Pescuitul crapului | Mandrina lansetei
Loading advertisement...
Preload Image
Up next

Pescuitul crapului | Configurația inelelor lansetei

Cancel
Auto Next
0 Comments

Pescuitul crapului | Mandrina lansetei

În acest capitol

Mărimi și tipuri de mandrine întâlnite pe lansetele de crap

Avantajele și dezavantajele mandrinelor în funcție de materialul din care sunt realizate

Fixarea corectă a mulinetei în mandrină

Transcriere audio

Pentru a putea pescui avem nevoie de ambele: atât de lansetă, cât și de mulinetă. Ansamblul lansetă – mulinetă este practic realizat prin intermediul mandrinei, piesa tubulară aflată pe cotorul lansetei în care se fixează mulineta.

La fel ca la inelele lansetei, mandrinele sunt de mai multe dimensiuni, cele mai întâlnite pe lansetele de crap fiind mărimile 18 și 20. Însă, spre deosebire de inelele lansetei, la care nu există o legătură directă între mărime și dimensiunile fizice, la mandrine, numărul respectiv reprezintă diametrul interior măsurat în milimetri. Astfel, dacă producătorul nu specifică alte valori, mandrina de 18 are diametrul interior de 18mm, iar cea de 20, cum era de așteptat, 20mm.

De ce ne interesează mărimea mandrinei? Deoarece, o mandrină cu diametrul interior mai mare va avea și diametrul exterior mai mare, deci suprafața de prindere în care se va fixa talpa piciorului mulinetei va fi, de asemenea, mai mare. Așa cum am precizat în episodul “Alegerea mulinetei”, trebuie să ne asigurăm că talpa mulinetei se fixează bine, fără jocuri și fără să forțăm în mandrină.

Dacă talpa este îngustă, s-ar putea ca mulineta să aibă joc în mandrina de 20, indiferent cât de tare strângem. Invers, dacă talpa mulinetei este mare (lată și înaltă), s-ar putea să nu intre în mandrina de 18 sau să intre forțat, riscând să stricăm mandrina atunci când strângem.

În ceea ce privește materialele din care sunt fabricate mandrinele, cele mai populare sunt plasticul, aluminiul, carbonul, grafitul și oțelul inoxidabil. Din punct de vedere estetic, mandrinele metalice punctează la partea vizuală, având diverse culori și design-uri. Dar așa cum se întâmplă în viața de zi cu zi, frumusețea vine cu un cost. Și nu mă refer aici la prețul propriu-zis al mandrinei, ci la faptul că, fiind metalică, este mai grea decât cea din plastic. Ori, este de dorit ca lanseta, în ansamblu, să fie cât mai ușoară.

Un alt aspect important de avut în vedere este că, spre deosebire de cele din plastic, mandrinele metalice nu sunt flexibile. Asta înseamnă că nu vor lua forma, nu se vor curba odată cu talonul lansetei atunci când executăm aruncări în forță sau forțăm lanseta în dril. Din moment ce blancul se curbează, dar mandrina nu, crește riscul ca lanseta să se rupă de la nivelul mandrinei (fiind cunoscute astfel de cazuri).

Ar mai fi de spus că mandrinele metalice, în special cele din oțel, se încălzesc mult mai mult decât cele din plastic. După ce lanseta a stat pe suport mai multe ore sub soarele torid, este posibil să avem o senzație de fierbinte atunci când punem mâna pe mandrină.

Totuși, nu vreau să se înțeleagă că, în niciun caz, nu trebuie să cumpărăm lansete cu mandrine metalice. Nu toate mandrinele metalice sunt la fel. În plus, există soluții tehnice prin care producătorii lansetelor pot reduce, până la eliminare, riscul ruperii lansetei din cauza rigidității mandrinei. Totodată, ar trebui să ne gândim dacă suntem un aruncător care să poată forța și curba talonul lansetei atât de mult.

Cele mai cunoscute și apreciate mandrine folosite pe lansetele de crap sunt produse de Fuji și ALPS. Indiferent de producătorul mandrinei, este important să verificăm că mandrina nu se mișcă pe blanc și sistemul strângere funcționeze bine, respectiv mulineta se fixează ferm și rămâne în poziție.

Încă un aspect la care să fim atenți este să nu strângem excesiv mandrina. Poziționăm (împingem) talpa piciorului mulinetei în partea fixă a mandrinei și apoi strângem până când mulineta nu mai are joc, dar repet, fără să exagerăm. Ulterior, dacă în timpul folosirii, mulineta va căpăta joc, mai strângem puțin. Strângând foarte tare, riscăm să rupem mandrina, plus că, așa cum spus mai devreme, dacă mandrina și mulineta nu se potrivesc ca dimensiuni, oricât am strânge, tot nu vom înlătura jocul.

Chiar dacă l-am lăsat la final, încă element pe care trebuie să-l avem în vedere este ergonomia, respectiv cum simțim mandrina în timpul utilizării, ținând cont că o mână va fi mai tot timpul pe mandrină.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *