Pescuitul Crapului | Cum alegem echipamentul cu cel mai bun raport calitate – preț

În acest capitol

Ce înseamnă raportul calitate-preț

Cum se calculează raportul calitate-preț

Care sunt produsele cu cel mai bun raport-calitate preț

Transcriere audio

M-am întrebat de ce expresia “raport calitate – preț”, în diverse forme, se folosește atât de des: cel mai bun raport calitate preț, raport calitate preț imbatabil, raport calitate preț excelent. De fapt, răspunsul la această întrebare este simplu: se folosește deoarece funcționează în relația cu pescarul și cumpărătorul, în general. Prin urmare, întrebarea cu adevărat importantă este de ce funcționează. Dar până să răspund la asta, aș vrea să fac o analiză a ceea ce ne transmite expresia “raport calitate – preț”. Fiindcă vorbim despre un raport, pentru a avea sens, bunul simț ne spune că ar trebui să avem două… ceva măsurabile, comparabile. Prețul este clar pentru toată lumea. Calitatea însă, în ce se măsoară? Care este unitatea de măsură a calității?

Ba mai mult, calitatea este de cele mai multe ori o apreciere subiectivă. De exemplu, dacă nu mă pricep la mașini, s-ar putea ca atunci când ajung în showroom, o mașină mare să mi se pară de calitate. Merg mai departe: calitatea este un atribut în sine sau o sumă de atribute? Consider că o mașină de calitate este cea care accelerează repede? Sau cea care accelerează repede dar este și fiabilă? Sau cea care accelerează repede, este fiabilă și are costuri mici de întreținere? Dar consumul, ține tot de calitate? Evident, atributele care pot intra sub „căciula” numită calitate sunt multe și la aprecierea fiecăruia.

Bun, deci nu putem măsura calitatea și nici nu este vreo „constantă, să-i zicem, universală”. Atunci de ce are totuși sens această expresie? Cineva ar putea spune că trebuie interpretată astfel: „este ce primești pentru ce plătești și cu cât primești mai multe, cu atât raportul calitate – preț este mai bun”.

Deși înțeleg și sunt de acord cu acestă explicație, tot nu îmi este clar cum mă ajută în mod practic. Cum comparăm raportul calitate – preț între produsele dintr-o anumită categorie pentru a putea determina, de exemplu, care mulinetă de la secțiunea „Mulinete crap” are cel mai bun raport calitate – preț? Dacă ar fi așa simplu, de ce nu indică direct producătorii sau magazinele atributul calitate alături de preț și caracteristicile tehnice?

Ne-am putea gândi că nu au niciun interes să facă asta deoarece toată lumea ar cumpăra numai produsele cu raportul calitate – preț cel mai mare și ar sta departe de cele cu “cel mai mic raport calitate – preț”.
Apropo de asta, n-am auzit până acum pe cineva care să ne avertizeze cu privire la produsele cu raport calitate – preț slab. La cele care sunt de evitat ne referim vorbind doar despre calitate, fără să ne mai raportăm la preț. Spunem doar “produse slabe calitativ”.

Dacă ne gândim mai bine, ne dăm seama că raportul calitate – preț nu spune de fapt nimic concret și nu oferă niciun beneficiu real cumpărătorului. Și atunci revin la întrebarea importantă: de ce este folosită și de ce funcționează această expresie în relația cu pescarul? Deoarece cumpărătorul crede că va primi ceva care este „cel mai bun”. Realitatea însă este că, fiind de regulă situate în segmentul mediu de preț, aceste produse nu au nici prețul cel mai bun, nu au nici cele mai bune componente, deci practic produsul cu cel mai bun raport – calitate preț nu excelează la niciun capitol. Pentru că dacă ar avea avantaje evidente, dacă ar oferi pescarului beneficii reale (eventual unice), atunci aceste elemente ar fi cele scoase în evidență.

Prin urmare, ar trebui să ignorăm atributul numit „raport calitate – preț” și să analizăm din punct de vedere tehnic produsul pe care dorim să-l cumpărăm pentru a decide dacă este cel care ni se potrivește.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *