Pescuitul crapului | Mânerul lansetei
Loading advertisement...
Preload Image
Up next

Pescuitul crapului | Mandrina lansetei

Cancel
Auto Next
0 Comments

Pescuitul crapului | Mânerul lansetei

În acest capitol

Vizual vs. funcțional

Materiale constructive

Mărimea și forma mânerului

Transcriere audio

Mânerul lansetei poate fi analizat din perspectivă estetică sau funcțională. Am spus sau, deși sunt oarecum întrepătrunse.

În timpul utilizării, alături de mandrină, mânerul lansetei este aproape în permanență în contact cu pescarul, cu mâna acestuia.

În plan funcțional, care, în mod normal, este prioritar, mânerul trebuie să asigure o priză bună (să nu alunece mâna) și să protejeze extremitatea cotorului lansetei. Tot legat de funcționalitate, mânerul ar trebui să fie plăcut la atingere, dar asta depinde și de preferințele pescarului.

Deși nu putem spune că este parte integrantă din mâner, prima componentă, mergând de la cotor spre vârf, este capacul mânerului. La cele mai multe lansete acest capac este metalic. Pe lângă rolul vizual, ca să “închidă” lanseta, capacul protejează mânerul și blancul atunci când lanseta stă sprijinită la vertical, de exemplu atunci când pregătim montura și lanseta stă pe pământ.

Chiar dacă este metalic, pentru a nu se zgâria capacul, mai ales dacă este închis la culoare, atunci când pregătim lanseta este bine fie să folosim un suport dedicat în care punem lanseta în poziție verticală, fie să lăsăm lanseta pe picheți sau rod-pod. Mânerul propriu-zis poate avea lungimi și forme variate.

Cât privește materialul mânerului, cele mai întâlnite sunt Duplon / EVA și tub termocontractibil (în engleză shrink tube). Mai putem întâlni și mânere din plută sau, pe modelele mai noi, mânere marca Winn, producător intrat relativ recent pe piața de pescuit, fiind cunoscut în special pentru fabricarea mânerelor croselor de golf.

Forma mânerului poate fi conică, mai umflat spre cotorul lansetei, sau dreaptă. Lungimea poate varia de la aproximativ 12cm și se poate întinde până la mandrină, acoperind blancul lansetei pe distanța cotor – mandrină.

Ce lungime, formă și material să aleg pentru mâner? În mare măsură răspunsul depinde de preferințele fiecăruia. Dacă mă interesează un mâner durabil, mai ales dacă nu sunt chiar cel mai grijuliu pescar, ar trebui să ocolesc lansetele cu mâner de plută.

Dacă estetic prefer blancul lansetei, atunci aleg un mâner scurt. Dacă execut lansări în forță vizând distanțe mari, un mâner conic îmi va oferi o priză mai sigură. Dacă prefer un material mai moale la atingere, prima opțiune de luat în calcul ar fi mânerul din Duplon.

Dacă țin cu orice preț să am o lansetă cât mai ușoară, cu cât mânerul este mai scurt și materialul mai ușor, cu atât greutatea adăugată lansetei este mai mică.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *