Pescuitul crapului | Alegerea firelor. Prețul
Loading advertisement...
Preload Image
Up next

Pescuitul crapului | Alegerea firelor. Introducere și tipuri de fire

Cancel
Auto Next
0 Comments

Pescuitul crapului | Alegerea firelor. Prețul

În acest capitol

Prețul și prețul pe metrul liniar

Fire ieftine și performante

Impresii vs. realitate

Etichetă vs. teste și măsurători

Transcriere audio

Pentru a alege corect firul, este nevoie să înțelegem parametrii firelor de pescuit în funcție de materialele din care sunt realizate. La drept vorbind, însă, materialele în sine sunt mai puțin importante. Ne interesează, în principal, proprietățile acestora. În acest sens, o discuție comparativă între cele trei tipuri de fire – monofilament, textile și fluorocarbon – este utilă pentru a înțelegele diferențele, respectiv, avantajele și dezavantajele unora față de altele. Am dedicat un capitol separat acestui subiect, dar putem reține de pe acum ideea de bază: niciunul dintre cele trei tipuri de fire nu este “cel mai bun” în toate privințele. Fiecare dintre ele are plusuri și minusuri.

Voi lua în discuție, pe rând, caracteristicile care ne interesează atunci când ne alegem firele de pescuit. Deși nu este un parametru propriu-zis al firului, primul lucru la care ne uităm, primul criteriu după care filtrăm este, de regulă, prețul.

La acest capitol, firele monofilament câștigă detașat, fiind cele mai ieftine dintre cele trei, socotind prețul mediu pe metrul liniar. Dar de ce să ne mai batem capul să calculăm cât costă un metru de fir, când avem prețul de la raft? Ca să avem același termen de comparație.

Spre exemplu, la o primă vedere, toate variantele (diametrele) acestui fir costă la fel. Dar dacă ne uităm mai atent, observăm că, în funcție de diametru, primim mai mult sau mai puțin fir. Rola de 0,20mm are 2.400m, pe când cea de 0,40mm are 690m, ceea ce înseamnă că firul mai gros este de trei ori și ceva mai scump. Aceasta este o comparație în cadrul aceluiași model de fir, dar calculul pe metrul liniar trebuie făcut și atunci când analizăm firele diferitelor branduri din perspectiva prețului. Asta, ca să comparăm mere cu mere.

Legat de prețul firelor, în special la cele monofilament, avem un fenomen foarte interesant. După ce am testat și măsurat aproape 200 de fire monofilament, am constatat un paradox, despre care am vorbit pe larg în articolul “Prețuri minime, performanțe maxime” (link-urile la articol și rezultatele măsurătorilor sunt în descriere). Care este paradoxul? Faptul că, în cazul unor fire, cu cât sunt mai ieftine, cu atât sunt mai performante… “pe hârtie”… pe hârtia etichetei, că testele au arătat cu totul altceva în cazul acestor fire “fantastice” care, dacă ar fi existat în realitate, producătorii lor ar fi putut să candideze la premiul Nobel pentru chimie.

Sunt conștient că este dificil să rezistăm atracției prețului mic. Cine nu ar vrea să plătească puțin pentru un produs foarte performant? Dar înainte de întrebarea asta, m-aș gândi la altă întrebare: de ce există fire monofilament mai scumpe care, conform etichetelor, sunt la fel de performante sau cu performanțe inferioare unor fire mult mai ieftine? De exemplu, de ce există fire monofilament care, la același diametru, costă dublu pe metrul liniar față de altele, în condițiile în care pe etichetă cele de două ori mai ieftine sunt de două ori mai rezistente? Încă o dată: la același diametru, un fir de două ori mai rezistent și de două ori mai ieftin față de un fir de două ori mai scump și rezistența la jumătate.

Cum de există astfel de diferențe!? Nu, explicația nu este că unii producători au “prețuri nesimțite”, iar ceilalți au “prețuri decente” sau “civilizate”. Paranteză: am folosit cele două expresii deoarece le-am întâlnit de multe ori, dar atributele “nesimțit” și “decent” reprezintă o apreciere personală. Nu putem măsura cât de “nesimțit” sau cât de “decent” este un preț. Sau, altfel spus, fiecare măsoară în funcție de bugetul de care dispune. Cu cât depășește mai mult bugetul, cu atât prețul este mai “nesimțit”. Dacă, în schimb, se încadrează în buget, este un “preț civilizat”. Închid paranteza. Spre deosebire de preț, parametrii firelor, cei prezenți pe etichetă pot fi măsurați obiectiv și cu precizie, dincolo de orice apreciere subiectivă.

Ce ne arată testele și măsurătorile în cazul firelor din exemplul cu “de două ori mai”? Că firul de două ori mai ieftin are, de fapt, rezistența măsurată la rupere două ori și ceva mai mică decât cea declarată și, totodată, mai mică decât cea a firului de două ori mai scump. Ce ne mai arată măsurătorile? Că diametrul măsurat al firului mai ieftin este mai mare decât diametrul declarat și mai mare decât diametrul firului mai scump. Bun, ne-am lămurit că firul de două ori mai ieftin este doar “pe hârtie” de două ori mai rezistent. Mai mult, testele arată că rezistența la rupere este chiar mai mică decât a celui de două ori mai scump. Dar este firul mai scump de două ori mai rezistent? Nu, nu este! Păi și atunci de ce să plătesc mai mult? Parte din răspuns o găsim făcând o analiză comparativă a celorlalți parametri măsurați, văzând astfel și alte avantaje ale firului mai scump.

Rezultatele și metoda de testare sunt publice și, pe baza acestora, fiecare va decide: fie să le ignore, fie să-și regândească poziția față de unele fire și chiar producători. Și așa ajungem iarăși, cum era normal, în latura subiectivă. Iată un exemplu: “nu contează ce spun măsurătorile, eu am încredere în firul cu care pescuiesc de atâta vreme și n-o să-l schimb acum, că testele au arătat altceva decât știam eu”. Sau ca să rezum: “știu eu mai bine, din experiență”.

Avem tendința să negăm sau să ignorăm realitatea, atunci când contrazice convingerile noastre. În ceea ce mă privește, dacă valorile declarate, cele de pe etichetă, au diferențe mari, în rău, față de cele măsurate, decizia e simplă: nu mă mai interesează produsul respectiv nici cât costă, nici ce alte “minuni” mai zice producătorul că face. Am făcut precizarea “în rău”, deoarece nu aș sta departe de un fir care pe etichetă scrie că ține 5kg, dar în realitate se rupe la 7kg. Ba dimpotrivă.

Apropo de experiență și, în special, de impresii și convingeri personale, trebuie să recunosc că o bună bucată de vreme am pescuit și recomandat, bineînțeles, din experiență, unele dintre firele care au ieșit “șifonate” din teste. După ce am văzut rezultatele, mi-a fost greu să accept că îmi construisem încrederea în acele fire pe baza unor impresii contrazise de realitate, de rezultatele testelor.

În cele din urmă, oricât mi-aș dori ca la miezul nopții să fie zi, dacă mă uit pe fereastră, tot întuneric este. Prin urmare, am luat decizia rațională de a mă orienta spre alte fire.

Dacă ne interesează să știm pe ce dăm banii, dacă “cel mai ieftin” nu este singurul criteriu, atunci e normal să ne uităm cu atenție la parametrii firului și să ne punem întrebarea dacă eticheta își găsește corespondent în realitate.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *