Pescuitul crapului | Mufarea lansetei
Loading advertisement...
Preload Image
Up next

Pescuitul crapului | Numărul segmentelor lansetei

Cancel
Auto Next
0 Comments

Pescuitul crapului | Mufarea lansetei

În acest capitol

Tipuri de mufare existente

Modalitățile corecte pentru mufarea și demufarea segmentelor

Mufare prin spigot vs. mufare inversă

Transcriere audio

Așa cum am discutat în capitolul precedent, lansetele de crap sunt din două sau mai multe segmente. Îmbinarea tronsoanelor se face în două moduri: fie prin spigot, fie prin suprapunerea segmentelor (ca și cum am îmbina două tuburi conice, unu-ntr-altu’).

Cuvântul spigot vine din limba engleză și înseamnă cep (cepul de la butoi). Și chiar asta este: o piesă cilindrică de dimensiuni relativ mici, de câțiva centimetri lungime, dintr-un material rezistent. La modul simplist, ne putem imagina blancul lansetei (care este tubular) secționat transversal într-un punct, spigot-ul find cel care conectează cele două segmente. Paranteză: cei care nu știu ce este blancul, găsesc definiția în capitolul anterior. Revin. Spigot-ul este practic corp comun cu segmentul inferior. Atunci când îmbinăm lanseta, capătul liber al spigot-ului intră în tronsonul superior. Trebuie avut în vedere că spigot-ul este dimensionat în așa fel încât cele două segmente alte blancului să nu se atingă. Prin urmare, nu trebuie să forțăm exagerat încercând să unim tronsoanele lansetei. E normal ca o zonă din spigot să rămână vizibilă.

Celălalt tip de mufare se poate realiza în două moduri. Fie tronsonul superior se înfige în segmentul inferior, caz în care i-am putea spune “normală”, în sensul că pare normal ca segmentul mai subțire (de vârf) să intre în cel mai gros. Fie segmentul inferior al lansetei se înfige în tronsonul superior, caz în care se numește mufare “inversă” sau, în engleză, over-fit.

Conectarea normală este mai rar întâlnită la lansetele de crap, prin urmare, voi discuta doar despre mufarea inversă, fiind și cea mai populară. Similar, nu voi aduce în discuție nici lansetele telescopice. În cazul lansetelor din două bucăți, asta înseamnă că tronsonul inferior, cotorul lansetei, intră în segmentul de vârf.

În mod normal, zona de îmbinare arată diferit de restul blancului, ca o umflătură, deoarece producătorul o modifică atât pentru a ranforsa tronsonul în acel loc, cât și pentru a face posibilă conectarea fermă și sigură a celor două segmente. La fel ca la mufarea prin spigot, și la îmbinarea over-fit este contraindicată aplicarea forței excesive atunci când conectăm segmentele.

Totodată, indiferent de tipul de mufare, e bine să nu desperechem segmentele, respectiv nu luăm segmentul de vârf al unei lansete și să-l îmbinăm cu cotorul altei lansete, chiar dacă sunt aceleași model și au fost cumpărate în același timp. Producătorii blancurilor ajustează îmbinările pentru a obține o conectare sigură. Asta înseamnă că schimbând segmentele lansetelor între ele, este posibil să constatăm că îmbinarea nu mai este fermă și segmentele se demufează în aruncare. În plus trebuie să avem în vedere și uzura inevitabilă care apare în timp și care poate fi diferită între lansetele aceluiași set, în funcție de efortul în lansări și driluri la care a fost supusă diferit fiecare dintre lansete.

Ar fi de reținut că, indiferent de cum se îmbină segmentele lansetei, mufarea și demufarea trebuie făcute corect, respectiv aplicând forța doar de-a lungul blancului. La mufare, având inelele drept ghidaj, aliniem segmentele în poziția corectă și împingem ușor până când tronsoanele se conectează ferm, dar fără să le răsucim în acest timp. Similar, la demufare trebuie să evităm pe cât posibil răsucirea (torsionarea) segmentelor și, în niciun caz, nu prindem și nu tragem de inele, mai ales atunci când forțăm. Este indicat să poziționăm mâinile cât mai aproape de îmbinare.

Încercând să demufăm lanseta, s-ar putea să constatăm că tronsoanele s-au înțepenit și nu le putem desprinde. Prima soluție ar fi să rugăm pe cineva să ne ajute, dar având grijă ca forțele exercitate la ambele persoane să fie tot de-a lungul blancului.

O altă variantă ar fi să folosim mănuși aderente, cum sunt cele chirurgicale, de exemplu, care ne vor oferi o priză foarte bună pe blanc. Mai putem încerca, în special în sezonul cald, dacă ne-au mai rămas în lada frigorifică (sau avem de unde face rost), să punem câteva cuburi de gheață deasupra îmbinării și așteptăm câteva secunde sau zeci de secunde înainte să demufăm segmentele.

Probabil că după toată această discuție despre despre modul în care se îmbină lansetele, întrebarea cea mai importantă este “ce tip de mufare să aleg, inversă (over-fit) sau spigot?”. Părerile sunt împărțite, existând atât recomandări, cât și contra-recomandări pentru fiecare dintre ele. În ceea ce mă privește, dacă aș avea de ales între două lansete care diferă doar prin modul în care se îmbină segmentele, dar în rest sunt identice, aș opta pentru mufarea inversă. Din două motive principale. Primul: am avut experiențe cu lansete ale căror spigot a căpătat joc în timp. Al doilea: în dril și, în special, în aruncare, spigot-ul nu se curbează la fel ca restul blancului, făcând ca forțele care apar în lansetă să nu se distribuie uniform. Când lanseta se îndoaie, spigot-ul este practic o mică zonă în care blancul nu mai are aceeași curbură.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *