Pescuitul Crapului | Top 10 greșeli în alegerea echipamentului
Loading advertisement...
Preload Image
Up next

Pescuitul Crapului | Caracteristicile tehnice ale echipamentului

Cancel
Auto Next
3 Comments

Pescuitul Crapului | Top 10 greșeli în alegerea echipamentului

În acest capitol

Zece greșeli în achiziționarea echipamentului de pescuit la crap

Greșeli care par minore dar care pot genera regrete majore

Cele mai mari trei greșeli

Concluziile episodului

Transcriere audio

Am făcut un clasament în care am inclus zece greșeli pe care ar trebui să le evităm. Evident, acestea nu sunt toate greșelile posibile dar dacă le vom evita, vom fi mult mai mulțumiți și împăcați cu achizițiile făcute. Le voi trece în revistă de la coada clasamentului spre primul loc.

Când cineva pe care îl evaluăm mai priceput decât noi – un prieten, o rudă, un coleg de muncă, un pescar cunoscut – ne dă un sfat sau face o recomandare de achiziție, nu înseamnă că produsul respectiv este cel care ni se potrivește cel mai bine. De exemplu, dacă vedem un pescar care aruncă foarte departe cu o lansetă, nu înseamnă că și noi vom arunca la fel de bine cu respectiva lansetă. Pe locul nouă avem așa-zisele produse universale.

Trebuie să acceptăm că nu există o lansetă care să fie scurtă la transport (eventual telescopică), potrivită pentru pescuit la distanță, bună pentru pescuit din barcă, plăcută în dril și, dacă se poate, să o folosim și la răpitor. Întotdeauna va exista un compromis. De aceea este important să ne stabilim prioritățile și să cumpărăm produsele care bifează cele mai multe dintre cerințele pe care le avem. Atracția irezistibilă a reducerilor este pe locul opt.

Atunci când vedem un produs cu preț redus, îl cumpărăm doar pentru că este la ofertă sau pentru că într-adevăr asta vrem, asta ne trebuie? O ofertă specială „set de pescuit” s-ar putea să includă o lansetă care ne place dar să nu fim mulțumiți de mulinetă. Abia pe poziția a șaptea apare bugetul care
pentru cei mai mulți dintre noi este limitat. De aceea trebuie să avem în vedere că echipamentul nu se reduce doar la mulinetă și lansetă. Asta înseamnă că dacă nu luăm în calcul și celelalte necesare, s-ar putea să constatăm că nu putem folosi lansetele și mulinetele deoarece nu ne-au mai rămas bani pentru suportul de lansetă, minciog, nadă, fire, cârlige etc. Pe locul șase îi găsim pe cei care, dacă pot spune astfel, decid în locul nostru.

Nu trebuie să luăm ca adevăruri absolute ce spun pescarii – de bine sau de rău – și ce vedem în materialele de promovare ale produselor pe care intenționăm să le cumpărăm. E bine să citim și să ascultăm ce spun oamenii și să ne facem o idee generală dar ar trebui să verificăm singuri dacă acele afirmații sunt corecte. Să nu scăpăm din vedere că de cele mai multe ori nu știm cine este cel care scrie un mesaj pe forum, nici ce pregătire și experiență are, nici dacă are vreun interes atunci când laudă sau critică un produs. Ajugem în partea superioară a clasementului, la locul cinci.

Lanseta, mulineta, montura, momeala, nada etc. nu vor prinde pește în locul nostru. Toate acestea sunt instrumente care ne ajută (sau ne încurcă) dar nu vor compensa lipsa noastră de experiență. Totodată, nu este obligatoriu ca echipamentul cel mai scump să fie cel mai potrivit pentru nevoile noastre și nivelul nostru de pregătire.

Chiar înainte de podium, pe a patra poziție este o greșeală care pare ușor de evitat dar în realitate s-ar putea să fie altfel.

Dacă nu ne este clar pentru ce stil de pescuit și în ce condiții vom folosi echipamentul, riscăm să ne cumpărăm, de exemplu, lansete foarte bune pentru pescuitul de pe mal și vom constata că, fiind prea lungi, ne încurcă atunci când pescuim din barcă.

Ajungem la greșelile “premiante”, medalia de bonz revenind unei confuzii pe care o putem facem foarte ușor.
Ceea ce ne place, ne atrage și ne dorim nu este neapărat ce ne trebuie. Când vine vorba despre echipamentul de pescuit, de cele mai multe ori, o decizie emoțională este una greșită.

Pe locul doi este greșeala care, cel mai probabil, ne transformă din cumpărători în… cheltuitori.

Dacă mergem la cumpărături fără să ne informăm, fără să înțelegem caracteristicile tehnice ale produselor pe care le vizăm și fără să ne fie clar pentru ce anume ne trebuie echipamentul, cel mai probabil vom ajunge la concluzia că am aruncat banii pe fereastră.

Evident, pe primul loc am pus ceea ce, pe baza experiențelor mele, consider că este cea mai mare greșeală dintre toate cele pe care le-am făcut de-a lungul timpului, și anume: graba de a da banii.

Cunoștințele tehnice solide vor face diferența dintre o decizie informată, cel mai probabil corectă și una emoțională, posibil greșită. Emoția ar trebui să o simțim pe baltă, nu să ne ghideze când suntem la cumpărături. Altfel, relaxarea, plăcerea și bucuria pe care acest frumos hobby ni le oferă s-ar putea transforma în regrete și frustrări.

O expresie pe care am auzit-o de mai multe ori spune că nu echipamentul prinde pește, ci pescarul. Și chiar este adevărată până în punctul în care, indiferent cine este pescarul respectiv, simpla sa prezență pe malul apei nu este suficientă pentru a avea capturile pe care le dorește. Pot spune din experiența proprie că echipamentul sau modul în care îl folosim poate salva sau distruge, în egală măsură, o partidă de pescuit. De aceea, recomandarea mea este să alocăm timp pentru a ne informa înainte să cumpărăm, în loc să ne pierdem vremea pe baltă regretând alegerile pe care le-am făcut și să ne pară rău de banii cheltuiți.

De noi și de pește depinde dacă vom rămâne cu amintiri frumoase în urma partidelor de pescuit. Peștele nu-l putem controla. Sperăm să fie sau să vină acolo unde pescuim și să ajungă la cârlig. În ceea ce ne privește, însă, speranța ar trebui înlocuită cu informație, astfel încât să știm pe ce dăm banii când mergem la cumpărături și ce trebuie să facem pe baltă. Nu să sper că mi-am cumpărat ce trebuie, ci să știu că este ce-mi trebuie.

Pescuitul înseamnă relaxare, plăcere, emoție, adrenalină… și pentru a ne putea bucura pe deplin de acest hobby, una dintre condițiile esențiale este să știm cum să ne alegem echipamentul și cum să-l folosim.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 Comments

  1. Buna ziua
    Doresc sa imi achizitionez si eu 4 lansete din 3 segmente si 4 mulinete.
    Ce imi recomandati?
    Eu as merge pe Okuma
    Sunt pescar mediu sa zic asa
    Multumesc anticipat

  2. Părerea mea este ca nu exista echipament perfect.
    Ca de cele mai multe ori tine de plăcerea si gustul fiecăruia, de modul cum ne acomodat cu lansetele sau mulinete.
    La fel și cu nada, trebuie folosita una de calitate, dar in rest, marca sau aroma folosite intr-o partida de succes țin mai mult de inspirație.
    Fir intins tuturor!!