Pescuitul la somn este o plăcere, mai ales că somnul face parte din speciile de pești răpitori „râvnite” de mulți pescari. Descoperă, mai jos, mai multe despre pescuitul de somn: zonele în care trăiește, ce mănâncă, perioada cea mai bună pentru pescuitul la somn, echipamentul necesar și tehnicile folosite pentru pescuit. 

Unde trăiește somnul

peste somn

Somnul poate fi găsit în majoritatea râurilor și lacurilor din România. Acesta trăiește mai ales în lacurile de dimensiuni mari, inclusiv în cele de acumulare. Mai mult, speciile de mari dimensiuni înoată și în apropierea brațelor adiacente râurilor care se varsă în lacurile adânci. Își petrec zilele în gropi adânci, sub maluri abrupte, ferindu-se de razele soarelui și de prădători. Pescarii cu experiență în pescuitul la somn susțin că acesta preferă fundurile cu pietriș. 

Cea mai răspândită specie de somn din România este Silurus Glanis, cu un corp alungit, cap turtit, gură largă, două mustăți mari pe părțile laterale și mustăți mici sub gură. 

În medie, un somn atinge o lungime de aproximativ 2 metri și o greutate de 10-15kg, însă există și recorduri de 100kg sau chiar mai mult. 

Ce mănâncă somnul

Somnul migrează noaptea în ape mai puțin adânci, pentru a se hrăni. Preferă apele calme și tulburi și se hrănește mai ales în apropierea pilonilor de pod, în jurul unor pietre mari sau al ramurilor scufundate. 

Dacă te întrebi ce mănâncă somnul, ei bine, este un pește carnivor și preferă o gamă variată de animale acvatice, de la doradă la lin și alți pești de aceste dimensiuni, însă iese și la suprafața apei pentru a ataca broaște, șopârle, mamifere tinere, larve de libelulă sau păsări acvatice de mici dimensiuni. Poate mânca o cantitate mare de hrană, până la 10% din greutatea sa, într-o singură zi. 

Cum își ia somnul hrana 

peste somn in habitat natural

Pentru a ști când și unde să mergi la pescuit la somn este important să afli cum își ia hrana. Somnul se bazează pe organele sale senzoriale (ochii și mustățile) pentru a-și găsi prada. 

Un somn își detectează prada de la aproximativ 3 metri. Acesta poate fi un avantaj pentru pescari. Ce momeală se folosește la somn? De exemplu, poți folosi momeli colorate și fluorescente pentru a-i atrage atenția. În acvariile de pești, somnul înoată în poziție verticală în căutarea hranei. În funcție de locul în care se află prada, poate înota în jos sau în sus. Deoarece acest comportament poate obstrucționa vederea, somnii se folosesc și de al doilea organ senzorial, mustățile. Acesta este un organ în sine situat pe botul somnului. Somnii adulți au mustățile lungi și proeminente. Prin mustățile sensibile, somnul detectează, de la distanță, mirosul prăzii. Mulți pescari aleg momeală vie în pescuitul la somn, deoarece vor ademeni peștele mai repede. De exemplu, poți tăia un șalău, hrana preferată a somnului, apoi îl agăți de cârligele lansetelor. Somnul va găsi ușor bucata de șalău urmărind mirosul cu ajutorul mustăților. 

Atunci când stă în zonele noroioase ale apelor, somnul are un avantaj. Se poate ascunde cu ușurință și se poate hrăni în voie fără grija prădătorilor. Pielea maro-închis a somnului este confundată cu natura în apele tulburi, iar această acoperire îi aduce somnului peștii foarte aproape; tot ce are de făcut este să atace și să se hrănească. 

Perioada cea mai bună pentru pescuit la somn

Somnul este mai activ primăvara și toamna. Iată în continuare câteva detalii despre perioada cea mai bună de pescuit la somn. 

Pescuit la somn primăvara

Somnul se hrănește mai mult în lunile martie și aprilie. Din acest motiv, partidele de staționar la somn sunt indicate în această perioadă. În lunile de primăvară, somnul va merge în ape puțin adânci și mâloase.

O altă variantă este să găsești locul de odihnă al somnului la începutul lunii martie. Spre sfârșitul iernii, somnii stau în mici gropi aproape de locul de vărsare a râului în lac. 

Dar unde stă somnul vara? În general, în ape adânci bine oxigenate, la temperaturi de 15-20 de grade Celsius. 

Pescuit la somn toamna

Pescuitul la somn toamna este indicat mai ales după furtuni sau inundații, la răsărit sau la apus. Dacă ești în căutarea unei perioade ideale pentru pescuit de somn, aceasta este imediat după o furtună, mediul acvatic tulbure fiind preferat de somni.

Nu uita să iei cu tine momelile colorate sau moi, care oferă rezultate excelente indiferent dacă pescuiești de pe mal sau din barcă. 

Perioada din zi este și ea importantă. Somnul iese la vânătoare când este întuneric, când este înnorat. De asemenea, începutul și finalul zilei sunt momente bune pentru pescuit la somn.

Echipamentul necesar pentru pescuitul la somn

Fiind un peşte care poate atinge chiar și câteva zeci de kilograme, vei avea nevoie de accesorii  de pescuit la somn pe care ştii că te poţi baza cu toată încrederea. Iată care sunt recomandările noastre: 

Lansete pentru pescuit la somn

lanseta pentru pescuit la somn

Pentru pescuitul la somn ai nevoie de lansete ușoare, cu o lungime de aproximativ 1,5-2 metri, dacă pescuiești din barcă, și 2-2,7 metri, dacă pescuiești de pe mal. În funcție de tehnica de pescuit și de preferințe, acțiunea lansetei poate fi medie sau rapidă (de vârf). Este indicat să alegi o greutate de lansare de 10-35 de grame, poate chiar mai mult, în funcție de năluci. 

Recomandările noastre de lansete pentru pescuit la somn

  • Lanseta Madcat White Clonk Teaser, 2.10m – este indicată pentru somnii mari și pentru pescuit din barcă. Dispune de un blanc puternic din fibre de nanocarbon cu rezistență ridicată la sarcini extreme. Poate fi folosită pentru pescuitul la clonc sau pentru pescuitul jigging;
  • Lanseta Black Cat Passion Boat, 2.40m – este recomandată pentru pescarii începători și pentru cei cu un buget redus. Rezistă cu ușurință la greutăți de peste 20 de kilograme. Are o acțiune parabolică ce absoarbe demarajele somnilor mai mici. Dispune de un blanc din fibră de sticlă;
  • Lanseta Madcat White Clonk Teaser, 1.80m – face parte din categoria premium și este proiectată pentru pescuitul la somn de talie mare, din barcă. Are un blanc puternic din fibre de nanocarbon, care rezistă foarte bine la torsiune și sarcini mari. Este ideală pentru pescuitul activ pe verticală. Combinația dintre mânerul din EVA (etilen vinil acetat) și mandrina Fuji oferă un nivel sporit de rigiditate.

De ce să alegi magazinul MarelePescar

Indiferent că ești începător sau avansat, ne dorim să beneficiezi de echipamente și servicii de calitate. Iată câteva avantaje:

🐟 Ai acces la o gamă variată de produse și servicii de calitate;

🐟 Livrare rapidă;

🐟 Retur rapid și ușor, gratuit în termen de 30 de zile + plata curierului la retur. Returnarea banilor în 2-3 zile, după procesarea returului;

🐟 Beneficiezi de consultanță și sfaturi de calitate online, la telefon și în magazinul fizic;

🐟 Găsești informații detaliate despre produsele dorite;

🐟 Service de calitate în perioada de garanție și soluționarea rapidă a problemei;

🐟 Posibilitate de testare a produselor în magazinul fizic.

Mulinete

mulineta pentru pescuit la somn

O mulinetă de calitate pentru somn, cu trăsăturile specifice, face diferența. Evită să folosești mulinete pentru crap sau mulinete de feeder deoarece riști distrugerea lor; somnul este un pește mare și agresiv și poate distruge o mulinetă ușoară. 

Pentru a alege mulineta potrivită pentru pescuitul la somn cel mai important lucru este frâna. O frână de calitate trebuie să elibereze firul ușor, fără șocuri. Un eventual șoc poate duce la ruperea firului sau a lansetei, iar cârligul poate ieși din gura somnului. 

Mulinetele pentru somn sunt de două tipuri: mulinete pentru pescuit somn la staționar și mulinete pentru pescuit somn la clonc și spinning. Află mai multe despre fiecare.

  • Mulinete pentru pescuit somn la staționar – sunt de mari dimensiuni și permit încărcarea unei cantități mari de fir. Un somn adult, odată înțepat, va lua 100 m de fir în doar câteva secunde, deci, mulineta ar trebui să aibă un tambur cu o rezervă de minimum 150 m. De exemplu, dacă arunci firul la 50 de metri, ai nevoie de un tambur cu minimum 200 de metri de fir. Frâna ar trebui reglată la 4-5 kg pentru un somn de mari dimensiuni. Dacă ești în căutarea de somni uriași este recomandat să alegi o mulinetă cu o forță de frânare de minimum 15 kg;
  • Mulinete pentru pescuit somn la clonc și spinning – sunt de mici dimensiuni. Dacă pescuiești la clonc nu ai nevoie de mult fir pe mulinetă. Ești deja în derivă, ai ridicat peștele de pe fund, iar pescuitul rareori se desfășoară la adâncimi mai mari de 25 de metri; excepție fac partidele de pescuit din zona Cazanelor Dunării, unde adâncimea este mai mare de 100 de metri. O lansetă pentru clonc este finuță, iar mulineta ar trebui să fie pe măsură. De cealaltă parte, mulineta de spinning la somn poate fi folosită pentru pescuit la clonc, însă mulinetele pentru pescuit la clonc nu se potrivesc întotdeauna pe pescuitul la spinning. Când alegi o mulinetă pentru pescuit la spinning, optează pentru un model mediu sau mare în plajă 7000-8000. 

Fir (textil)

Fir pentru pescuitul la somn

Firele pentru pescuitul la somn trebuie să aibă o rezistență mare la rupere, de aproximativ 40-50 kg, cu un diametru de 0,6-0,8 mm pentru nylon și 0,4-0,5 mm pentru material textil. Dacă folosești momeli artificiale, alege fire de 0,30-0,35 mm, din material textil. 

Forfacul

forfac

În domeniul pescuitului, forfacul este o porțiune de fir care leagă cârligul de firul principal. Reprezintă un element important al monturii și contribuie la livrarea momelii la somn, asigurând o prindere eficientă. 

Forfacul pentru pescuit la somn ar trebui să fie puternic și rezistent, deoarece peștele este mare și puternic. Mai mult, ar trebui să fie suficient de subțire pentru a nu fi ușor vizibil somnului. Pentru pescuitul staționar forfacul poate avea 1-2 m, în timp ce pescuitul la plută necesită un forfac de 0,5-1 m. 

Pentru somnii mici este suficient un forfac cu un diametru de 0,23-0,3 mm, în timp ce un somn de mari dimensiuni are nevoie de un forfac mai gros, de aproximativ 0,4-0,5 mm. În mod ideal, forfacul este realizat din fluorocarbon, un material rezistent, subțire și puțin vizibil prin comparație cu firul monofilament. 

Cârlige și ancore potrivite pentru pescuitul somnului

Pentru a prinde un pește ai nevoie de cârlige și/sau ancore potrivite pentru pescuitul la somn. Iată în continuare mai multe detalii despre cârlige și ancore. 

Cârlige pentru pescuit la somn

Carlige pentru pescuit la somn

Un somn matur de 20-30 de ani are instincte bune de supraviețuire, așa că poate să scape ușor din capcane, inclusiv din cârlige.  De aceea este esențial să știi cum alegi cârligul potrivit pentru pescuit la somn.

Ce să eviți? Nu ar trebui să folosești la pescuitul la somn cârlige de feeder de crap sau pentru alți răpitori mici. Dacă alegi un cârlig de șalău, șansele de a prinde un somn scad spre zero.

 Iată câteva elemente definitorii atunci când alegi un cârlig pentru pescuit la somn:

  • Să fie rezistent și puternic;
  • Să fie ascuțit;
  • Să aibă vârf ascuțit în lung;
  • Să aibă un spin mare;
  • Să aibă o deschidere mare;
  • Să se adapteze la momeala folosită. 

Un somn mare are o forță imensă, deci și cârligul trebuie să fie puternic. De exemplu, un somn de 2,2 m îți poate lua peste 250 m de fir de pe mulinetă în mai puțin de un minut.

Iată o recomandare de cârlige somn: cârligul mare și lung, deoarece somnul are o gură mare și cârligul trebuie ales pe măsură. 

La fel de importantă este și momeala pe care o folosești. Dacă ieși la o partidă în perioada caldă, ține cont de faptul că somnul iese la vânătoare și consumă până 10 kg de hrană pe zi (somnii de mari dimensiuni), așa că sunt slabe șansele să fie atras de o râmă. Folosește un cârlig și încarcă-l cu o cantitate mare de momeală, preferabil un alt pește. În cazul somnilor mici, poți folosi un cârlig mai mic, dar puternic, în care să pui mai multe râme. 

Ancore pentru pescuit la somn

Ancore pentru pescuit la somn

Ancorele sunt forme ceva mai complexe ale cârligelor. Ar trebui alese modele puternice și durabile, din oțel carbon sau oțel inoxidabil. Este indicat să alegi un model cu vârful ascuțit, pentru a pătrunde în placa osoasă a somnului, sau o ancoră cu vârful curbat. 

Pentru un somn mare, alege o ancoră de dimensiuni adecvate, suficient de mare pentru a rezista puterii sale. 

Carabine şi vârtejuri

Carabinele și vârtejurile pentru pescuit la somn sunt accesorii care te ajută să prinzi mai ușor un pește puternic și luptător. Sunt folosite pentru a conecta alte elemente ale monturii, precum ancore, cârlige și plumb. 

Carabine pentru pescuit la somn

Carabinele pentru pescuit la somn ar trebui alese pentru a rezista forței acestui pește. Mai mult, ar trebui să fie ușor de folosit. Iată care sunt cele mai populare carabine pentru pescuit la somn:

  • Carabine cu rulment – au un rulment care reduce frecarea și ajută carabina să se miște mai ușor;
  • Carabine cu blocare – includ un mecanism de blocare care împiedică o carabină să se deschidă în mod accidental. Sunt indicate atunci când ai cârlige mari sau folosești plumb.

Ca și în cazul altor accesorii de pescuit, carabinele ar trebui alese în funcție de mărimea peștelui pe care vrei să îl prinzi. Dacă vrei să pescuiești un somn de mici dimensiuni, o carabină medie este suficientă. Pentru un somn mare vei avea nevoie de o carabină suficient de rezistentă la forțele puternice. În plus, materialul contează. O carabină din oțel inoxidabil este mai durabilă decât una din oțel carbon.

Vârtejuri pentru pescuit la somn

vartej pentru pescuit la somn

Vârtejurile sunt elemente similare carabinelor, însă au o structură mai complexă pentru a permite capturarea unor pești care se luptă. Există trei tipuri de vârtejuri pentru pescuit la somn:

  • Vârtejuri cu bilă – sunt cele mai întâlnite pentru pescuitul la somn. Au o bilă care se rotește în interiorul vârtejului. Astfel, se reduce din frecare, iar vârtejul se mișcă mai ușor;
  • Vârtejuri cu rulment – acest rulment reduce și mai mult din frecare și înlesnește mișcarea vârtejului;
  • Vârtejuri cu sistem de blocare – includ un mecanism de blocare ce împiedică deschiderea accidentală. Sunt folosite pentru cârligele mari sau dacă folosești plumb și se pune o presiune mai mare asupra vârtejului. 

Plută

Pluta de pescuit

Pluta de pescuit este o piesă a echipamentului de pescuit folosită pentru a indica poziția momelii în apă. În general, plutele sunt fabricate din lemn sau plastic și au o formă rotundă, ovală sau de lacrimă. Plutele pentru pescuitul la somn au un corp și o portanță mare, pentru a putea să mențină în suspensie și peștișorii pradă. Iată principalele tipuri de plute pentru pescuitul la somn:

  • Plute de tip buldo – au o formă rotundă cu baza largă. Sunt stabile și pot fi folosite în condiții de vânt și valuri puternice;
  • Plute cu bilă – au bază mică, sprijinită pe o bilă. Sunt mai sensibile decât plutele buldo și pot detecta loviturile mai ușoare. Au o portanță deosebită și pot susține momeala vie deasupra substratului;
  • Plute stabilizate – includ un dispozitiv de stabilizare, precum o coadă sau o pernă de aer. Deoarece sunt mai stabile decât alte tipuri de plute, pot fi folosite pentru a pescui în condiții dificile.

Alegerea plutei pentru pescuit la somn depinde de mai mulți factori:

  • Mărimea somnului pe care vrei să îl prinzi – pentru un somn mai mic poți folosi o plută de mici dimensiuni. Dacă vrei să prinzi un somn mare, vei avea nevoie de o plută care să reziste forțelor puternice;
  • Condițiile de pescuit – dacă există vânt puternic și valuri mari, vei avea nevoie de o plută mare și stabilă;
  • Momeala pe care o folosești – o momeală mai mare necesită o plută mare și puternică. 

Plumb

Plumb pentru pescuit la somn

Plumbul pentru pescuit la somn este esențial în majoritatea tehnicilor de pescuit. Are mai multe roluri:

  • Menține momeala la adâncimea dorită – aspect important atunci când somnul se află la o anumită distanță de suprafața apei;
  • Asigură o înțepare eficientă;
  • Stabilizează montura – plumbul ajută la stabilizarea monturii și împiedică rotirea sau mișcarea necontrolată. Acest lucru este vital pentru a preveni pierderea momelii.

Alegerea plumbului depinde de mai mulți factori:

  • Mărimea somnului pe care vrei să îl prinzi – un somn mare necesită un plumb de mari dimensiuni pentru a putea scufunda momeala la adâncimea dorită;
  • Condițiile de pescuit – dacă există vânt și valuri puternice, vei avea nevoie de plumb mai mare pentru a menține momeala în poziție;
  • Momeala pe care o folosești – momelile mai mari necesită plumbi mai mari pentru a le scufunda la adâncimea potrivită. 

În funcție de modul în care este fixat pe fir, plumbul se clasifică în:

  • Plumb fix – odată atașat pe fir, are o poziție fixă ce nu poate fi schimbată. Totuși, îl poți folosi pe monturi culisante sau semiculisante;
  • Plumb culisant – prin corpul lor trece firul, deci, pot culisa pe linia principală. Poate fi folosit cu monturi fixe sau semifixe.

plumb drop shot

Pentru peștii răpitori precum somnul se folosesc și plumbii pentru Drop Shot. Au o formă de bilă sau sunt ușor alungiți. Dacă alegi un plumb sub formă de bilă, vei „simți” mai bine năluca. În schimb, plumbii alungiți se folosesc în cazul în care se pescuiește pe fundul apei, există curenți puternici sau se pescuiește cu momeli mari. 

De asemenea, poți alege plumbul și în funcție de stilul de pescuit. Pentru pescuitul la clonc se folosesc greutăți din plumb sau tungsten cu o greutate de 100-300 de grame. Dacă preferi o partidă de staționar la somn, este indicat să alegi greutăți din plumb sau oțel cu o greutate de 50-100 de grame. 

Nade și momeli pentru somn

Înainte de a da exemple concrete, este important să stabilim când vorbim despre nadă și când vorbim despre momeli. Nada are scopul de a atrage și a păstra somnul în zona dorită. Nada eliberează diferite mirosuri care atrag peștii. Momeala de pescuit reprezintă hrana efectivă pe care o așezi în cârlig pentru a face somnul să muște din cârlig. 

Somnul este un pește prădător și este atras mai ales de nadele care se aseamănă cu prada sa. 

Atunci când alegi nada pentru pescuit de somn este indicat să ții cont de următorii factori:

  • Temperatura apei – somnul este mai activ în apa caldă, deci, nadele ar trebui să fie mai atractive în aceste condiții;
  • Adâncimea apei – nadele ar trebui să fie potrivite pentru adâncimea la care se află somnii;
  • Lumina – somnul este mai activ în lumina slabă.

De asemenea, este recomandat să experimentezi cu diferite nade pentru a găsi ceea ce funcționează în zona în care pescuiești. Vezi mai jos câteva sfaturi pentru a pregăti nadele pentru pescuit la somn:

  • Folosește ingrediente proaspete – somnul este atras de mirosul puternic, deci, este indicat să folosești ingrediente proaspete pentru o nadă mai atractivă;
  • Adaugă arome – mirosul de pește, crab sau creveți poate atrage mai ușor somnul;
  • Amestecă bine ingredientele, atunci când le combini.

În ceea ce privește momelile pentru somn, cele mai potrivite sunt:

  • Alți pești – reprezintă o momeală naturală și eficientă în pescuitul la somn. Sunt atrăgători deoarece reprezintă o sursă ușor de găsit. Pot fi folosiți ca atare sau în combinații cu pui sau carne tocată;
  • Carnea tocată – este ușor de pregătit și poate fi combinată cu alte tipuri de carne sau cu brânză;
  • Puiul – bogat în proteine și grăsimi, reprezintă o momeală eficientă pentru pescuit la somn. În special, mușchiul de pui este una dintre cele mai bune momeli de somn în apă curgătoare. La fel de eficiente sunt ficatul și mațele;
  • Mici insecte, mai ales coropișnițe;
  • Brânză;
  • Râme;
  • Lipitori.

Iată câteva recomandări pentru a folosi momeli pentru pescuitul la somn:

  • Pune momeala la adâncimea potrivită – în funcție de perioada din an, somnul se poate afla mai spre suprafață sau la adâncime. Pune momeala la adâncimea potrivită pentru a atrage somnii;
  • Pune momeala în locul potrivit – somnul este un pește prădător și va căuta prada în locurile în care se află de obicei. Află unde stau peștii mici în zona în care pescuiești și pune momeala în acele locuri;
  • Pune o cantitate potrivită de momeală – nu pune prea multă, deoarece astfel vei descuraja somnul să o ia.

Pe lângă momeala vie, pești, pui și brânză, poți folosi și năluci artificiale, care sunt eficiente, mai ales la pescuitul pe ape curgătoare. Lingurile, twisterele și voblerele pot fi folosite pentru a imita prada somnului. 

Monturi somn

Montura este un set de piese care se folosesc pentru a fixa momeala pe firul de pescuit. Este esențială pentru a avea succes la pescuit, deoarece îți permite să controlezi momeala și să o menții în locul potrivit pentru a atrage somnul. De asemenea, montura este concepută pentru a rezista la puterea somnului. Montura pentru pescuit la somn include următoarele componente:

  • Cârligul – trebuie să fie mare și puternic pentru a rezista forței somnului;
  • Forfacul – un fir subțire cu care se leagă cârligul. Ajută la protejarea cârligului de rupere, dacă se rupe firul de forfac primul;
  • Firul principal – este nevoie de un fir gros care să se prindă la forfac;
  • Plumb – ajută la menținerea momelii pe loc;
  • Vârtej – ajută la conectarea diferitelor componente ale monturii.

Iată câteva dintre cele mai folosite tipuri de monturi pentru pescuit la somn:

  • Montură cu plumb fix – simplă și eficientă. Plumbul se fixează pe firul principal, iar momeala este atașată la cârlig;
  • Montură cu plumb culisant – plumbul poate fi mutat în sus sau în jos pe firul principal pentru a controla adâncimea la care se află momeala;
  • Montură cu cârlig plutitor – se folosește mai ales pentru pescuitul de somn aflat spre suprafața apei;
  • Montură cu momitor – poate fi folosit pentru pescuitul de somn cu momitoare artificiale. Momitorul este atașat de cârlig și poate fi un boilies, pop-up sau altă momeală artificială;
  • Montură cu zornăitoare – este compus dintr-un cârlig mare, un forfac, un fir rezistent, o zornăitoare de dimensiuni medii, o momeală vie. Zornăitoarea emite un sunet care atrage somnii din zonă.

Tehnici de pescuit la somn

Tehnici de pescuit la somn

Pescuitul la somn este o activitate provocatoare deoarece peștele este puternic și luptător. Din acest motiv este important să ai răbdare, perseverență și o tehnică bine pusă la punct. Iată câteva dintre cele mai populare tehnici de pescuit la somn. 

Pescuit la somn la clonc

Cloncul se folosește pentru a atrage somnul în zona dorită de tine. Cloncul este realizat din lemn sau carbon și este proiectat pentru a se adapta la diferite situații din timpul partidelor de pescuit la somn. 

Ai la dispoziție cloncuri cu forme diferite pentru ape cu adâncime mică, medie și mare, iar mânerul ergonomic permite prinderea fermă. 

Pentru un pescuit la somn la clonc este important de știut că se practică din barcă, mai ales pe timp de noapte, când somnul este mai activ. Necesită plasarea unei monturi special în apă și agitarea peștelui cu un clonc. 

Dacă pescuiești pe o apă curgătoare, poziționează barca în amonte de groapă și las-o să plutească în derivă peste ea. În cazul în care pescuiești pe lac, vâslește ușor. Poziționează momeala la circa un metru deasupra substratului și lovește apa cu un clonc în intervale de 3-4 secunde și un unghi de cel puțin 40 de grade. Dacă ai trecut de 2-3 ori deasupra gropii, iar somnul nu mușcă, este indicat să treci mai departe, deoarece peștele nu este prin apropiere. 

Atunci când peștele mușcă momeala, vei simți o vibrație în lansetă. Trebuie să reacționezi rapid și să tragi lanseta în sus pentru a înțepa somnul. 

Pescuit staționar

Pescuitul staționar la somn de pe mal este o tehnică des practicată, indiferent de perioada din an, însă este mai eficientă pe timpul nopții, atunci când somnul este mai activ. Iată care sunt etapele pescuitului la somn de pe mal:

  • Alege locul pentru pescuit – optează pentru un loc în apropierea unor diguri, maluri sau arbori, unde apa are o adâncime de minimum 2 metri;
  • Pregătește momeala – este ideal să alegi momeală naturală. Peștii mici, carnea de pui sau râmele sunt cele mai populare momeli;
  • Lansează momeala – trebuie să ajungă în apropierea fundului apei;
  • Așteaptă trăsătura – trebuie să ai răbdare și să aștepți ca somnul să muște momeala;
  • Înțeapă somnul – atunci când somnul mușcă momeala vei simți o mică vibrație. Fii pe fază pentru a reacționa rapid. Trage lanseta și înțeapă peștele.

Tehnica de capturare a somnului cu năluci artificiale

Un avantaj este că îți permite să cauți somnul pe distanțe mai mari, principalul neajuns fiind că după câteva zeci de aruncări, devine destul de obositor. 

Din acest motiv, este recomandat să alegi lansete cât mai ușoare, în mod ideal având centrul de greutate în locul de prindere al mulinetei. O lansetă cu o greutate mai mică de 350 de grame și o lungime de maximum 2,5 metri este o alegere optimă. Dacă alegi o lansetă mai lungă, centrul de greutate va fi mai departe, iar mâna pescarului va obosi mai repede. 

Optează pentru o mulinetă ușoară și un fir textil de 0,30-0,40 mm. Vei lăsa nada cât mai brusc pentru a provoca zgomot, iar apoi o vei recupera extrem de încet. Iată care sunt pașii:

  • Aruncă năluca la locul și momentul optim atunci când pescuiești;
  • Recuperează năluca lent și constant;
  • Fii atent la orice semne de mușcătură – somnul este un pește puternic, deci, pregătește-te pentru o luptă lungă. Odată ce ai prins somnul, ține vârful lansetei în sus și mulinează cu fermitate. 

Pescuitul somnului la grund cu plumb și plută

Pescuitul somnului la grund cu plumb și plută este un mod eficient de a prinde un pește de acest calibru. Metoda implică folosirea unei monturi formate dintr-un plumb care ține momeala pe substrat, o plută care semnalizează mușcătura și un cârlig care prinde somnul. 

Acest tip de pescuit este des practicat de cei care nu au o barcă. Pescuitul somnului la grund cu plumb și plută se realizează atât pe râuri mari cu maluri line sau abrupte, cât și pe râuri înguste. Iată cum se pregătește montura:

  • Montează pe firul principal o carabină glisantă;
  • Fixează la capătul firului carabina principală;
  • Alege un forfac cu o lungime de 1,5-2 metri și chiar de 3 metri pentru râurile care au curenți mari;
  • Leagă, la capătul forfacului, cârligul sau ancora, în funcție de momeala pe care o folosești;
  • Fixează pluta de grund la aproximativ 10-15 cm de cârlig;
  • Fă un nod dublu la celălalt capăt al forfacului, acolo unde se agață în carabină;
  • Prinde plumbul pe firul principal, pe carabina glisantă. Prinde-l direct sau cu monofilament;
  • Lansează montura cu grijă, aproape de mal. 

Pescuitul la somn este o activitate solicitantă, dar plină de adrenalină și satisfacții. Pentru a prinde cu succes un somn este important să ții cont de obiceiurile peștelui, să cunoști principalele tehnici de pescuit și să ai echipamentul potrivit.

Cătălin Merdescu, pescar dedicat și experimentat în capturarea peștilor răpitori, este o prezență esențială în echipa magazinului MarelePescar. Cătălin s-a specializat în tehnici variate de pescuit, acoperind atât pescuitul la spinning, cât și casting, și deține o expertiză vastă în tot ceea ce ține de pescuitul la răpitor.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *