Se spune că pescarii sunt cât de buni le permite echipamentul. Dar chiar așa să fie oare în realitate? La MarelePescar ne place să credem că experiența se combină de minune cu echipamentele de calitate pe care ți le punem la dispoziție. Totuși, când vine vorba despre lansetele de feeder, mai merită să iei un aspect în calcul, mai exact cum ai grijă de ele. Cu alte cuvinte, poate că ai cele mai bune lansete de feeder, dar dacă nu le îngrijești corespunzător, nu te vei bucura prea mult de ele. Sau, cel puțin, nu le vei putea folosi la potențialul maxim.
Tocmai de aceea ne-am hotărât să detaliem subiectul îngrijirii lansetelor de feeder, trecând prin felul în care le păstrezi și cum le poți repara, ajungând până la diverse sfaturi și ponturi pentru o îngrijire optimă. Ca de obicei, la final îți vom recomanda câteva produse din oferta MarelePescar, produse pe care le considerăm potrivite pentru păstrarea lansetelor de feeder profesionale în condiții optime.
Cum păstrezi o lansetă de feeder în stare bună
Vom presupune că știi deja totul despre pescuitul la feeder și că ai achiziționat cele mai bune lansete pentru pescuit la feeder/staționar. Iată ce trebuie să faci pentru a le păstra în stare bună:
Curăță lanseta în mod regulat
Folosește o cârpă umedă pentru a îndepărtă nisipul, murdăria și alte particule care pot zgâria suprafața lansetei, după absolut fiecare sesiune de pescuit. Te sfătuim să-ți îndrepți atenția mai ales asupra inelelor prin care trece firul – acumularea de reziduuri fiind principalul factor de risc pentru deteriorarea liniei de pescuit și scăderea performanței de lansare, chiar și în cazul celor mai bune lansete pentru pescuit la feeder.
Depozitează lanseta în mod corespunzător
În ceea ce privește depozitarea, ai mai multe variante la îndemână, de la suporturile de lansete feeder, până la husa pentru lansete feeder. Dacă suportul de perete e folositor doar pentru depozitare, husa îndeplinește și acest scop, dar în același timp poate fi folosită cu succes și pentru transport. În plus, atunci când lansetele de feeder sunt depozitate, husele le protejează inclusiv de praf și/sau de pânze de păianjeni.
Un alt aspect foarte important, simplu, dar adesea neglijat: lanseta nu trebuie expusă la soare atunci când nu este folosită și nu trebuie uitată în locuri umede pentru perioade îndelungate de timp. Depozitarea în condiții improprii poate deteriora materialele din care a fost confecționată lanseta și în timp poate duce la scăderea performanțelor în lanseurile la distanță. Asta ca să nu mai vorbim despre pierderea rezistenței în dril. Așadar, se recomandă depozitarea în locuri uscate, cu temperaturi moderate.
Atenție sporită se recomandă și în ceea ce privește depozitarea vârfurilor pentru lansete feeder. În acest sens te sfătuim să cumperi și huse speciale pentru vârfuri.
Inspectează periodic lanseta
Din când în când te sfătuim să inspectezi lanseta pentru a putea observa eventuale semne de uzură. Acordă atenție cu precădere mânerului, inelelor și corpului lansetei pentru a identifica diverse slăbiciuni sau crăpături apărute în timp. De preferat va fi să repari lanseta atunci când observi cea mai mică problemă. În caz contrar, riști deteriorări majore care vor avea drept consecință imposibilitatea folosirii lansetei. Și astfel ajungi să cumperi una nouă.
Cum se repară o lansetă de feeder uzată
Să presupunem că știi deja cum să alegi cea mai bună lansetă pentru pescuitul la feeder. Ce te faci când aceasta pur și simplu nu mai performează conform așteptărilor? În primul rând, identifică problema. Uite câteva defecțiuni des întâlnite și cum le poți rezolva*:
- Lanseta s-a rupt cu totul. Prima varianta va fi să înlocuiești segmentul rupt, dacă lanseta încă se mai produce și există tronsoane de schimb. Sigur, există și alternativa de a cumpără un kit de reparație cu fibră de sticlă sau de carbon, dar vorbim mai degrabă despre o soluție temporară.
- Mânerul lansetei de feeder este deteriorat. Dacă vorbim despre mânerele din plută ce prezintă găuri sau mici imperfecțiuni, îți vor veni în ajutor kiturile de reparație cu amestecuri din adeziv și plută mărunțită. Amestecul se aplică pe zonele deteriorate, iar mânerul va reveni la funcționalitatea și aspectul inițiale.
- Lanseta a suferit crăpături minore. Le poți repara cu ajutorul benzilor speciale sau rășinilor epoxidice. Urmează instrucțiunile producătorului pentru aplicarea materialului de consolidare și lasă lanseta la uscat în funcție de specificațiile acestuia.
- S-au deteriorat inelele lansetei de feeder. În acest caz se recomandă să înlocuiești pur și simplu inelele vechi cu unele noi. Curăță zona de pe blanc-ul lansetei și aplică un nou inel prin procedura de matisare (procedură prin care inelul se prinde de blanc cu ajutorul aței speciale de matisat). Apoi poți folosi un adeziv special pentru pescuit pentru a-l fixa. Ai grijă doar ca inelul nou adăugat pe lansetă să fie aliniat corect cu restul inelelor, altfel riști ca lanseurile ulterioare să nu fie la fel de line.
*Recomandăm ca orice intervenție să fie făcută de persoane cu experiență în repararea lansetelor.
Ponturi pentru îngrijirea și păstrarea lansetei de feeder
Deși nu ține neapărat de îngrijirea lansetei, vom începe atrăgându-ți atenția asupra unor greșeli pe care le-am sesizat destul de des. Dacă vrei să vezi și să simți cum se curbează lanseta, cel mai bine va fi să fixezi o mulinetă în mandrină și să treci firul prin inele – iar apoi fie rogi pe cineva să țină de capătul liber al firului, fie îl legi de ceva solid. Ulterior vei putea trage de lansetă ca și cum ar fi un pește în cârlig.
Dacă vrei să vezi și să simți cum se comportă lanseta în aruncare, nu trebuie s-o arunci în forță fără mulinetă și fără plumb atașat de fir. Pe lângă faptul că forțezi inutil blancul lansetei aruncând cu ea „în gol”, nici nu te vei lămuri în privința lucrurilor care contează cu adevărat: greutatea optimă a plumbului și lungimea înaintașului pentru a obține distanța maximă.
La fel ca în cazul mulinetei și oricărui alt echipament, cu cât ești mai atent în timpul transportului și utilizării, cu atât lanseta va fi păstrată în condiții bune și te vei folosi de ea mai mult timp.
Pentru transport este recomandat ca lansetele, fie ele lansete feeder telescopice sau normale, să fie în huse textile sau rigide dedicate, special concepute pentru protecție. Indiferent că vorbim de huse lansete feeder individuale sau care pot primi mai multe lansete, ideal ar fi ca segmentele lansetei să nu se atingă între ele în timpul transportului, respectiv inelele unui tronson să nu intre în contact sau să se frece de alt tronson.
Un alt aspect de avut în vedere este ca lansetele să fie plasate deasupra celorlalte bagaje și să nu se miște, astfel încât să nu se preseze inelele și blancul lansetei sub greutatea bagajelor și nici să nu se lovească lanseta de obiecte dure în timpul transportului.
În ceea ce privește utilizarea, sunt câteva lucruri la care trebuie să fii atent. Înainte de mufarea lansetei, verifică dacă zonele de îmbinare sunt curate. Înainte de lansare, în special când urmează să lansezi în forță, asigură-te că segmentele nu se mișcă, respectiv sunt ferm mufate și, totodată, inelele segmentelor sunt aliniate. Tot înainte de lansare, asigură-te că firul nu este răsucit după inelul de vârf.
În timpul drilului sau dacă montura se agață în ceva, nu forța atunci când unghiul dintre fir și lansetă este mic, respectiv nu trage tare de lansetă atunci când aceasta este înclinată spre spate. Evită strângerea excesivă a mandrinei deoarece există situații în care, din pricina nepotrivirii piciorului mulinetei cu mandrina, oricât ai strânge, mulineta tot va avea puțin joc.
În orice moment – fie în transport, fie în utilizare – ai grijă să nu lovești blancul cu sau de obiecte dure, cum ar fi momitorul. Evident, la finalul lansării, nu da cu lanseta de suport sau de pământ.
Deși pare la prima vedere un aspect banal, asigură-te și că firul trece prin toate inelele lansetei. E posibil ca adrenalina resimțită la începutul partidei să-ți distragă atenția și astfel poți rata unul sau chiar mai multe inele.
Așa cum spuneam și mai sus, curăță blancul, mandrina și mânerul lansetei după fiecare partidă pentru a garanta că firul va aluneca la fel de bine prin inele de fiecare dată, că mandrina va funcționa mult timp, că vei avea priză fermă pe mânerul curat și, bineînțeles, că lanseta va arăta mereu bine.
Recomandările MarelePescar în materie de produse care ajută la păstrarea lansetei în condiții optime
Vom vorbi în principal despre suportul pentru lansete feeder și husa pentru lansete feeder. Iată care sunt cele mai populare produse:
Husa Semirigidă Trakko, 3 Lansete + 3 Mulinete, 140x25cm
Este o husă semirigidă, special concepută pentru transportarea a trei lansete de feeder sau de spinning, echipate cu mulinete. Pereții sunt fabricați din material plastic durabil și impermeabil, iar la exterior husa dispune de un strat din poliester 420D ce conferă protecție împotriva murdăriei. La interior, husa este prevazută cu separatoare din poliester moale, ce împiedică lovirea accidentală a tronsoanelor între ele. Husa dispune și de o bază rigidă din PVC, perfectă atât pentru protecție împotriva șocurilor mecanice, cât si împotriva umezelii.
La exterior husa este echipată cu un buzunar ce permite stocarea picheților sau a accesoriilor de mici dimensiuni. Fermoarele duble sunt rezistente la manipulări repetate și se închid ermetic. De cheițele fermoarelor sunt atașate șnururi din nailon pentru o priza fermă. Nu în ultimul rând, cureaua de umăr este reglabilă, confecționată din poliester, iar în partea centrală husa este căptușită cu material buretat, protejând astfel umărul pescarului de râni cauzate prin frecare repetată.
De reținut: husa este compatibilă cu trei lansete de feeder sau de spinning (lungime maximă de transport 140cm) echipate cu mulinete mărimea 5000 maximum. Husa nu poate acomoda lansete de crap cu inele de plecare de 50mm echipate cu mulinete Big Pit!
Husa Delphin Porta Plus, 2 Lansete + 2 Mulinete, 145cm
În cadrul procesului de fabricare a acestei huse s-a pus un accent deosebit pe posibilitatea unui transport convenabil. Concepută dintr-un material de înaltă calitate, rezistent la apă, husa dispune inclusiv de un mâner confortabil și curea de umăr cu protecție. Tehnologia îmbinărilor și materialul ranforsat asigură o protecție sporită a componentelor fragile ale echipamentului, precum vârful lansetei.
De reținut: husa poate transporta 2 lansete de 2,40m din două tronsoane sau 3,60m din trei tronsoane, inclusiv cele cu inel de plecare de 50mm, echipate cu mulinete plus multe alte accesorii, precum minciogul și picheții, accesorii ce pot fi stocate în compartimentele suplimentare.
Husă Individuală Delphin Feeder Elita, 1 Lanseta + 1 Mulineta, 145x29x17cm
Husa Delphin Feeder ELITA face parte din gama producătorului Delphin și este special concepută pentru transportarea unei lansete de feeder din două sau trei tronsoane, echipată cu mulinetă. Tapițeria din spumă, acoperită cu nailon fin, protejează eficient blanc-urile lansetelor de șocuri mecanice, iar husa exterioară întărită T-PROTECT este destinată tubului de transport al vârfurilor de rezervă. Pereții interiori ai husei sunt căptușiți cu material buretat ce asigură, la rândul lor, protecție sporită împotriva șocurilor mecanice.
Fermoarele sunt dotate cu mânere de tragere din plastic, iar mânerul ergonomic asigură o priză excelentă și confort optim în timpul transportului. Husa este compatibilă cu lansetele feeder de la majoritatea producătorilor de pe piață. Combinația de culori – gri și negru cu detalii roșii – reprezintă semnul distinctiv al huselor ELITA.
De reținut: husa este compatibilă cu o lansetă de feeder din două sau trei tronsoane (lungime de transport maximă 145cm), echipată cu mulinetă.
Husa Vârf/Mâner Lansetă NGT Tip & Butt Protector Rod, 37×4.5cm
Pentru depozitarea în siguranță a vârfurilor de lansete feeder se recomandă un set de apărători pentru vârful și mânerul lansetei, foarte util pentru transportul lansetelor gata echipate cu fir, montură, plumb, și chiar și momeală de cârlig. Husele acestea sunt confecționate din neopren de foarte bună calitate – 210 D complet hidrofob cu închidere și strângere cu velcro. Setul este compus din două apărători, una pentru vârf și una pentru mâner.
Suport de Perete pentru Lansete Berkley Vertical 6 Rod Rack
Berkley Vertical Rod Rack este un sistem complet de depozitare a lansetelor (perfect pentru până la 6 lansete), asigurând economisirea spațiului. Cu ajutorul șuruburilor incluse, suportul poate fi atașat de lemn, metal, fibră de sticlă sau plastic. Este recomandată utilizarea „ancorei” de perete, iar distanța dintre suporturi variază în funcție de echipamentul depozitat. Merită menționat și faptul că distanța recomandată de producător între suporturi este de aproximativ 107cm.
Materialul folosit pentru suport este durabil și ușor, fiind fabricat din polipropilenă, iar suportul beneficiază de prinderi din burete pentru blanc.
Acestea au fost cele mai importante sfaturi și cele mai bune produse pe care ți le recomandăm pentru păstrarea în siguranță a lansetelor de feeder. Ține minte și faptul că prevenția și inspecția regulată te pot feri de reperații costisitoare sau de noi achiziții pe care nu ți le dorești. Acestea fiind zise, îți urăm fir întins!