Pescuitul pe Dunăre și în Delta Dunării este o provocarea pentru orice pescar. Dacă nu ai ajuns încă să faci asta, cu siguranță ți-ai pus aceste două destinații pe lista de dorințe. Pe lângă frumusețea unică a peisajelor, aici vei putea pescui foarte multe specii populare de pește. Uite ce trebuie să știi despre pescuitul pe Dunăre și în Delta Dunării. 

Perioada de pescuit pe Dunăre

Dunărea și Delta Dunării sunt regiuni hidrografice care sunt supuse, în funcție de specii și zonele teritoriale, mai multor zile de prohibiție în timpul unui an. Rolul acestor măsuri stabilite în Ordinul 10/235 de prohibiție este să protejeze resursele acvatice, respectiv habitatele speciilor de pești. Fără prezența unor reguli stricte, pescuitul pe Dunăre ar putea afecta sustenabilitatea ecosistemului unic regăsit aici. 

Legea pescuitului sportiv-recreativ a fost înăsprită în ultimii ani, în speranța că braconajul piscicol se va diminua. În ceea ce privește nerespectarea legislației, persoanele fizice și juridice sunt trase la răspundere administrativă, civilă sau penală.

Regulile se adresează indiferent de scopul pescuitului, respectiv comercial, sportiv-recreativ sau familial. Reține faptul că sunt și zone în care pescuitul este interzis tot timpul anului. Așa că, înainte de a-ți pregăti echipamentul pentru pescuit, dă-ți timp să te documentezi și vezi care este perioada de prohibitie pentru acest an.

Locuri de pescuit pe Dunăre și în Delta Dunării

Dunărea și Delta Dunării sunt un „rai al pescarilor” amatori și profesioniști. Chiar dacă pește se poate prinde aproape peste tot, fiecare loc de pescuit are particularități și frumuseți aparte.

Zona Cazanele Mari și Cazanele Mici

În zona Cazanelor Dunării se prinde somn de talie mare, prezent datorită microclimatului favorabil. Având în vedere faptul că pescuitul de pe mal este aproape imposibil, din cauza reliefului abrupt al malurilor, vei avea nevoie de o barcă solidă pentru a ajunge în această zonă.

Golful Dubova

În golful Dubova poți pescui principalele specii de pești din Dunăre, precum crap, știucă, somn sau șalău. Zonele Orșova, Eșelnița sau Svinița sunt recomandate dacă vrei să pescuiești la clean.

Lacul Fortuna și balta Traian

Aici este permis pescuitul cu lanseta de pe mal. Sunt printre cele mai indicate locuri de pescuit pe Dunăre, zona fiind foarte bogată în crap și somn. 

Canalul Olguța

Fiind un loc cu foarte multă vegetație, este destinat exclusiv pescuitului din barcă. Aici poți pescui crap, caras, plătică, dar și știucă sau biban.

Canalul Crișan

Canalul Crișan-Caraorman este locul potrivit pentru prinderea speciilor de crap și somn (groapa de la intersecția cu Canalul Iacob). Bibanul, șalăul și avatul se pot captura mai ales la intersecția cu Canalul Litcov.

Canalul Vătafu

O zonă extinsă, caracterizată prin curenți puternici, destinată pescuitului de șalău, somn, crap, biban sau plătică.

Brațul vechi al Dunării

Aici ai șansa să te mândrești cu cele mai frumoase capturi de crap și somn. Atunci când apele sunt mai scăzute, în apropierea malurilor poți prinde inclusiv știucă.

Având în vedere lățimea mare a brațului, plus faptul că poți găsi locuri de pescuit staționar ocupate de iubitorii de crap, poți alege și pescuitul din barcă.

Mila 23

Aici poți pescui atât de pe mal, cât și din barcă, fiind o zonă ofertantă pentru foarte multe specii de pește: somn, șalău, știucă, avat, caras, roșioară, plătică.

Îți recomandăm intersecțiile de canale, precum Sontea, Baba Rada cu Dunărea Veche sau lacurile Ligheanca, Văcaru sau Fortuna.

Concluzia este simplă: decide-te ce pește vrei să prinzi și alege din lista de mai sus locul potrivit pentru tine!

mila 23

Avize necesare și taxe pentru a pescui în Delta Dunării

Pentru pescuitul pe Dunăre, cu brațele sale și apele necontractate, va trebui să soliciți eliberarea unui permis pe site-ul ANPA.

Permis de pescuit pe Dunăre

Dacă zona în care ți-ai propus să pescuiești face parte dintr-o rezervație naturală, vei avea nevoie de un permis de pescuit eliberat de ARBDD – Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Cu acest permis pentru pescuit sportiv-recreativ vei putea pescui legal, respectând dimensiunile minime legale pentru fiecare specie de pește în parte. Excepție fac zonele strict protejate și perioada de prohibiție stabilită la nivel național.

👉 Pentru informații complete, citește cum se obține permisul de pescuit recreativ.

Taxe pentru pescuit pe Dunăre

În ceea ce privește Rezervația Biosferei Delta Dunării, pe lângă permisul de pescuit obligatoriu, sunt stabilite o serie de taxe, după cum urmează:

  • taxa de acces turist;
  • taxa de acces pentru autoturism;
  • taxa de acces pentru ambarcațiuni.

Mai multe informații despre tarifele și valabilitatea taxelor de acces găsești aici.

Pești de Dunăre și din Delta Dunării – care sunt principalele 4 capturi

Fără a mai exista vreo urmă de îndoială, Dunărea, incluzând și Delta, este cea mai ofertantă destinație de pescuit din țara noastră. Crapul, știuca, somnul și șalăul sunt principalele patru specii de pește care sunt la mare căutare datorită dimensiunilor impresionante, diversității locurilor și tehnicilor de pescuit variate.

Pescuit la crap pe Dunăre şi în Delta Dunării

Deși nu este ușor de capturat, având în vedere și că se află într-un areal hidrografic vast, majoritatea pescarilor preferă crapul. Pescuitul la crap pe Dunăre și în Delta Dunării începe din iunie până în octombrie. După cum ai descoperit în lista de mai sus, există mai multe zone ale Dunării și Deltei din care poți alege. 

Vara, crapul va căuta să se deplaseze în apele oxigenate ale canalelor și intersecțiilor de canale. În restul sezonului, preferă apele tulburi și cu puțină vegetație de pe cursurile principale și lacuri. Toamna este un moment potrivit pentru partide de crap pe Dunăre.

Ca momeală de crap pe Dunăre, ai o mulțime de opțiuni, precum râme, boilies, porumb sau mămăligă. Nu neglija nici hrana preferată din acest mediu, și anume scoicile, crustaceele și moluștele.

👉 Vezi lanseta Trabucco Danubius, special concepută pentru pescuitul fluvial din barcă sau de pe mal. În completare, adaugă și mulineta Okuma Longbow Baitfeeder, sigură și rezistentă la drilurile cu peștii de talie mare.

pescuit la crap pe Dunare

Pescuit la știucă pe Dunăre şi în Delta Dunării

Știuca stă ascunsă în zonele cu multă vegetație (iarbă și stufăriș), iar Dunărea prezintă o mulțime de astfel de locuri. De asemenea, ia în considerare că preferă apele oxigenate și curate.

În afara prohibiției, știuca se poate pescui cam tot timpul anului. Vara, este recomandat pescuitul la răsărit sau la apus de soare, adică pe răcoare. Octombrie și noiembrie sunt luni recomandate, deoarece vegetația începe să dispară, știuca fiind mai ușor de văzut la suprafața apei.

În funcție de localizare și adâncimea apei, intră în scenă arta alegerii celor mai inspirate năluci. Pune în bagaj linguri oscilante, voblere sau twistere.

👉 Pentru o performanță remarcabilă, la un buget accesibil, descoperă lanseta Delphin Addyct Spin. Totodată, mulineta Ceymar CHD asigură un rotor perfect echilibrat lansărilor pe Dunăre.

pescuit la stiuca pe dunare

Pescuit la somn pe Dunăre şi în Delta Dunării

Perioada potrivită de pescuit la somn este în timpul verii, lunile iulie-august fiind cele mai productive din sezonul cald. Pentru a prinde somn, pescuiește în gropane și locuri adânci de apă.

Pe timpul nopții sunt șanse mai mari de capturi impresionante, fiind perioada când somnul iese mai mult spre suprafața apei pentru a căuta hrană. Cu multă răbdare și cu echipamentul potrivit, din barcă poți pune în aplicare tehnica de pescuit la clonc.

Odată cu răcirea vremii și sosirea toamnei, somnul va fi din ce în ce mai greu de găsit, deoarece intră în „hibernare”.

👉 Dacă ți-ai propus să pescuiești la somn, lanseta Madcat Black Allround reprezintă o alegere inspirată. Nu neglija restul echipamentului. Mulineta Okuma Tomcat are un corp robust din grafit și este rezistentă la coroziune.

pescuit la somn pe dunare

Pescuit la șalău pe Dunăre şi în Delta Dunării

Șalăul are o mare căutare în rândul peștilor răpitori de Dunăre. Îl găsești adesea în zone nisipoase și noroioase, în rupturi de mal sau printre copacii vechi căzuți în apă.

Chiar dacă șalăul se poate pescui în tot sezonul, exceptând prohibiția, sunt totuși două ponturi de care să ții cont. Unul ar fi că lunile octombrie și noiembrie sunt ideale, deoarece peștele se hrănește frecvent în pregătirea sa pentru iarnă. În al doilea rând, vara îți recomandăm pescuitul la răsărit sau pe înserat.

Poate fi prins și cu momeală vie, dar trebuie să încerci și pescuitul șalăului cu năluci artificiale. În orice caz, vei avea parte de driluri memorabile.

👉 Cu o acțiune extra-fast, lanseta Okump PCH Air Spin oferă putere și rezistență în timpul drilurilor. Face o echipă perfectă cu mulineta Daiwa Ninja LT, ce are în componență un tambur longcast din aluminiu ABS.

pescuit la salau pe dunare

Echipament de bază – de ce ai nevoie pentru pescuit recreativ pe Dunăre și în Delta Dunării

Pentru practicarea pescuitului recreativ, Dunărea impune un echipament de pescuit adecvat.

Haine impermeabile

O geacă impermeabilă, pantaloni waders și cizmele impermeabile îți vor fi de mare ajutor, cu atât mai mult dacă plănuiești să pescuiești din barcă. 

În cazul cizmelor, le recomandăm pe cele din cauciuc, care ajung până la șold, cum sunt Delphin Hron. Acestea îți vor permite intrarea în apa mai adâncă, în locuri de pescuit mlăștinoase sau accesul în zone cu substrat alunecos.

Chiar și în sezonul cald, cel mai bine este să te îmbraci cu haine respirante lungi, pentru a evita expunerea la soare, înțepăturile de țânțari sau posibilele iritații ale pielii în urma contactului cu vegetația malurilor sau cea existentă în timp ce parcurgi canalele mai înguste.

Bască, șapcă sau pălărie de soare

Expunerea îndelungată la razele soarelui îți poate aduce fie o durere de cap, fie, în cel mai rău caz, o nedorită insolație. De aceea, nu uita să iei la tine o bască, șapcă sau pălărie de soare pe care să o porți pe tot parcursul partidei de pescuit.

În plus, ochelarii de soare îți sunt de folos pentru a-ți proteja ochii de razele nocive ale soarelui. Dacă folosești lentile polarizate, vei vedea mai bine în straturile superioare ale apei.

Echipamentul de pescuit

Indiferent de specia de pește vizată, există o serie de echipamente fără de care nu poți începe o partidă de pescuit pe Dunăre:

  • Lansete;
  • Mulinete;
  • Avertizori sau indicatori (excepţie în cazul în care pescuiești la spinning);
  • Suporți (doar pentru pescuitul staționar);
  • Monturi, momeală sau năluci;
  • Elemente de nădire și mâncare (excepție la peștii răpitori, când se pescuiește la spinning). 

sfaturi pescuit pe dunare

Lucruri specifice pe care este nevoie să le știi despre pescuitul în Delta Dunării

În final, iată o scurtă „recapitulare” a lucrurilor pe care merită să le știi atunci când pleci la pescuit în Deltă sau pe Dunăre. 

  • Pentru a alege locul potrivit dorințelor tale, este absolut esențial să cunoști zonele de pescuit în Delta Dunării. Am menționat la începutul articolului care sunt cele mai importante zone și ce specii de pești poți prinde.
  • Cotele apelor Dunării influențează în mod direct pescuitul. De exemplu, un nivel foarte ridicat de apă impune folosirea unei tehnici de pescuit cu monturi grele, iar un nivel scăzut de apă poate veni chiar cu restricții de pescuit.
  • Pentru pescuitul în Delta Dunării merită să te gândești la partide mai lungi, de cel puțin 5-7 zile. Dacă în partidele lungi poți face experimente și ai timp suficient de pescuit staționar, pentru partidele scurte obiectivul numărul 1 este să localizezi cât mai rapid peștele. Dacă alegi partidele mai scurte, de 2-3 zile, îți recomandăm pescuitul din barcă, cu ajutorul unui sonar.
  • O barcă este cu adevărat utilă nu doar pentru a pescui din ea, ci și pentru a descoperi rapid locuri noi de pescuit, unele inaccesibile de pe mal.
  • Dincolo de dorința de a ajunge aici, nu neglija climatul Deltei. Vezi care este starea vremii înainte să pleci la pescuit, o regulă universal valabilă. De exemplu, toamna târziu își face apariția ceața, iar primăvara se produc furtuni de vânt în Deltă.
  • Nerespectarea restricțiilor de pescuit în Delta Dunării, inclusiv cele referitoare la cantitate și dimensiuni, poate duce la sancțiuni și anularea permiselor de pescuit pe Dunăre și Delta Dunării.

Pescuitul pe Dunăre și în Delta Dunării îți poate aduce capturi impresionante, de pus „în ramă”. Documentează-te cu privire la locurile unde vrei să prinzi peștii vizați, alege-ți echipamentul potrivit – fără să fie neapărat cel mai scump de pe piață -, respectiv cunoaște tehnicile de pescuit pe Dunăre. Astfel vei avea cea mai frumoasă experiență de pescuit, cu fire întinse și driluri de neuitat!

Robert Necula, consultant al magazinului MarelePescar, este un pescar pasionat, căruia i s-a aprins scânteia pescuitului încă din copilărie. În inima lui Robert, pescuitul a fost întotdeauna o pasiune profundă, care l-a purtat în mijlocul naturii și i-a oferit un refugiu în aer liber. Cu o abordare relaxată și deschisă, Robert explorează o gamă variată de stiluri de pescuit, fără a se limita la unul anume. Pentru el, diversitatea în pescuit este cheia experienței, iar fiecare tehnică aduce cu sine propriile satisfacții și provocări.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *