Pescuitul crapului | Alegerea firelor. Introducere și tipuri de fire
Loading advertisement...
Preload Image
Up next

Pescuitul crapului | Semnalizarea trăsăturii. Sfaturi și recomandări

Cancel
Auto Next
0 Comments

Pescuitul crapului | Alegerea firelor. Introducere și tipuri de fire

În acest capitol

Introducere

Importanța alegerii firelor

Tipuri de fire și materiale

Utilizarea firelor

Transcriere audio

Pescuitul este un hobby în care micile detalii pot face o mare diferență, aceea dintre a prinde și a nu prinde pește. Dacă aș spune că “pescuitul atârnă de un fir de păr”, ar fi cât se poate de real, deoarece firele cu care pescuim sunt, în multe situații, mai importante decât mulinetele, lansetele, cârligele, momelile și toate celelalte pe care le include echipamentul de pescuit.

Să ratăm peștele, care putea fi un nou record personal sau singurul al partidei, din cauză că s-a rupt firul – de la nod sau din altă parte – nu este ceva ieșit din comun. Ba mai mult, nu este neapărat vina pescarului. Firul cu care pescuim se poate rupe mai repede decât ne-am fi așteptat, uneori chiar surprinzător, din motive care nu țin de noi. Spre exemplu, mi s-a întâmplat ca firul de 0,60mm să se taie direct din trăsătură. Am auzit senzorul semnalizând că peștele ia fir, am făcut doi pași spre lansetă și am văzut cum s-a înmuiat firul. Depinde foarte mult de substratul lacului pe care pescuim (scoici, praguri, pietre, agățături etc.).

Pentru a reduce cât mai mult riscul pierderii peștelui din pricina ruperii firului, primul pas este să alegem corect firele de pescuit. Am spus firele deoarece, pe lângă firul principal, mai avem, de regulă, înaintașul și firul cu care legăm cârligul (firul de forfac). Ca și în cazul mulinetelor, lansetelor senzorilor și swinger-elor despre care am vorbit în episoadele anterioare, avem la dispoziție sute de produse dintre care putem alege.

Ce fir să-mi cumpăr dintre cele peste 500 de modele disponibile la acest moment este o întrebare al cărei răspuns nu este ușor de dat. Cel puțin, așa pare la prima vedere, când ne simțim pierduți printre multitudinea de opțiuni. Dacă ne gândim că fiecare model are mai multe diametre, înseamnă că numărul firelor dintre care avem de ales este practic de ordinul miilor. O alegere deloc simplă. Da, avem la dispoziție filtrele cu ajutorul căror restrângem căutarea, dar pentru a folosi filtrele trebuie deja să știm câteva lucruri despre firul pe care îl căutăm. În primul rând pentru ce ne trebuie: linie principală, înaintaș, forfac. Apoi, ne decidem asupra parametrilor firului, cei mai importanți fiind materialul, diametrul și rezistența.

Ce așteptări avem de la firul respectiv este un aspect foarte important. De fapt, important este să avem așteptări realiste. Voi detalia mai încolo, dar pentru moment să reținem că firele sunt consumabile și, nu întotdeauna, cele scrise pe etichetă își au corespondentul în realitate… așa cum au arătat testele. Link-ul către tabelele cu valorile măsurătorilor este în descrierea acestui video. Până să vedem care sunt mai potrivite pentru anumite cazuri și utilizări, trebuie să ne facem o idee cu privire la materialele din care sunt realizate firele și parametrii acestora. Doar așa vom alege corect firul pentru situația dată.

Mai întâi, materialele sau tipurile de fire. Pentru cele folosite în pescuitul crapului, avem trei opțiuni: monofilament, textil și fluorocarbon. O precizare, ca să nu amestecăm “merele cu perele”. Monofilament nu este un material, ci se referă la structura firului, respectiv că este dintr-o singură fibră, dintr-un filament, de aici și monofilament. Pe când, textil și fluorocarbon se referă la materialul firului. Materialul din care este construit firul căruia îi spunem monofilament este nylonul sau, mai pe românește, plastic. Prin urmare, referindu-ne strict și corect la materiale firelor de pescuit, avem nylon, textil și fluorocarbon. Vorbesc doar despre materiale de bază deoarece sunt modele la care producătorii apelează și la alte materiale în scopul îmbunătățirii proprietăților firelor.

Cât privește utilizarea (scopul) acestora, ne putem gândi la cele trei segmente, zone distincte pe traseul mulinetă – cârlig: fir principal, înaintaș și montură. Cu mențiunea că montura poate incorpora, la rândul său, unul sau mai multe tipuri de fire. Astfel, în funcție de destinația, de scopul firului, avem un alt criteriu de selecție.

Revenind la tipul firelor, monofilamentul este cel mai folosit pentru umplerea mulinetelor cu care pescuim la crap. În cazul mulinetelor specializate folosite pentru sondarea apei cu marker-ul (pluta de marcaj) sau pentru nădire, sunt indicate alte fire, despre care voi vorbi imediat.

Am spus că monofilamentul este cel mai întâlnit ca fir principal, dar se folosește și pe post de înaintaș fie de un diametru mai gros decât firul principal, fie conic (diametrul reducându-se dinspre cârlig spre firul principal). Se recomandă firele monofilament de diametre mari ca înaintaș pe lacuri cu agățături și substrat abraziv (pietre, praguri dure, scoici etc.). Tot ca înaintaș, suntem nevoiți să folosim monofilament acolo unde firul textil este interzis. Nu în ultimul rând, firele monofilament sunt folosite și în realizarea monturilor, punându-se în valoare avantajul rigidității acestora sau memoriei, cum se mai spune, mai ales atunci când sunt folosite segmente scurte.

La fel ca în cazul monofilamentului, firele textile pot fi folosite pentru monturi, ca înaintaș, în special atunci când ne interesează distanțele extreme și ca linie principală, așa cum am amintit mai devreme, pentru activitățile de nădire și sondare. Un fir special dintre cele textile folosit pentru monturi este leadcore-ul care, așa cum rezultă din traducerea din limba engleză, “miez de plumb”, are un filament de plumb la interior.

Am spus plumb, ceea ce mă duce la pronunția corectă a cuvântului din engleză. Corect este “led” deoarece ne referim la substantivul plumb. Deci, “ledcor”, nu “lidcor”, ca atunci când am spune “lider” (care vine de la verbul lead, a conduce). Știu, nu suntem la ora de limba engleză, dar pentru cei care doresc să folosească corect termenii, e bine de reținut. Ideea este că leadcore-ul având greutate mare datorită inserției de plumb și, în același timp, fiind flexibil, este gândit să așeze cât mai bine montura pe substrat și partea terminală a firului principal.

O alternativă pentru leadcore este un fir similar, proiectat să facă același lucru, doar că nu mai are miezul de plumb. De aceea i se spune, în limba engleză, leadfree (fără plumb).

Ultimul dintre cele trei materiale, fluorocarbonul este, la fel ca monofilamentul, dintr-o singură fibră. De aceea, nu am greși dacă i-am spune tot monofilament. Însă, pentru a nu crea confuzie, mă voi referi la acest fir prin termenul “fluorocarbon”, păstrând “monofilament” pentru firele din nylon. Sau, am putea folosi termenul științific difluorura de poliviniliden sau, acronimul în limba engleză, PVDF. Glumeam. Evident, este mai ușor de ținut minte fluorocarbon decât PVDF. Și cum mai devreme nu eram la ora de limba engleză, nu suntem nici la ora de chimie. Așa că, să rămânem la pescuit.

Principala utilizare a firelor fluorocarbon în pescuitul crapului este la realizarea monturilor. Se mai poate folosi ca înaintaș sau în loc de leadcore și, mai rar, spre deloc, ca fir principal.

În concluzie, teoretic, oricare dintre cele trei tipuri de fire, în funcție de preferințe și situația dată, poate fi folosit în oricare dintre cele trei segmente ale traseului mulinetă – cârlig: fir principal, înaintaș și montură. Cu toate astea, nu aș vrea să se înțeleagă că nu contează ce fir folosim. Plus că, realitatea ne arată că numărul total al firelor monofilament este comparabil cu cel al firelor textile, pe când firele fluorocarbon sunt mult mai puține.

Important este să alegem firul cel mai bun, care se potrivește cel mai bine situației date, ținând cont de ce anume urmează să facem cu el. Subiecte tratate pe larg în capitolele următoare.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *