Dacă ești pasionat de pescuit, probabil știi deja că succesul în capturarea somnului depinde și de cum îți alegi momelile. Când ai nenumărate opțiuni, sarcina de a alege cele mai eficiente momeli poate deveni dificilă. 

În rândurile următoare îți oferim detalii relevante despre momelile pe care le poți folosi cu succes la pescuitul somnului, examinând caracteristicile fiecăreia și modul în care acestea pot influența comportamentul somnului în apă. De la momeli clasice și testate în timp până la inovații mai recente, îți vom dezvălui strategii și sfaturi pentru a crește șansele unei capturi de invidiat.

Râmele negre (râmele șerpești)

Râmele negre, cunoscute și sub numele de râme șerpești, de mlaștină sau de mâl, reprezintă o momeală excelentă pentru pescuitul somnului, atât în apele staționare, cât și în cele curgătoare.

Râmele șerpești se folosesc îndeosebi în Delta Dunării. De regulă, se folosesc mai multe râme pe un singur cârlig, formând un buchet. Râmele sunt o bună momeală și pentru exemplarele mai mari de crap.

Lipitorile

Lipitorile sunt printre momelile preferate pentru pescuitul somnului. Sunt răspândite în țara noastră, în special în apele stătătoare sau care au un curent foarte slab – canale, bălți, mlaștini. Există mai multe feluri de lipitori: 

  • cea medicinală, care este mai rar folosită, datorită corpului moale;
  • lipitoarea de cal, care se găsește mai ales în locurile în care se adapă animalele;
  • lipitoarea verde, care poate fi recoltată de sub pietrele din pâraiele de deal sau munte.

Pentru a le folosi ca momeală, lipitorilor li se îndepărtează ventuzele pentru a le împiedica să se fixeze de pietre sau plante și sunt uneori crestate pentru a atrage mai bine peștii. Indiferent cum sunt puse în cârlig, vârful acestuia va trebui întotdeauna să fie expus.

👉 Pentru pescuitul din barcă al somnului de talie mare, ai nevoie de o lansetă premium, cum este și lanseta Madcat White Clonk Teaser, 1.80 m, 100-150 g, 2 bucati. Acest tip de lansetă are un blanc puternic din fibre de nano carbon și este ideală pentru pescuitul activ pe verticală, pescuitul la clonc sau la stilul jigging. În plus, ghidajul special împiedică încurcarea liniei în inele.

Lanseta Madcat White Clonk Teaser

Carasul – momeală pentru somn pe Dunăre

Pentru pescarii care doresc capturi impresionante, pescuitul cu momeală vie, mai ales în zona apelor Dunării sau a lacurilor de acumulare, este una dintre cele mai bune soluții. Pentru acest gen de pescuit se pot folosi carași de mărimea palmei, care se înțeapă în înotătoarea dorsală, pentru a-i păstra în viață cât mai mult timp și a le permite să înoate.

Este important de menționat faptul că cele mai bune rezultate la pescuitul cu momeală vie se obțin folosind ca nadă pești care cresc în habitatul respectiv, indiferent că este vorba de caras, roșioară sau obleți.

Scoicile

Scoicile fac parte din alimentația somnului și sunt folosite cu succes mai ales în zona Dunării și a Deltei. Scoicile pot fi folosite în pescuitul la clonc, dar și în staționar.

Pentru rezultate mai bune, carnea de scoică se lasă o vreme la soare pentru a se întări și a se fixa mai bine în cârlig. E recomandat să pui în cârlig un buchet de două sau trei scoici.

👉 Pentru pescuitul somnului cu monturi din barcă, descoperă lanseta Black Cat Perfect Passion Boat, 2.50 m, 400 g, 2 bucati, pe care o poți găsi în oferta magazinului MarelePescar. Blancul lung a fost adaptat pentru pescuitul din barcă, iar puterea sa de aruncare este potrivită pentru a permite momelilor grele să plutească în spatele bărcii. În plus, dispune și de noul C.G. Grip System, care este prevăzut cu un mâner confortabil. Fiind fabricat dintr-un amestec de două componente diferite din plastic, asigură o prindere mai bună, care nu va lăsa lanseta să alunece în timpul luptelor lungi, chiar în cazul în care mâinile sunt ude.

Lanseta Black Cat Perfect Passion Boat

Râmele roșii

Ele pot fi mai groase sau mai subțiri, în funcție de specia căreia îi aparțin: Dendrobaena veneta sau Eisenia fetida. Râmele roșii pot fi găsite în bălegar și în composturile de resturi vegetale putrezite. Unii pescari pasionați chiar le cresc în găleți, asigurându-le condițiile necesare să se dezvolte.

Sunt folosite la pescuit la fel cu cele negre, sub formă de buchet atașat de cârlig.

Coropișnițele

Coropișnițele sunt considerate de unii pescari cea mai bună momeală pentru somn. Pot fi găsite în răsadnițele din grădinile de legume sau în zone în care există bălegar.

Coropișnița poate fi pusă în cârlig prin înțepare, eliberând astfel mirosul caracteristic care va atrage peștele, sau legată, după modelul folosit la pescuirea crapului.

👉 Dacă îți dorești un fir de pescuit rezistent pentru capturarea somnului, poți folosi cu succes fir textil teflonat Koos Monster Braid, 2X150m, pe care îl poți găsi în oferta magazinului MarelePescar. Realizat după tehnologia de împletire a 12 fire Dynnema, are o bună rezistență la tracțiune, rupere la nod și abraziune. Finisajul special de teflon împiedică firul să se deterioreze sub acțiunea razelor UV și nu permite îmbibarea cu apă a fibrelor. Este recomandat atât pentru pescuitul la clonc, cât și pentru pescuitul staționar la somn.

fir textil teflonat Koos Monster Braid

Ficatul de pasăre

Deși este mai greu de manevrat și necesită atenție la montarea în cârlig, ficatul de pasăre parțial intrat în putrefacție este, conform părerilor unor pescari cu experiență, cea mai bună momeală pentru somn.

Pentru a avea siguranța că nu cade, poți folosi o ancoră sau poți trece bucata de ficat de mai multe ori prin cârlig.

Plătica – momeală pentru somnul de Dunăre

Alături de caras, plătica, fiind pește de banc, este folosită la capturarea somnului în zona apelor Dunării. Fiind destul de fragilă, ea trebuie fixată în cârlig înțepând-o sub înotătoare. Este folosită mai ales în apele care constituie habitatul său natural.

👉 Dacă te-ai întrebat ce mulinetă se potrivește cel mai bine pescuitului de somn, descoperă mulineta Daiwa BG Surf, pe care magazinul MarelePescar ți-o pune la dispoziție. Corpul din aluminiu HardBodyZ protejează excelent angrenajele interioare DigiGear II care, la rândul lor, transmit în mod optim puterea în timpul drilurilor cu peștii de talie mare. Mulineta nu este vopsită, dar are un finisaj special de suprafață, care elimină complet riscul de ciobire și, în același timp, o protejează împotriva coroziunii provocate de apa sărată.

mulineta Daiwa BG Surf

Broscuța

Deși puțin mai dificil, fiind mai greu de fixat în cârlig, pescuitul de somn cu broscuță drept momeală poate da rezultate bune, mai ales în plină zi. Dimensiunea broscuței nu trebuie să depășească 10 cm, iar montura se face trecând cârligul cu atenție prin pielea din partea posterioară, astfel încât să nu străpungă mușchii picioarelor din spate pentru că le-ar putea paraliza.

Feromoni

Fără să fie considerați drept cea mai bună momeală pentru somn, atractanții de genul feromonilor stimulează agresivitatea și apetitul peștelui. Se poate aplica pe momeala vie sau artificială și pe năluci, mărindu-le de aproximativ patru ori puterea de atragere a somnului.

Produsele de acest gen trebuie manevrate cu atenție, astfel încât substanța să nu intre în contact cu pielea, din cauza mirosului greu de îndepărtat.

👉 Chiar dacă folosești cea mai bună momeală pentru somn, ai nevoie și de o lansetă corespunzătoare. Alege din gama variată pe care ți-o oferă magazinul MarelePescar lanseta Sportex Top Cat Boat, 2.45 m, 130-300 g, 2 bucati, o creație a legendarului producător german Sportex. Aceasta dispune de o greutate redusă, dedicată pescuitului la somn din barcă. Datorită blancului japonez robust, fabricat din carbon (Ultra High Modulus), seria Top Cat Boat oferă precizie în controlul peștelui, imediat după trăsătură. În plus, blancul este prevăzut cu X5 Cross Technology, prin intermediul căreia lanseta dispune de o rezervă de putere mare, care oferă un control ridicat în timpul drilului.

lanseta Sportex Top Cat Boat

Alte recomandări pentru pescuitul la somn

Somnul este cel mai căutat pește răpitor din Europa Centrală, Europa de Est și Asia de Vest. Este vânat în special datorită dimensiunilor impresionante pe care le atinge. În mod obișnuit, exemplarele de referință ating o lungime de doi metri, dar în condiții favorabile, se pot întâlni exemplare cu o lungime de trei metri și o greutate de 150 de kilograme. De aceea, dacă te-ai hotărât să testezi pescuitul la somn, ține cont și de următoarele recomandări.

Informează-te despre somn și pescuitul la somn

Somnul preferă apele stătătoare sau încet curgătoare, precum lacurile, bălțile, râurile lente și canalele. Este adaptat la ape cu fund mâlos și își găsește adăpost în vegetația acvatică densă sau sub trunchiuri de copac scufundate. În timpul zilei, somnul poate să se ascundă în locuri umbroase și își petrece o mare parte din timp așteptându-și prada, rămânând imobil până când detectează o mișcare sau o vibrație în apă.

Ce trebuie să știi despre pescuitul la somn pe Dunăre

Dunărea oferă o largă varietate de locuri potrivite pentru pescuitul la somn. Zonele lente, adânciturile, gurile de afluenți și zonele cu vegetație acvatică abundentă sunt doar câteva dintre locurile în care somnul poate fi găsit în mod frecvent.

În plus, anumite regiuni ale Dunării sunt renumite pentru somnii de dimensiuni impresionante, ceea ce atrage pescarii dornici de provocări. Cea mai bună momeală pentru somn care poate fi utilizată pe Dunăre este cea vie – carasul sau plătica.

Alege echipamentele necesare pentru pescuitul la somn

Echipamentul utilizat pentru pescuitul la somn trebuie să fie robust, având în vedere faptul că somnul poate atinge dimensiuni considerabile. Orientează-te spre lansetele puternice și mulinetele rezistente. Monturile trebuie să aibă cârlige mari și rezistente pentru a face față forței apreciabile a peștelui.

👉 Indiferent pentru care tehnică de pescuit optezi, ai întotdeauna nevoie de o mulinetă care să nu te lase la greu. Descoperă mulineta Penn Spinfisher VI, pe care o poți achiziționa de la magazinul MarelePescar și care dispune de corp rezistent din metal, 6 rulmenți din oțel inoxidabil, perfect izolați împotriva apei, tambur adânc din aluminiu și mâner metalic robust, cu buton soft-touch, pentru o mai bună aderență. Axul tamburului este fabricat din oțel de înaltă calitate, care nu se poate îndoi în condiții de utilizare corectă.

mulineta Penn Spinfisher VI

Ce mulinetă și lansetă se recomandă pentru pescuitul somnului la spinning

În general, sunt preferate lansetele și mulinetele ușoare. Pescuitul cu năluci presupune aruncări și derulări repetate. Undițele pentru spinning variază în lungime și flexibilitate, iar o selecție potrivită depinde de preferințele personale și condițiile locale de pescuit.

De asemenea, mulinetele cu raport de recuperare mare sunt ideale pentru pescuitul somnului la spinning și recuperări rapide ale momelii.

Dacă ai nevoie de mai multe informații, te așteptăm în magazinele noastre și consultanții MarelePescar te vor ajuta să alegi ce este potrivit pentru tine. În plus, pe canalul nostru de YouTube, @MarelePescar, găsești o serie întreagă de clipuri video dedicate pescarilor și alegerii echipamentului potrivit. 

 

Cătălin Merdescu, pescar dedicat și experimentat în capturarea peștilor răpitori, este o prezență esențială în echipa magazinului MarelePescar. Cătălin s-a specializat în tehnici variate de pescuit, acoperind atât pescuitul la spinning, cât și casting, și deține o expertiză vastă în tot ceea ce ține de pescuitul la răpitor.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *