Pescuitul crapului | Pickup-ul și galetul mulinetei
Loading advertisement...
Preload Image
Up next

Pescuitul crapului | Corpul mulinetei

Cancel
Auto Next
1 Comment

Pescuitul crapului | Pickup-ul și galetul mulinetei

În acest capitol

Funcțiile pickup-ului și galetului

Importanța acestor două componente în funcționarea și utilizarea mulinetei

Aspecte constructive de avut în vedere specifice pickup-ului și galetului

Transcriere audio

În funcție de poziția în care se află – închis sau deschis – pickup-ul împiedică sau permite firului să iasă de pe tambur. Pickup-ul se compune din două piese (ansamble) mari: brațul în formă de arc de cerc și galetul. Brațul este folosit pentru a acționa manual – deschide și închide – pickup-ul înainte și după lansare și pentru a ghida firul spre galet astfel încât la recuperare să fie reașezat corect pe tambur. În funcție de producător, brațul pickup-ului este realizat din diverse materiale și are grosimi diferite.

Important este ca brațul să fie cât mai rigid (să flexeze cât mai puțin sub tensiunea firului) și, prin forma sa, să reașeze cât mai repede firul pe galet. Altfel, când mulinăm imediat după lansare, atunci când este netensionat, firul poate ajunge sub tambur sau, în alte cazuri, chiar pe lângă galet putând să cresteze și chiar să taie prinderea galetului. În funcție de tipul mulinetei și tehnologiilor incorporate, închiderea pickup-ului se poate face fie automat învârtind manivela mulinetei, fie manual prin acționarea brațului.

De regulă, la mulinetele dedicate lanseurilor la distanțe mari, pickup-ul se blochează în poziția deschis și se poate închide doar manual. Aceasta este o măsură de siguranță deoarece arcul (mecanismul) care acționează brațul se uzează în timp, ceea ce va crește riscul ca la aruncările în forță pickup-ul să se închidă accidental, cea mai probabilă consecință și, dacă stăm să ne gândim, cea mai puțin gravă fiind ruperea firului în lansare. De aceea, este recomandabil ca pickup-ul să fie închis manual la orice mulinetă.

Este indicat ca galetul să fie prevăzut cu rulment și, ideal, acesta să fie protejat la pătrunderea de impurități deoarece galetul și implicit rulmentul sunt primele care intră în contact cu și sunt cele mai expuse la murdăria de pe firul mulinetei.

Galetul poate avea forme și dimensiuni diferite care, în funcție de tehnologiile producătorului, pot reduce atât răsucirea firului cât și frecarea pe galet prelungind astfel viața firului. Deci și aceste aspecte ar fi de reținut în alegerea mulinetei.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 Comment

  1. Foarte buna prezentarea “ansamblului”, ideal era si i erarhizare sau o descriere a materialelor din care sunt facute…
    Care tip de galet este “mai bun” si ptr ce fel de lanseuri?!
    Cel din ceramica sau cel din metal (care ar parea ca este tratat) ”
    Care este tupul de galet intalnit la mulinetele” scumpe “…?
    Felicitari, mie mi a placut !