre mandrină și mâner este un element care nu trebuie scăpat din vedere, mai ales atunci când ne interesează o lansetă pentru distanțe extreme. De aceea am decis să-i dedic un capitol separat.

După ce în cele două capitole precedente am vorbit despre mandrină și mâner, aduc în discuție, să-i zicem, lungimea funcțională a mânerului sau, mai simplu, distanța dintre piciorul mulinetei fixate în mandrină și extremitatea cotorului lansetei.

Practic, poziția mandrinei pe blanc dictează această lungime. La modul ideal, ar trebui ca distanța mandrină – mâner să fie aceeași cu lungimea brațului pescarului. Dar cum, în funcție de fizicul fiecăruia, lungimea brațului diferă de la pescar, la pescar, apare întrebarea cum putem verifica dacă o lansetă este potrivită pentru noi?

Procedura este foarte simplă: poziționăm mâna pe mandrină ca și cum ne-am pregăti să lansăm, punem cotorul lansetei paralel cu brațul întins la orizontală, lipit de braț și, dacă lanseta este “croită” pentru noi, ar trebui ca extremitatea blancului să ne atingă la subraț. Nici să ne înțepe, nici să fie distanță între cotor și axilă.

Deși am spus “croită”, cei mai mulți pescari folosesc lansete de serie, deci nu pot alege unde să fie amplasată mandrina și nici nu își pun problema să mute mandrina după achiziționarea lansetei.

Tot ce ne rămâne de făcut, dacă distanța mandrină – mâner este prea mare sau prea mică, este să prindem piciorul mulinetei altfel decât am face-o în mod normal. Spre exemplu, putem muta unul sau mai multe degete în fața sau în spatele piciorului mulinetei fixate în mandrină.

De avut în vedere că mandrina poziționată mai jos decât ar trebui, deci o distanță mandrină – mâner mai mică, ne încurcă mai mult în lansare decât dacă mandrina ar fi amplasată mai sus față de poziția considerată optimă.

De reținut că atunci când executăm lansarea, cu cât mâna de pe mandrină este poziționată mai sus, mai spre vârful lansetei, cu atât vom putea accelera mai mult ansamblul plumb – montură – momeală, deci vom câștiga în distanță.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *