Pescuitul Crapului | Ce echipament îmi trebuie

În acest capitol

Obiectivul seriei „Pescuitul Crapului”

Abordarea corectă pentru a identifica produsul care ni se potrivește

Șase pași pentru a cumpăra produsele care ne trebuie

Transcriere audio

La fel ca oricare alt hobby, pescuitul necesită achiziționarea echipamentului adecvat. Pentru asta mi-aș fi dorit pe cineva de încredere și cu solide cunoștințe tehnice care să-mi spună de fiecare dată ce să cumpăr și, în special, ce să nu cumpăr. Cum nu am avut la dispoziție un astfel de prieten și cum nimeni nu se naște știutor, am fost nevoit să învăț din propriile greșeli pierzând bani și timp.

Fac o paranteză înainte să merg mai departe. Deși acest prim episod este poate cel mai important dintre toate (de aceea am și început cu el), s-ar putea să fie cel mai greu de urmărit. Chiar dacă nu intră în detalii despre mulinete, lansete, monturi, bagajerie, accesorii etc. – acestea având episoade dedicate – va prezenta elementele general valabile la care să fim atenți atunci când cumpărăm, astfel încât să nu dăm banii aiurea și ulterior să regretăm achizițiile făcute. Închid paranteza.

Informându-ne despre produsele pe care urmează să le achiziționăm, înțelegând specificațiile tehnice și beneficiile, într-un cuvânt educându-ne ca pescari, vom începe să evităm greșelile și capcanele.

Obiectivul seriei „pescuitul crapului” este ca, indiferent de nivel, de la începători la avansați, să ofere pescarilor informații utile care să-i ajute să identifice cu ușurință echipamentele care li se potrivesc în bugetul pe care îl au și să decidă în mod conștient pe ce dau banii.

Primul episod al seriei răspunde la întrebarea „ce să cumpăr?” prezentând detaliat, în șase capitole distincte, criteriile pe care le putem folosi pentru a alege corect de fiecare dată când cumpărăm. Mai mult, aceste filtre nu se aplică doar produselor specifice pescuitului la crap, ci, indiferent de domeniu, vom ști ce să facem pentru a nu mai arunca banii pe fereastră.

Cred că nu greșesc spunând că de fiecare dată când mergem la pescuit ne dorim să prindem pește, să adăugăm noi fotografii în albumul cu trofee și, cel mai important, să avem experiențe memorabile.

Totuși, inevitabil vor fi și partide ratate, și de cele mai multe ori, fără să ne dăm seama, succesul sau eșecul se decide chiar dinainte de a porni spre baltă. Asta deoarece pescuitul începe practic cu planificarea partidei și achiziționarea celor necesare. De la momeli și monturi până la mulinete și lansete, deciziile pe care le luăm ne influențează în mod direct rezultatele.

Fie că ne completăm arsenalul sau vrem să încercăm ceva nou, fie dorim echipamente mai performante, răspunsul la întrebarea „ce să cumpăr” poate fi unul simplu, cum la fel de simplu putem greși. „Cea mai ieftină”, „cel mai scump”, „cea mai nouă”, „cel mai lăudat” sunt printre cele mai periculoase capcane.

Imaginile peretelui plin de mulinete – însoțite doar de eticheta cu prețul – sau paginilor cu zeci de lansete de pe website-ul magazinului de pescuit sunt familiare fiecăruia dintre noi. Probabil că multitudinea de produse și opțiuni este ceea ce ne sperie cel mai tare.

Gândindu-mă la numeroasele alegeri pe care le-am regretat de-a lungul timpului, am ajuns la concluzia că există o singură abordare corectă pentru a identifica produsul care ni se potrivește. Fără a avea însă pretenția unei rețete magice, putem urma câțiva pași simpli care ne ajută să facem alegerea cea mai bună.

În opinia mea, elementul cheie este să acceptăm că nu știm ce să alegem. Dacă am acceptat că nu știm ce vrem, apare întrebarea ce facem ca să aflăm. Din punctul acesta totul decurge firesc deoarece vom fi nevoiți să ne informăm, să cerem părerea prietenilor și consultanților magazinelor de pescuit, să înțelegem caracteristicile tehnice, să punem în balanță plusurile și minusurile produselor analizate și să restrângem căutarea până ajungem la produsul câștigător.

Indiferent de produsul în cauză, am identificat șase criterii pe care le putem folosi în luarea deciziei. Primul este prețul, fiind direct legat de bugetul pe care îl avem. Urmează nevoia, respectiv pentru ce ne trebuie acel produs. Mai departe deciziile ne sunt influențate de recomandările pe care le primim și atracția vizuală sau altfel spus cât de mult ne place cum arată. Ultimele din listă dar nu mai puțin importante sunt brandul care se referă la preferința pentru un producător sau altul și specificația tehnică, ce știe să facă și ce ne oferă produsul selectat.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *