Pescuitul Crapului | Alegerea echipamentului în funcție de nevoile pe care le avem
Loading advertisement...
Preload Image
Up next

Pescuitul Crapului | Cum alegem echipamentul cu cel mai bun raport calitate – preț

Cancel
Auto Next
2 Comments

Pescuitul Crapului | Alegerea echipamentului în funcție de nevoile pe care le avem

În acest capitol

Echipamentul potrivit pentru condițiile de utilizare

Stabilirea listei priorităților

Caracteristici tehnice care se exclud reciproc

Întrebări cheie la care trebuie să răspundem înainte să cumpărăm

Transcriere audio

Pentru a găsi produsul care ni se potrivește, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să stabilim ce anume vrem, identificând care ne sunt nevoile, obiectivele și chiar constrângerile. Îmi dau seama că această afirmație pare din categoria “apa e udă deoarece e apă”. Chiar dacă vorbim despre un lucru evident și de bun simț – “normal că știu la ce-mi trebuie” – de multe ori îl scăpăm din vedere, poate tocmai pentru că ni se pare elementar.

Dar oricum am privi lucrurile, dacă nu îmi este clar în ce condiții voi folosi și ce vreau să fac cu echipamentul respectiv, nu voi ști ce să-mi cumpăr. Asta înseamnă că trebuie să ne stabilim o listă de priorități – nevoi principale din punct de vedere al utilizării – și să căutăm produsele care bifează cele mai multe dintre ele.

Nu am spus să ne uităm după cele care le bifează pe toate deoarece, în funcție de nevoile noastre, este foarte posibil să nu găsim niciun produs care să ne satisfacă toate cerințele (chiar și atunci când bugetul nu ne limitează). Din simplul motiv că unele cerințe sunt incompatibile și se exclud reciproc.

De exemplu, o lansetă rigidă pe care am cumpărat-o pentru a lansa la distanțe mari nu va deveni blândă și plăcută în dril când peștele este aproape de mal și ne este frică să nu-l scăpăm rupându-i gura. Invers, lanseta scurtă pe care am cumpărat-o pentru pescuit din barcă nu va putea fi alungită atunci când vom pescui de pe mal și ne-ar ajuta una mai lungă ca să ajungem la distanțe mai mari, acolo unde este peștele. Firul va avea aceeași rezistență indiferent că peștele din cârlig are două, zece sau douăzeci de kilograme. Raportul de recuperare al mulinetei este același, chiar dacă ulterior ne dăm seama că ne-ar fi de mare ajutor dacă de fiecare dată am putea recupera mai repede racheta de nădire. Tamburul mulinetei are aceeași capacitate a firului, să zicem două sute de metri de 0,25 milimetri, chiar dacă pentru pescuitul plantat am nevoie de patru sute de metri de 0,40 milimetri. Baitrunner-ul nu este ceva care se vinde separat, ca o opțiune pe care o pot adăuga ulterior mulinetei, ci trebuie să mă hotărăsc înainte de a da banii dacă vreau mulinete cu sau fără baitrunner. Nu vom putea scurta lanseta dacă vom constata că nu încape în mașină. Acestea sunt doar câteva exemple care arată, pe de o parte, că dacă nu ne stabilim prioritățile, riscăm să ajungem pe baltă cu echipamentul nepotrivit și, pe de altă parte, că există produse ideale pentru anumite situații dar total nepotrivite în alte cazuri.

Înainte să ne facă o recomandare, un consultant bun ne va adresa câteva întrebări pentru a ajunge prin eliminare la două, trei produse care ni s-ar potrivi sau chiar direct la cel care ne trebuie. Dar cine răspunde la aceste întrebări? Evident, noi! Deci avem deja răspunsurile. Nu trebuie decât să ne gândim la ele și le vom identifica.

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments

  1. Este ok tutorialul!Dar totusi ar fi bine sa fie si exemple concrete pt longcast se potriveste o lanseta cu primul inel de 50 mm cu o mulineta cu tambur de …Doar o parere oricum 4 stele pt voi

    1. Aspectele pur tehnice vor fi detaliate în episoadele dedicate echipamentelor respective, “Alegerea mulinetei” (următorul care va fi lansat), “Alegerea lansetei” etc. Primul episod al seriei tratează aspectele (criteriile) generale de care trebuie să ținem cont atunci când mergem la cumpărături, indiferent că vizăm echipamente dedicate pescuitului sau de altă natură.