Pescuitul crapului | Exemple reale în alegerea mulinetei
Loading advertisement...
Preload Image
Up next

Pescuitul crapului | Îngrijirea mulinetei

Cancel
Auto Next
0 Comments

Pescuitul crapului | Exemple reale în alegerea mulinetei

În acest capitol

01:02 Mulinete ieftine

02:26 Mulinete de top

04:04 Mulinete pentru lansări la distanță

06:09 Mulinete pentru pescuit plantat

07:42 Mulinete pentru condiții dure

10:24 Mulinete pentru marker (sondarea apei)

12:16 Mulinete pentru spod (nădit)

14:29 Concluzii

Transcriere audio

După ce am prezentat în detaliu componentele mulinetelor, ar fi util să vedem cum putem pune în practică aceste lucruri. În acest sens, am luat ca exemplu câteva cazuri concrete în care, cel mai probabil, s-au aflat sau se vor afla cei mai mulți dintre pescarii de crap. Un filtru general valabil care se aplică la toate cele ce urmează este disponibilitatea produselor. Dacă sunt hotărât să-mi cumpăr mulinete, atunci are sens să le analizez pe cele care pot fi comandate imediat, bifând căsuța Disponibile.

Similar, dacă am preferințe în privința producătorilor, pot aplica acest filtru de la bun început, selectând doar mărcile care mă interesează.

Ce ar trebui reținut este că deși toate aceste filtre mă ajută să reduc aria de căutare, tot va trebui să analizez în detaliu specificațiile tehnice ale fiecărei mulinete din lista scurtă. Cu alte cuvinte, analiza și înțelegerea caracteristicilor tehnice trebuie să fie cele care decid achiziția.

Mulinete ieftine

Încep cu alegerea mulinetelor accesibile sau, altfel spus, prietenoase cu buzunarul pescarului. Fie că, așa cum este normal, dorim să plătim cât mai puțin, fie bugetul ne limitează, de cele mai multe ori ne orientăm spre produsele ieftine. Folosind cel mai la îndemână filtru, prețul, am restrâns căutarea în intervalul 80 optzeci 250 două sute cincizeci de lei. Însă, după cum putem vedea, filtrul preț nu este suficient pentru a ajunge direct la mulineta pe care dorim să o cumpărăm.

Ce putem face? Cel mai la îndemână este să ordonăm după numărul de review-uri și se ne oprim la mulinetele care au cele mai multe recenzii și, bineînțeles, nota cea mai mare.

Că nu și-ar dori nimeni să cumpere o mulinetă în a cărei pagină de prezentare sunt multe mesaje în care utilizatorii își exprimă nemulțumirea. Dacă bugetul îmi permite, pot alege mulineta cu prețul cel mai mare dintre cele ieftine care au multe recenzii pozitive. Altfel, dacă bugetul este foarte limitat, nu-mi rămâne decât să optez pentru cea mai ieftină mulinetă care are recenzii bune.

Pentru a restrânge și mai mult căutarea, mă pot ajuta și de filtrele de natură tehnică, cum ar fi: frână rapidă, baitrunner, greutate, tambur de distanță, raport de recuperare și capacitate tambur.

Mulinete de top

Acum, după ce am vorbit despre cele ieftine, mergem la polul opus, la mulinetele de top.

Probabil că dintre toate, aceasta este cea mai simplă alegere. Desigur, cu condiția ca bugetul să îmi permită. De ce spun că este o alegere simplă? Deoarece lista mulinetelor de top, adică foarte scumpe este și foarte scurtă, cu precizarea că în această clasă am inclus doar mulinetele care costă mai mult de 1200 o mie două sute de lei.

Alegerea este simplă și, în același timp, confortabilă. Confortul deciziei vine în principal din faptul că pe oricare dintre ele aș alege-o, nu voi greși. Din simplul motiv că acestea sunt cele mai bune mulinete disponibile pe piață, incorporând cele mai noi materiale și tehnologii. Bineînțeles, și acestea se diferențiază în funcție de preț, producător și caracteristici tehnice. Cu alte cuvinte, în funcție de preferințele legate de producător, nevoile specifice pe care le am și pentru ce anume voi folosi respectiva mulinetă (de exemplu, pescuit din mână sau plantat), este posibil ca nu toate să mi se potrivească. Altfel, dacă tot ce mă interesează și îmi doresc este să am cea mai scumpă mulinetă care există, nu trebuie decât să ordonez descrescător după preț și să o adaug în coș pe prima din listă.

Lăsând la o parte prețul, ce anume urmează să fac cu mulineta, cum voi pescui cu ea, face ca anumite caracteristici și funcționalități să fie mai importante decât altele. Prin urmare, acestea vor fi primele de care mă voi folosi pentru a restrânge căutarea. 

Mulinete pentru distanță

Să vedem acum care sunt prioritățile când căutăm o mulinetă pentru distanță.

Principalul element la care trebuie să mă uit și după care trebuie să filtrez atunci când caut o mulinetă pentru pescuit la distanță este greutatea cât mai redusă. În cazul aruncărilor la distanțe extreme, ansamblul lansetă – mulinetă trebuie să fie cât mai ușor, pentru a putea imprima plumbului și monturii o viteză cât mai mare, cu un efort cât mai mic posibil. Apoi, ar trebui să mă opresc doar asupra mulinetelor care au tambur pentru distanță. Deși acest aspect poate părea un “moft” la o primă vedere,

orice element constructiv care mă poate ajuta să câștig în distanță și, implicit, să ajung mai departe cu montura contează. Din experiență am constatat că sunt cazuri în care plasând montura cu doar câțiva metri mai departe poate face diferența dintre a privi lansetele ore în șir sau a prinde pește după pește. Dacă filtrând după cele mai ușoare mulinete cu tambur de distanță, nu găsesc mulineta pe care o caut, pot extinde căutarea adăugând și mulinetele puțin mai grele. Dar nu aș merge mai sus de 600g. Bineînțeles, pentru a face un clasament cu mulinetele obținute în urma filtrării, am la dispoziție ordonarea după preț (crescător sau descrescător), după numărul de review-uri și chiar selectând doar producătorii care mă interesează.

După toate aceste filtre, parcurgând fișa tehnică a fiecărei mulinete din lista scurtă, ar fi indicat să aleg una dintre cele la care pickup-ul se declanșează manual. Am explicat în secțiunea dedicată pickup-ului de ce acest element este important în aruncările în forță. Totodată, ar trebui să optez pentru mulinetele mari (în engleză “big pit”), aspect de avut în vedere în special la modelele care au mai multe variante. Tot în fișa tehnică ar fi bine să mă uit după mulinetele ale căror tamburi au clips-ul proiectat special pentru a proteja firul atunci când lansăm la punct fix cu firul prins în clips.

Mulinete pentru plantat

Dacă am vorbit despre mulinetele pentru pescuit din mână, e normal să ne uităm și la cele potrivite pentru pescuitul plantat.

Din moment ce montura este plasată sau mai bine spus transportată cu barca sau navomodelul, înseamnă că pot ajunge la distanțe foarte mari, chiar de sute de metri. Totodată, din moment ce nu sunt nevoit să pescuiesc din mână la distanțe mari, caz în care mi-ar trebui fire subțiri, pentru pescuitul plantat pot folosi fire groase. Punând împreună cele două – distanțe mari și fire groase – rezultă că am nevoie de o mulinetă cu tambur de capacitate mare.

Desigur, nu este obligatoriu să duc toate monturile la sute de metri de fiecare dată dar e bine să am mulinete care înmagazinează mult fir. Altfel, dacă încape puțin fir, pierd avantajul plantatului, în situațiile în care trebuie să pescuiesc la distanțe mari. Atunci când montura se află la peste două sute de metri sau chiar mai mult, în cazul unei trăsături sau când recuperez montura, îmi va fi de ajutor o mulinetă care recuperează cât mai mult fir la o rotație, deci mă voi uita după cele care au un raport de recuperare cât mai mare.

Pe baza caracteristicilor tehnice, lista mulinetelor potrivite pentru distanță se poate reduce dacă ținem neapărat ca mulineta să aibă sau să nu aibă baitrunner. Tot pe baza criteriilor de natură tehnică, se poate restrânge și mai mult căutarea dacă, de exemplu, selectăm doar mulinetele cu frână rapidă.

Mulinete pentru condiții dure

Să vorbim acum despre așa-zisele mulinete “tanc”. Fie că pescuim din mână, fie plantat, sunt cazuri în care avem nevoie de o mulinetă solidă, la care cuvântul de ordine este rezistența.

Ca să fac o paralelă cu mașinile, acestea sunt mulinetele off-road, însemnând că atributul cheie este robustețea. Deci mă interesează mulinetele construite pentru a fi calul de bătaie al pescarului. De exemplu, pentru pescuit pe ape publice, cu maluri neamenajate sau pescuit în agațătură cu fire groase când, în anumite situații, sunt nevoit să forțez mulineta.

Se știe că simplitatea este una dintre condițiile care asigură robustețea și fiabilitatea unui ansamblu. Altfel, cu cât mai multe componente, cu atât crește riscul ca respectivul sistem să se defecteze, să cedeze. Prin urmare, ar trebui să ne uităm după mulinetele fără baitrunner și cu frână față. Apoi, elementul cheie este raportul de recuperare. Fiind interesat de mulinete robuste, ar trebui să le selectez în primul rând pe cele care au raport de recuperare mic, nu mai mare de 4,4 patru virgulă patru.

Dacă vreau să restrâng și mai mult căutarea, aș putea să mă opresc la mulinetele care nu au mulți rulmenți, ci puțini dar de calitate. Calitate care, așa cum este normal, se regăsește în preț. Prin urmare, pot aplica și filtrul “număr de rulmenți”, selectând intervalul 4 – 6.

Evident, aceste filtre nu sunt bătute în cuie, respectiv nu înseamnă că doar mulinetele rezultate sunt cele mai robuste. Mai mult, pot restrânge cătarea aplicând și alte filtre, cum ar fi producătorul, capacitatea tamburului etc. etcetera. Oricum, în cele din urmă, dacă într-adevăr dorim mulinete solide, obligatoriu trebuie să analizăm cu atenție fișa tehnică, pentru a vedea materialele din care sunt construite atât la interior, cât și la exterior, pe principiul cu cât mai multe materiale rezistente, cu atât mai bine. Știind că prețul joacă un rol important în luarea deciziei, merită făcută o precizare: atunci când căutăm produse durabile, ar trebui să avem așteptări realiste, în sensul că o mulinetă foarte ieftină nu poate excela la capitolele robustețe și fiabilitate. Aș mai adăuga ceva important: chiar dacă mi-am cumpărat o mulinetă tanc, asta nu înseamnă că este indestructibilă, deci tot va trebui să am grijă cum o folosesc, ca să aibă o viață cât mai lungă.

Mulinete pentru marker (sondarea apei)

Trecem acum la mulinetele, să le zicem, specializate. În sensul că le folosim pentru un scop anume și, în unele cazuri, sunt dedicate exclusiv unei activități specifice în pescuitul la crap, cum ar fi mulineta pentru marker.

În esență, mulineta potrivită pentru lanseta cu care sondez substratul folosind pluta de marcaj (marker-ul) este o mulinetă pentru distanță. Asta deoarece marker-ul îl folosesc lansându-l pe zona în care urmează să nădesc și să pescuiesc din mână. Deci, filtrez mai întâi mulinetele cu tambur de distanță (long cast) și cât mai ușoare, respectiv să nu fie mai grele de șase sute de grame.

Mai departe, pentru a-mi fi mai ușor atunci când sondez, respectiv când dau drumul firului principal pentru a măsura adâncimea apei, mulineta ar trebui să aibă fie baitrunner, fie frână rapidă.

În funcție de preferințe, aplic oricare dintre cele două filtre și astfel se reduce lista mulinetelor dintre care pot alege. Unul dintre elementele de care pot ține cont în etapa în care analizez fișa tehnică a mulinetelor din lista scurtă este că firul folosit pentru marker va fi textil de diametru redus. Prin urmare, pot alege mulinete care nu au tamburi cu capacitate mare. Similar, nu este obligatoriu ca mulineta să aibă tamburi de rezervă deoarece, în mod normal, această mulinetă va fi folosită exclusiv pentru sondarea cu marker-ul. Opțional sau mai bine spus ideal ar fi să găsesc o mulinetă care recuperează un metru de fir la o rotație completă a manivelei. Asta mă ajută atunci când recuperez pluta de marcaj, știind că la fiecare rotație completă mă voi depărta cu câte un metru de poziția curentă a marker-ului. Încă un amănunt pe care ar trebui să-l iau în calcul, dacă obișnuiesc să pescuiesc cu firul în clips pentru a repoziționa pluta de marcaj la distanțe exacte, este ca tamburul să aibă clips-ul proiectat pentru a proteja firul în lansare.

Mulinete pentru spod (nădit)

O altă mulinetă specializată care face parte din echipamentul pescarului de crap este cea pentru nădit sau spod. 

Când vine vorba despre echipamente specializate, o variantă pentru a identifica produsele potrivite este să caut direct ce mă interesează. În cazul de față “mulinetă spod”. Unele dintre ele au fost proiectate chiar pentru acest scop, cuvântul “spod” fiind prezent în denumirea modelului respectivei mulinete. Sau pot fi mulinete, să le zicem normale, despre care producătorul spune că sunt potrivite pentru lanseta de nădire (sau spod), acestea regăsindu-se printre cele rezultate în urmă căutării. Totuși, dacă nu dorim neapărat o mulinetă specializată sau nu ne place niciuna dintre cele specializate, putem alege o mulinetă standard, cu condiția să fie potrivită pentru nădire. Cel mai important aspect pe care trebuie să-l am în vedere este că în cadrul campaniilor de nădire voi recupera racheta (sau spod-ul) de foarte multe ori. Mâna cu care învârt manivela mulinetei în timpul recuperării spod-ului este totodată și cea mai solicitată în timpul lansării, cu mențiunea că efortul și, implicit, oboseala acumulată sunt mult mai mari la recuperarea rachetei de nădire față de lansarea propriu-zisă. La asta se adaugă faptul că recuperarea spod-ului trebuie făcută de cele mai multe ori rapid pentru a nu se scufunda, caz în care recuperarea ar necesita un efort și mai mare din partea pescarului. De aceea, pentru a putea menține ritmul în nădări de durată, elementul cheie este o mulinetă cu raport de recuperare cât mai mare.

Mai putem restrânge căutarea, selectând doar mulinetele cu tambur pentru distanță, mai ales dacă de regulă nădesc și pescuiesc la distanțe mari.

Nu în ultimul rând, având în vedere că, în mod normal, nădirea ar trebui făcută cât mai precis, deci cu firul în clips – și vor fi multe lansări succesive cu firul prins în aceeași poziție în clips-ul tamburului – pentru a reduce riscul ruperii firului în lansare, ar trebui să aleg o mulinetă care are clips-ul proiectat să protejeze firul.

Concluzii

Închei această secțiune care s-ar putea numi “de la teorie la practică” insistând pe ideea că restrângerea căutării pe baza unor criterii sau atribute comune mulinetelor este doar un pas intermediar în alegerea mulinetei. Decizia finală trebuie luată după ce analizăm în detaliu fișele tehnice ale mulinetelor din lista scurtă și după ce am înțeles diferențele tehnice și funcționale din care rezultă avantajele specifice.

Mulineta poate fi privită atât din punct de vedere al utilității sau necesității în pescuit, cât și în plan subiectiv, respectiv plăcerea și adrenalina pe care le resimțim în timpul drilului la care mulineta contribuie în mod direct. Pentru a alege și achiziționa mulineta care ni se potrivește și a folosi-o corect, ne interesează în principal să înțelegem aspectele și caracteristicile de ordin tehnic. Totuși, fiind vorba de un hobby, deci de pasiune, aspectul subiectiv nu poate fi lăsat în afara pescuitului, mai ales că este în strânsă legătură cu echipamentul folosit. Pe lângă partea vizuală, modul în care funcționează mulineta, faptul că este ceea ce ne trebuie și ne bazăm că se comportă de fiecare dată conform așteptărilor ne păstrează intactă bucuria fiecărui pește ajuns în minciog. Altfel, fără a avea echipamentul adecvat și fără a-l folosi corespunzător, riscăm să înlocuim bucuria cu dezamăgirea.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *