Dacă ne citești de ceva vreme pe acest blog, probabil că știi deja că pescuitul la feeder nu-i totuna cu pescuitul la crap. În general vom discuta despre dimensiuni diferite ale peștilor vizați. Pescarii de crap vizează, în special, exemplare cât mai mari, pe când pescarii de feeder urmăresc să prindă cât mai mult și cât mai repede, chiar dacă nu sunt nici peștii cei mai mari, nici neapărat crapi. Totuși, diferențele nu se opresc aici: vorbim despre echipament specific, momeli, tehnici, locații diferite, dar și despre o mulțime de alte produse care pot influența partida de pescuit la crap, respectiv feeder.
În cele ce urmează vom detalia toate aspectele menționate mai sus, punând accentul pe lansetele de feeder și cele de crap, precum și pe mulinetele de feeder, respectiv cele de crap. La finalul articolului sperăm că vei face o alegere inspirată între cele două stiluri de pescuit. Sau, dacă ești dornic să le încerci pe ambele, vei ști cum să abordezi fiecare stil în parte și ce echipamente să achiziționezi.
Specia vizată
În cazul pescuitului la crap lucrurile sunt foarte simple: te interesează să capturezi exemplare de crap cât mai mari și să te bucuri de plăcerea drilului. Fiind un pește în general de dimensiuni mai mari, mai puternic, și cu un comportament oarecum provocator, crapul îți va da puțin de furcă.
Dacă vorbim despre pescuitul la feeder, ne referim mai degrabă la un set de tehnici folosite pentru a captura diverse specii de pești cu ajutorul unui momitor plin cu nadă.
De principiu, și cu echipamentul de feeder, și cu echipamentul de crap se pot prinde aceiași pești (de exemplu crap, caras, plătică), diferența fiind dată de riscul de a pierde peștele și de plăcerea drilului în funcție de talia capturii. Un crap mare poate fi mai greu sau imposibil de adus în minciog cu lanseta de feeder sau chiar să nu încapă în minciog. Iar la un dril cu un pește mic, cum ar fi un ciortan, cu o lansetă rigidă și puternică de crap, n-ai simți nimic. Prin urmare, echipamentul de feeder este potrivit când vizăm peștii de talie mică și medie, iar pescuitul la crap urmărește exemplarele medii și mari. Apropo de lansete, iată aici un top 10 cele mai bune lansete pentru pescuit la feeder.
Echipament specific și momeli
Punctul forte al echipamentului specific pescuitului la crap este robustețea, caracteristică absolut necesară pentru a face față greutății și puterii speciei țintă. La rândul său, echipamentul de feeder se concentrează pe modalități de dispersare a hranei în apă pentru a atrage peștii în zona de pescuit.
Astfel, există diferențe importante privitoare la echipamentul de bază: lansete de feeder vs. lansete de crap și mulinete de feeder vs. mulinete de crap. Totodată, pescarii de feeder folosesc una sau două lansete, pe când cei de crap pescuiesc cu trei sau patru. Lansetele de feeder au vârfuri interschimbabile, de mai multe puteri, iar vârful se alege în funcție de talia peștilor vizați. Nu în ultimul rând, mulinetele de feeder sunt mai mici, mai ușoare și înmagazinează mai puțin fir decât cele de crap.
Cum să alegi cea mai bună lansetă pentru pescuitul la feeder? Lansetele de feeder profesionale se disting datorită criteriilor precum lungime, acțiune și putere. Așadar, iată câteva sugestii de produse de la producătorul Formax:
- Alege lanseta Formax Competition Superchamp Feeder, 3.90m, 170g, 3+3buc dacă ești un pescar de feeder pretențios care caută echilibrul perfect între greutate și funcționalitate. Această lansetă are o rezervă de putere semnificativă și lansează la distanțe considerabile.
- Alege lanseta Formax Cyclone Method LC Feeder, 3.90m, 160g, 3+3buc dacă ești interesat de o lansetă feeder special concepută pentru lansarea method feederelor și a coșulețelor grele la distanțe de peste 100m. Blanc-ul robust fabricat din carbon IM8 are o putere de aruncare de 160g, grație acțiunii parabolice. Absorbția șocurilor se face uniform, pe toată lungimea lansetei, reușind astfel să obosească până și cei mai bătăioși pești.
- Alege lanseta Lanseta Formax Elegance Feeder Pro V2, 3.90m, 180g, 3+3buc dacă-ți dorești o lansetă concepută pentru performanță și durabilitate, cu un blanc ușor și rezistent. Lanseta este echipată cu inele din oțel inoxidabil, rezistente la coroziune și asigură o derulare lină a firului, permițând aruncări la distanțe mari. Mandrina ergonomică garantează o prindere confortabilă și control sporit în timpul sesiunilor prelungite de pescuit.
Cercetează site-ul MarelePescar și vei găsi și alte seturi de lansete feeder profesionale care să ți se potrivească!
În ceea ce privește cele mai bune mulinetele de feeder, Magazinul MarelePescar recomandă mulinetele de la brandul Formax, cu precădere Mulineta Formax Elegance Method Accela Distance Feeder.
Ținând cont că pescarul de feeder vizează, de regulă, peștii mici și medii și că mulinetele de feeder au capacitate limitată, în pescuitul la feeder se folosesc linii principale de diametre mai mici decât la crap.
Cum să alegi cea mai bună lansetă pentru pescuitul la crap? Lansetele de crap sunt mai puternice (test de curbură mai mare), mai rigide, mai grele, au mai puține segmente și mai puține inele decât cele de feeder. Ca să-ți venim în ajutor și în ceea ce privește mulinetele, am alcătuit aici un top mulinete crap pe care merită să-l consulți!
Înainte de a discuta despre echipamentele propriu-zise, te sfătuim să te documentezi și în ceea ce privește articolele de pescuit potrivite.
Echipamente specifice pescuitului la crap
Desigur, și pescarii de feeder au libertatea de a le folosi, deși nu este recomandat. Vom vorbi despre:
Rod Pod
Sunt suporturi absolut esențiale pentru pescuitul la crap sau chiar la feeder și oferă stabilitate/flexibilitate, indiferent de tipul de teren. Cu ajutorul lor poți fixa lansetele în poziția de pescuit, fiind concepute pentru a susține de la două până la cinci lansete. Aceste produse beneficiază de sisteme de reglare a înălțimii de la sol, a unghiului lansetelor și, în unele cazuri, chiar și a lungimii, ceea ce permite pescarilor să ajusteze rapid și ușor poziția lansetelor, maximizând confortul și eficiența în timpul pescuitului.
Avertizoare
Avertizoarele electronice sau senzorii pescuit sunt instrumente aproape indispensabile pentru pescarii moderni, oferind un nivel ridicat de precizie în semnalizarea trăsăturilor și confort, în același timp. Aceste dispozitive sunt concepute pentru a detecta mișcările și trăsăturile peștilor, alertând pescarul prin semnale acustice sau luminoase. Practic, fie că te ocupi de organizarea echipamentului sau pur și simplu te relaxezi, avertizoarele electronice te vor anunța imediat ce trage peștele – lucru deosebit de util în timpul pescuitului nocturn, când vizibilitatea este redusă sau când dormi.
În cazul pescuitului la feeder, vârful lansetei semnalizează trăsătura, dar dacă nu vrei să stai cu ochii în permanență pe lansetă sau dacă pescuiești noaptea, senzorii de pescuit sunt o soluție comodă.
Echipamente pentru pescuit plantat
În această categorie intră barca, sonarul, motorul, prodding stick-ul și navomodelul. Sigur, se poate planta și cu ajutorul lansetei de feeder, doar că trebuie avut în vedere faptul că pe mulineta de feeder intră mai puțin fir, mai ales dacă folosești linii principale mai groase, așa cum se recomandă de altfel în cadrul pescuitului plantat.
Echipamente specifice pescuitului la feeder
Pe lângă bețele de feeder vei avea nevoie inclusiv de:
Scaun de feeder
Sunt echipate cu cel puțin două picioare speciale, care permit montarea accesoriilor esențiale pentru pescuitul la feeder. Aceste produse sunt ideale pentru pescarii care doresc să aibă un aranjament organizat și accesibil, cu toate echipamentele la îndemână.
Sigur, în această categorie ținem să menționam și scaunele modulare, echipate cu cel puțin patru picioare speciale și module cu sertare situate sub șezut. Modulele permit stocarea echipamentelor, accesoriilor și monturilor, transformând scaunul într-o veritabilă și completă stație de pescuit. Accesoriile dedicate scaunelor includ mese laterale, boluri de nadă, sisteme de prindere a lansetelor sau vergilor, juvelnice și chiar umbrele.
Scaunele feeder și modulare oferă pescarilor posibilitatea de a personaliza aranjamentul în funcție de preferințe și nevoi, asigurând astfel atât confort maxim, cât și eficiență în timpul pescuitului. Pentru pescarii care se deplasează mult, un scaun mic și ușor va fi alegerea ideală. Pentru pescarii care doresc să captureze pești de talie medie și mare sau pentru cei care doresc să participe la competiții, un scaun mai mare și mai confortabil este ideal.
Dacă și tu ești pasionat de pescuitul feeder fără durere de spate îți recomandăm scaunul Formax Elegance Feeder. Cea mai importantă caracteristică a scaunului este dată de faptul că șezutul a fost montat pe un cadru fix, ceea ce asigură stabilitate accentuată pe orice tip de teren. Înălțimea picioarelor frontale (grație prinderii cu șurub) se poate regla ca la scaunele modulare. Șezutul este realizat dintr-un material căptușit, specific scaunelor modulare, extrem de confortabil chiar și în cazul partidelor lungi de pescuit. Spătarul este tapițat cu un material textil gros și confortabil, ceea ce îi conferă rezistență la uzură și la murdărie. Picioarele sunt compatibile cu toate tipurile de accesorii de pescuit ce au diametrul de 25mm (rotund), fapt pentru care modelul Elegance este unul foarte ușor de accesorizat, în funcție de preferințele personale ale fiecărui pescar.
Accesoriile pentru scaunul de feeder
Le-am menționat deja pe majoritatea, dar le reamintim și aici. Ne referim la:
- Diverse tăvi, bacuri și boluri pentru apă
- Braț scaun feeder sau feeder arm
- Suport de spate sau butt rest
- Suport de umbrelă scaun feeder
- Suport spate lansete
- Braț suport juvelnic
Momitoare feeder
Aici ne referim la momitor, coșuleț și method feeder. Momitoarele sunt esențiale pentru a atrage peștii în zona de pescuit. Fie că optezi pentru un momitor clasic sau pentru un method feeder, aceste echipamente permit plasarea nadei exact acolo unde este nevoie, asigurând o zonă de atracție constantă în jurul cârligului. Momitoarele sunt concepute pentru a fi ușor de utilizat și pentru a elibera nada treptat, menținând interesul peștilor în zona monturii pentru perioade mai lungi.
Forma și designul momitoarelor variază în funcție de tehnica de pescuit practicată. De exemplu, momitoarele plate sunt ideale pentru substraturi noroioase, prevenind afundarea în mâl, în timp ce momitoarele deschise sunt perfecte pentru ape calme, unde eliberarea lentă a nadei este preferată.
Merită menționat faptul că și pescarii de crap pot folosi momitoarele.
În ceea ce privește suportul, atât lanseta de feeder, cât și cea de crap pot sta pe picheți. Aceștia din urmă sunt practic suporturi concepute pentru a se adapta la orice tip de teren, oferind stabilitate în cele mai diverse condiții. Sunt disponibili într-o varietate de lungimi, fiind confecționați din diverse materiale. Picheții din aluminiu, inox sau carbon sunt nu doar rezistenți, ci și suficient de ușori pentru a fi transportați în mod eficient.
Unul dintre principalele avantaje ale picheților este posibilitatea de a-i plasa exact acolo unde este nevoie, permițând astfel pescarului să își creeze un set-up personalizat. De la distanța dintre lansete, până la unghiul de înclinare și înălțimea la care sunt fixate, toate acestea pot fi ajustate rapid și eficient, oferind control total asupra fiecărui detaliu.
Și-acum ne îndreptăm atenția asupra nadei și momelilor!
Una dintre nadele preferate de pescarii de crap este boiliesul, momeli rotunde, disponibile în diverse dimensiuni. Originea denumirii „boilies” provine din limba engleză, de la verbul „to boil” (a fierbe), deoarece procesul de fabricație implică fierberea unei paste cu diverse ingrediente care trezesc interesul peștilor. Aceasta pastă este formată dintr-o combinație de făinuri proteice și cerealiere, aditivi naturali, coloranți și ouă, care acționează ca agent de legare.
Există o mare varietate de boiliesuri pe piață, fiecare cu caracteristici specifice. Unele boiliesuri sunt create pentru a avea o valoare nutritivă ridicată, fiind ideale pentru sesiunile de pescuit prelungite. Acestea asigură o hrănire constantă și atrag peștii într-o anumită zonă pe termen lung. Alte boiliesuri sunt concepute pentru a avea o atracție instantanee, fiind perfecte pentru pescuitul pe termen scurt și pentru competiții.
Clasificarea boiliesurilor se poate face în funcție de baza lor principală: boiliesuri pe bază de făină de pește (fishmeal) și boiliesuri pe bază de semințe mici, utilizate în hrănirea pasărilor (birdfood). De asemenea, acestea pot fi împărțite în funcție de scopul lor: boiliesuri pentru nădire, care sunt disponibile în pungi mari, și boiliesuri pentru cârlig, care au o atractivitate superioară și sunt utilizate în cantități mai mici.
În contrapartidă, pescarii de feeder preferă peletele și groundbait-ul. Peletele și micropeletele au devenit rapid favorite printre pescari datorită eficienței lor în atragerea peștilor și a versatilității dovedite în utilizare. Momelile sunt fabricate printr-un proces de extrudare și aburire, proces care păstrează proprietățile nutritive la un nivel optim, fiind foarte atrăgătoare pentru pești.
Cele de dimensiuni mari sunt adesea utilizate ca momeli individuale, fiind montate pe firul de păr sau în momitoare speciale, în timp ce peletele de dimensiuni mici și micropeletele sunt utilizate pentru nădire, fiind distribuite în apă cu ajutorul momitoarelor, praștiilor, bastoanelor de nădire sau rachetelor de nădire. Unul dintre marile avantaje ale peletelor este capacitatea de a elibera treptat aroma și substanțele nutritive în apă, atrăgând peștii pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă, în funcție de temperatura apei și solubilitatea acestora. De asemenea, peletele sunt disponibile în diverse culori, care pot fi alese în funcție de claritatea apei.
Ia aminte: prepararea nadei de feeder este un proces minuțios care implică mai multe accesorii și etape, cum ar fi sitarea și umectarea nadei.
În ceea ce privește momelile, pescarii de feeder optează pentru momeli de dimensiuni mai mici decât la crap, deși sunt momente când crapii mari se prind mai bine sau doar la momeli mici.
Tehnici
Pescuitul la crap include tehnici precum pescuitul în structuri și pescuitul în masa apei și chiar la suprafață (zig rig), în funcție de comportamentul specific al crapului din locul de pescuit ales. Aici se evidențiază stilul de pescuit lansat și cel plantat. Pentru mai multe informații te invităm să consulți ghidul complet pentru pescuit la crap. E adevărat, și pescarii de feeder sunt interesați să exploateze avantajul structurilor, cum ar fi pragurile, gropile, platourile sau proximitatea malurilor/plaurilor. În plus, în pescuitul la feeder, accentul este pus pe montura special aleasă pentru a prezenta momeala cât mai eficient și a prinde cât mai repede.
În mod normal, pescuitul la feeder este mai dinamic, cu mai multe driluri, deoarece pescarii de feeder caută locuri de pescuit cu densitate medie și mare de pește, partidele de pescuit fiind mai scurte, de dimineața până seara. Pescuitul la crap este unul de așteptare, cu sesiuni care, de regulă, se întind pe mai multe zile, în urmărirea crapilor mari.
Chiar dacă nu au trăsătură, pescarii de feeder relansează periodic, la intervale mai scurte sau mai lungi de timp, în funcție de solubilitatea nadei folosite, pentru a întreține vadul cu nadă.
Locații specifice
În general, asociem pescuitul la crap cu întinderile de apă mai mari, de pildă râuri și lacuri cu suprafețe mari. Desigur, există și bazinele specializate de pescuit la crap, așa-numitele carpodroame, foarte populare printre pescari.
Pe de altă parte, pescuitul la feeder se practică pe mai multe tipuri de apă, de la canale și iazuri până la râuri, din moment ce pescarii vor să captureze o gamă variată de pești.
Merită luat în calcul și următorul aspect: lansetele de crap permit lanseuri la distanțe extreme cu plumbi grei, cu mențiunea că există și lansete de feeder, puternice și rigide, cu care se poate lansa departe, dacă pescarul stăpânește tehnica adecvată. Din acest motiv, pescarii de feeder preferă locurile de pescuit unde „zonele fierbinți” sunt aproape de mal.
Alte produse și diferențe între cele două stiluri de pescuit
Ținând cont de durata mai lungă a partidei, pescarii de crap vor avea nevoie de corturi, pavilioane, pat și sac de dormit, spre deosebire de pescarii de feeder care folosesc doar umbrelă sau brolly. Astfel, bagajele pescarului de feeder sunt mult mai puține decât ale pescarului de crap.
Tot legat de dimensiunea produselor, minciogul de crap are deschiderea mai mare și plasa mai adâncă decât cel de feeder, pentru a permite capturarea în siguranță a exemplarelor capitale. Evident, asta înseamnă că va ocupa mai mult loc la transport.
Așadar, care disciplină de pescuit crezi că ți se potrivește? Noi credem că cel mai înțelept ar fi să le încerci pe ambele și să iei o decizie după ce-ai trăit experiențele. Sau, de ce nu, poți fi pescar de crap și de feeder. Indiferent de alegere, îți stăm la dispoziție și-ți urăm fir întins!