Pescuitul la știucă este o adevărată provocare pentru orice pescar, indiferent de nivelul la care se află. Îți prezentăm un ghid cu informații utile pentru a captura știuca, cu recomandări de echipament, tehnici și monturi.

Ce trebuie să știi despre știucă – informații generale

Dincolo de partea tehnică, care nu poate fi omisă, nu poți pescui știucă fără să îi cunoști toate aspectele, locurile în care trăiește, preferințele de hrană și alte informații generale care te vor ajuta să îi înțelegi cât mai bine comportamentul în apă.

Aspect

Știuca are un aspect ușor de recunoscut în rândul răpitorilor. Cu un cap turtit și un „bot de rață”, are un aspect de corp fusiform, sau de „torpilă”, cu înotătoare dorsale și abdominale. Este un pește răpitor cu foarte mulți dinți, inclusiv pe limbă, completați de maxilare alungite și puternice.

Coada bifurcată îi asigură o dinamică excelentă în apă. Ochii acestui pește sunt proeminenți, având astfel capacitatea să observe în 3 direcții: în sus, în față și în lateral. Urechile știucii sunt sensibile la tot felul de zgomote, iar acest aspect vine cu avantaje în pescuit, de exemplu, prin alegerea unor năluci vibrante, dar și cu dezavantaje, prin faptul că va trebui să nu faci zgomote puternice pe mal sau în barcă.

Chiar dacă are o rapiditate deosebită (ce se va observa în dril) și un văz excelent, cu tehnicile potrivite, știuca este unul dintre răpitorii ușor de prins.

Coloritul știucii este interesant, fiind considerat un pește de camuflaj în habitatele sale. Cu alte cuvinte, pot fi știuci cenușii sau verzui, în apele mai mâloase sau știuci gălbui-verzui, în apele mai limpezi. Așadar, este un răpitor care se adaptează excelent în mediul în care trăiește. Solzii mici și petele sau dungile de culoare închisă definesc aspectul general al unei știuci.

Înmulțire

Se împerechează primăvara și depune icre îndeosebi în lunile februarie și martie, la o temperatură aproximativă a apei de 9 grade C. Icrelele sunt depuse în cantități mari, însă doar undeva la 5% supraviețuiesc. Fixate de vegetația apei, icrele rămân acolo până la stadiul de puiet.

Habitat

Este un pește care habitează în lacuri, respectiv în râuri caracterizate de o curgere lină din zonele climatice temperate. Iubește vegetația bogată a apelor (stuf, brădiș, buruieni etc.), refugiindu-se în asemenea locuri în așteptarea prăzii, dar și pentru înmulțire.

În privința anotimpurilor și a sezonalității, știuca habitează în ape mai adânci în zilele călduroase, dar în anotimpul rece preferă să înoate și la suprafața apei, respectiv să stea la adâncimi mici.

Hrană

Știuca este extrem de agresivă în habitatul ei, ceea ce o face să fie un pește dominator. Fiind un pește de ambuscadă, în habitatul lui atacă tot ce i se pare ofertant. Cert este că mai tot timpul este în căutare de hrană.

Ce mănâncă știuca? Se hrănește cu o varietate de vietăți acvatice, de la roșioară, caras sau biban, la rațe, vidre, broaște, lipitori, crustacee și insecte. Mai mult decât atât, știucile sunt canibale. Modul de hrănire variat determină și o momeală știucă variată pe care o poți folosi.

informatii generale despre stiuca

Cum identifici locațiile corecte pentru a prinde știuca

Așa cum ai aflat deja, știuca preferă locurile răcoroase, cu ape nu foarte adânci sau chiar aproape de mal, și cu desișuri de vegetație. Caută, așadar, astfel de locuri pentru a pescui știucă. Să ai în vedere și locurile cu agățături, cum ar fi trunchiurile de copaci. Nu insista pe o zonă dacă rezultatele întârzie să apară.

Un alt aspect important este să observi dacă există potențial de hrănire cu alți pești mai mici, insecte și alte vietăți acvatice. Cu alte cuvinte, unde există surse de hrănire, există și știuci ascunse, gata să atace prada.

Știuca se poate pescui atât de pe mal, cât și din barcă, dacă vorbim de ape cu suprafețe mari și cu potențial de prins știucă, așa cum este Delta Dunării. Altfel, majoritatea pescarilor preferă pescuitul știucii de pe mal. La noi în țară poți pescui știucă în lacuri precum Varlaam (noiembrie-martie, când nu se pescuiește la crap), Creața 1, Vadu Anei (Bălțatu), Farlow Pike Arena sau Hobaia.

Care sunt perioadele bune de pescuit la ştiucă

Fiind un pește căruia îi place temperaturile mai scăzute ale apei, toamna târziu spre iarnă este perioada de pescuit la știucă cea mai potrivită. În plus, sursele naturale de hrană sunt mai puține, prin urmare șansele de a ataca momelile artificiale sau naturale sunt mai mari.

Dacă vrei să pescuiești la știucă vara, ține cont de modul în care peștele își schimbă comportamentul în funcție de condițiile meteorologice. De exemplu, în zilele călduroase va căuta locuri mai adânci, în zilele cu vânt puternic se va deplasa spre largul apei, iar când presiunea atmosferică este mică, își va face cu greu simțită prezența.

Dimineața și seara sunt cele mai bune momente de pescuit la știucă.

Echipament necesar pentru pescuit la știucă

În alegerea echipamentului necesar, va trebui să ții cont de lansete, mulinete și alte articole încadrate în categoria de pescuit la răpitor, punând accent pe câteva caracteristici principale prezentate mai jos.

Ce lansete sunt potrivite pentru pescuitul la știucă

Orientează-te către lansete ușoare, cu o lungime cuprinsă între 2 și 2,7m, dacă pescuiești de pe mal, respectiv 2m, dacă pescuiești din barcă. Acțiunea lansetei poate fi rapidă (de vârf) sau medie, în funcție de preferințe și tehnica de pescuit. Greutatea de lansare între 10-35g, chiar și mai mult, ținându-se cont de greutatea nălucilor pe care le deții.

Recomandările noastre de lansete pentru știucă sunt:

Ce mulinete sunt recomandate pentru pescuitul la știucă

Mulineta trebuie să fie ușoară, dar în același timp și rezistentă. La fel ca lansetele, și mulinetele se aleg în funcție de modul în care pescuiești. Dacă pescuiești de pe mal, o mulinetă cu o mărime tambur între 3000 și 4000 va fi potrivită, iar dacă pescuiești din barcă, caută o mulinetă între 2500 și 3000.

Recomandările noastre de mulinete pentru știucă sunt:

În privința firelor, ține cont că știuca este unul dintre cei mai agresivi răpitori. Sunt de preferat firele textile, cu diametre cuprinse între 0,10 – 0,25mm.

Recomandările noastre de fire pentru știucă sunt:

Topul celor mai bune năluci pentru pescuitul la știucă

Sunt o mulțime de opțiuni în ceea ce privește nălucile de știucă. Rapala, Savage Gear, Salmo sau Keitech sunt branduri celebre pentru nălucile de știucă. Uite un top năluci pentru știucă pe care să le iei în considerare:

Linguri oscilante sau blinkere

Pentru șanse mai mari de reușită, apa trebuie să fie peste 1,20-1,50m adâncime. În astfel de condiții, lingura poate avea o evoluție corectă. De asemenea, este ideal ca apa să nu fie tulbure.

Lingurile oscilante sau blinkerele se recomandă pentru pescuitul în timpul primăverii sau toamna târziu, când în apă se găsesc alevini similari cu formatul lingurei. Poți lua în calcul lingurita oscilanta Rublex Eira și lingurita oscilanta Dara Killer.

👉 Descoperă întreaga gamă de linguri oscilante, de la branduri care acoperă toate bugetele disponibile.

Nălucile siliconice moi sau gume

Gumele sunt indicate atunci când dorești acoperirea unei zone mai mari de apă sau când vrei să testezi zona de pescuit. Aceste năluci sunt recomandate în special pe lacuri și în Deltă. Nălucile Shad Savage Gear Cannibal Shad și Shad Savage Gear LB Cannibal sunt două exemple potrivite de năluci soft.

👉 Descoperă întreaga gamă de naluci soft, cu livrare rapidă din depozitul propriu.

Voblere

În ape mici sau în sezon secetos, poți opta pentru un slider Salmo, deoarece este un model floating (plutitor), deci caută de fiecare dată să urce la suprafața apei. Rapala BX Minnow este recomandat atunci când știuca este activă și vrei să faci o selecție pentru o talie mai mare.

👉 Descoperă întreaga gamă de voblere. Le poți comanda online sau te așteptăm în magazinul nostru din București.

cele mai bune naluci pentru stiuca

Twistere

Este, probabil, una din cele mai vechi și populare năluci care se poate folosi în orice situație, fiind o nălucă foarte atractivă pentru știucile de orice talie. Încearcă cu un Twister Bass Assassin Curly Shad sau Twister Savage Gear LB Cannibal Curltail.

👉 Descoperă întreaga gamă de twistere. Ai parte de consultanță specializată, atât pe site, cât și în magazin.

Năluci rotative

Nălucile rotative sunt ideale dacă te afli la începutul pescuitului la știucă, fiind o nalucă simplu de folosit, ce trebuie recuperată liniar. De exemplu, poți încerca o Lingurita rotativa Mepps Aglia Fluo Red sau Lingurita rotativa Mepps Aglia Fluo Tiger.

👉 Descoperă întreaga gamă de naluci rotative. Beneficiezi de retur gratuit în 30 de zile.

Cum aplici tehnica de pescuit la spinning pentru știucă

Tehnica de pescuit la spinning a știucii variază în funcție de tipul nălucilor, respectiv montură. După cum tocmai ai văzut, există foarte multe opțiuni de năluci, fiecare având caracteristici diferite. Iată câteva scenarii:

  • Dacă pescuiești cu montură știucă linguriță, va trebui să lansezi și recuperezi repetitiv. Prin urmare, pe lângă rezistența la efort, îți va trebui o bună îndemânare pentru a nu agăța montura de vegetație și alte obstacole prezente în apă. Recuperarea o poți face constant sau în trepte, succesiv, pentru a atrage atenția știucii.
  • Dacă pescuiești cu năluci soft, ai nevoie de o tehnică activă de pescuit la știucă, deoarece va trebui să aplici mișcări repetitive de mulinetă. Practic, montura nu trebuie să se scufunde complet în apă. Știuca poate ataca fix în momentul de recuperare.
  • Dacă pescuiești cu o montură știucă vobler, voblerele plutitoare (floating) sunt mai indicate pentru zonele cu vegetație pe care știuca le preferă, respectiv pentru zonele cu ape puțin adânci. Tehnica diferă în funcție de voblere. De exemplu, la voblere cu barbetă va trebui să aștepți puțin după lansare și mai apoi să recuperezi la viteză mică, să faci o oprire însoțită de o mișcare impulsivă și să continui recuperarea.
  • Dacă ești pescar începător, nălucile rotative sunt cea mai bună opțiune, deoarece le vei recupera simplu, cu viteză mică și de la orice adâncime.
  • Dacă alegi montură știucă peștișor viu, poți pescui la spinning cu plută. Alege o plută capabilă să se mențină în suspensie, așa cum este pluta buldo.

pescuit la spinning la stiuca

Alte ponturi pentru pescuitul la știucă

  • Atenție la dinții de știucă, pot provoca răni și dureri neplăcute. Folosește căscătorul și un clește cu vârf drept pentru a elibera în siguranță știuca din cârlig.
  • Având dinți puternici, recomandăm folosirea unui înaintaș, de exemplu, o strună rigidă din metal sau kevlar, pentru a nu risca ruperea firului de pescuit.
  • Testează năluci mari, colorate și vibrante, deoarece știuca poate fi mai ușor de provocat să iasă din ascunziș. Cu cât năluca este mai vizibilă și mai prezentă în apă, cu atât cresc șansele ca știuca să atace momeala artificială.
  • Cum știuca atacă de jos în sus, folosește cârlige rezistente și de foarte bună calitate. Modalitatea de înțepare este esențială. Astfel, va trebui să efectuezi o mișcare de înțepare energică a peștelui, respectiv menținerea unui fir tensionat în recuperare. Știuca se opune printr-o puternică rezistență, inclusiv poate încerca faimoasa „lumânare”.

În concluzie, tehnica și năluca potrivite, experiența, îndemânarea, echipamentele, dar și șansa sunt factori care intervin în succesul capturării știucii.

Cătălin Merdescu, pescar dedicat și experimentat în capturarea peștilor răpitori, este o prezență esențială în echipa magazinului MarelePescar. Cătălin s-a specializat în tehnici variate de pescuit, acoperind atât pescuitul la spinning, cât și casting, și deține o expertiză vastă în tot ceea ce ține de pescuitul la răpitor.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *