Capturile, „victimele” boiliesurilor The Source (https://bit.ly/2V5qVPs) și Complex-T (https://bit.ly/2Gpkduy) sunt prezente în galeriile de trofee ale multor pescari, printre care mă număr și eu. Dar nu despre calitatea și eficiența acestor boiliesuri vreau să vorbesc în cele ce urmează, ci despre un aspect aparent neimportant din perspectiva pescuitului, respectiv a peștelui: ambalajul. Știm că ambalajul produsului vinde, și cu cât ambalajul arată mai bine și este mai atractiv, cu atât clientul va fi tentat să cumpere. De ce? Deoarece dacă ne place cum este „îmbrăcat” produsul, vom considera că este calitativ. Însă, dacă aplicăm și în cazul produselor proverbul „nu haina îl face pe om”, atunci ne vom uita în primul rând la conținut și vom analiza ce este înăuntrul pungii, fără să fim influențați de ambalaj. Oricum, nu voi discuta nici despre cât de bine arată ambalajul boiliesurilor Dynamite Baits.

Acum doi ani, când Dynamite a schimbat ambalajul boiliesurilor, introducând pungile resigilabile, primul gând a fost că este exclusiv o mișcare de marketing bazată pe ce am spus mai sus. Într-adevăr, arătau foarte bine noile ambalaje, dar pentru mine nu conta deoarece pescuiam de mulți ani cu produsele lor și eram deja convins de calitate. Peștii prinși de-a lungul timpului erau argumentele solide și suficiente, așă că mă interesa puțin spre deloc latura vizuală a ambalajului. Nici măcar faptul că pungile puteau fi închise ermetic după desigilare nu mi-a atras atenția. Asta până în momentul în care am început să descopăr, unul după altul, avantajele practice ale acestui element funcțional.

În funcție de profilul lacului (talia, densitatea și comportamentul peștilor), partidele de pescuit pot necesita cantități mari de nadă, zeci de kilograme sau chiar mai mult. O problemă reală este volumul ocupat de nadă la transport și depozitarea pe durata partidei. Desigur, avem la dispoziție sacii de păstrare/uscare pentru boilies și gălețile, dar dacă ambalajul original al boiliesurilor ne ajută să renunțăm la saci și găleți, adică să nu mai dăm banii pe aceste „recipiente”, nu poate fi decât în avantajul nostru. Mai puțin bani cheltuiți și mai puțină bătaie de cap. Apoi, faptul că pungile se pot resigila ermetic după desfacere ne oferă flexibilitate în realizarea amestecului de nădire, nemaifiind forțați să folosim toată cantitatea din pungă după desfacere, mai ales când vorbim despre pungile de 5kg care sunt cu 25% mai convenabile la prețul pe kilogram decât cele de 1kg. De exemplu, dacă în găleata în care pregătim amestecul de nădire, pentru a avea diversitate pe zona nădită, adăugăm boilies de 15mm, 18mm și 20mm (eventual combinând Source și Complex-T), împreună cu semințe și lichide nutritive, vom putea lua din ambalaje originale cantitățile de boilies de care avem nevoie, după care închidem pungile la loc. Altfel, dacă ambalajul nu ar putea fi închis etanș după deschidere, cantitatea rămasă ar trebui stocată în altceva (sac de păstrare sau găleată). Un alt avantaj al resigilării pungii este că folosind doar o găleată, putem pregăti zeci de kilograme de boilies pe care, după preparare, le punem înapoi în ambalajul original. Să zicem că, pentru o mai bună atracție, cu ceva timp înaintea partidei, hidratăm boiliesurile cu lichidele nutritive dedicate și/sau vrem ca o parte dintre boiliesuri sau toate să fie tăiate. Folosim o singură găleată în care tăiem, hidratăm, amestecăm boiliesurile de diferite dimensiuni și, ulterior, le distribuim în pungile resigilabile.

Am folosit adjectivul „ermetic” când m-am referit la sistemul de resigilare. Închiderea etanșă este asigurată de sistemul dublu de închidere de tip ziplock care, pe de o parte, nu permite pătrunderea aerului în pungă, păstrând astfel boiliesurile proaspete și, pe de altă parte, împiedică să ajungă în exterior mirosurile care ar putea atrage „musafiri nepoftiți” precum câini sau rozătoare și, totodată, ar reprezenta un incovenient în timpul transportului și depozitării.

Victor Costache

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 Comment