După testarea a aproape 200 de fire monofilament (https://marelepescar.ro/blog/fire-monofilament/) și aproape 20 de fire fluorocarbon (https://marelepescar.ro/blog/fire-fluorocarbon/) conform metodei documentată video aici (https://www.youtube.com/watch?v=OtiiT9vGTmo), sunt de remarcat câteva diferențe importante între firele monofilament și fluorocarbon.

1. DENSITATEA. Deși nu este un parametru măsurat în cadrul testelor, făcând un calcul simplu, considerând greutatea pe metru liniar și diametrul firului, constatăm că firele fluorocarbon sunt, în medie, cu aproximativ 50% mai dense decât firele monofilament. Densitatea crescută are câteva consecințe directe: firul fluorocarbon se scufundă mai repede, este mai rigid, mai rezistent la abraziune și mai puțin permeabil decât firul monofilament.

2. VALORI DECLARATE vs. MĂSURATE. Desigur, este vorba de rezistența reală la rupere prin alungire și diametrul. Dacă în cazul firelor monofilament, la unii producători și modele, sunt diferențe mari și foarte mari între valorile înscrise pe eticheta rolei și cele măsurate, la firele fluorocarbon diferențele între valorile declarate și măsurate sunt mici, cu observația că, de regulă, sunt mai rezistente în teste.

3. PERMEABILITATEA. Valorile obținute în urma testelor au arătat că, după ce au stat 48 de ore în apă, firele fluorocarbon nu își schimbă semnificativ parametrii diametru, rezistență la rupere, alungire și greutate pe metru liniar. Mai mult, în unele cazuri, cei patru parametrii sunt identici la firele uscate și cele ținute în apă. La firele monofilament, însă, diferențele sunt semnificative, motivul fiind că firele monofilament absorb apă, făcându-le mai groase, mai puțin rezistente și mai grele decât atunci când sunt uscate. Așa cum am menționat la început: firele fluorocarbon sunt mai puțin permeabile – absorb foarte puțină apă sau deloc – față decât cele monofilament.

4. ALUNGIREA. Ca valoare medie, firele fluorocarbon au alungire apropiată de cea a firelor monofilament, cu două mențiuni: la fluorocarbon nu există diferențe mari la alungire între fire (modele și diametre), pe când la monofilament alungirea variază de la simplu la triplu, în funcție de producător, model și diametru.

5. CULOAREA. Toate firele fluorocarbon testate sunt transparente (translucide), făcându-le aproape invizibile în apă. Firele monofilament au diverse culori, de la foarte deschise la culoare, până la cele vizibile, stridente, cum sunt cele fluorescente și, la polul opus, cele închise la culoare, chiar negre.

6. LUNGIMEA. Cele mai multe fire fluorocarbon se găsesc la role mici, sub 100m. Firele monofilament sunt disponibile la role mai mari de 100m.

7. PREȚUL. Referindu-ne la prețul pe metru liniar, firele fluorocarbon sunt sensibil mai scumpe decât firele monofilament.

8. UTILIZAREA. Având în vedere cele de mai sus, firele fluorocarbon sunt mai potrivite pentru a fi folosite pe post de înaintaș și la legarea cârligelor, pe când cele monofilament ca fir principal.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *