Nada

WhatsApp
per pagina

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
per pagina

Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Nada (Groundbait) este hrana pentru pesti, pe care o aruncam in apa atunci cand pescuim, pentru a-i atrage intr-o anumita zona.

Cel mai adesea, nada este realizata dintr-o selectie de ingrediente naturale care se vor dispersa la scurt timp dupa au ajuns in apa, si vor atrage pestii in zona unde incercam sa avem plasat si carligul cu momeala. Retetele si aromele variaza de la producator la producator, insa caracteristicile care ne intereseaza , de care trebuie sa tinem cont cand cumparam si pregatim nada pentru pescuit sunt: 

 • Gustul si mirosul (Cel mai adesea incadram nadele in categoriile dulci, sarate, neutre);
 • Culoarea (fiind relevanta atata culoarea in stare uscata , cat si culoarea dupa umectare);
 • Textura sau granulatia (nade fine, nade cu granulatie medie, nade grosiere).

Pe piata se gasesc atat nade dedicate unor specii anume,  cat si nade universale, dar si componente adiacente nadelor, care au rolul de a completa, sau modifica mecanica si puterea de atractie a nadelor.

Vasta gama de nade poate face confuza si provocatoare alegerea uneia potrivite, pentru pescarul aflat la inceput de drum. Primul lucru pe care va recomandam sa il faceti inainte de a cumpara o nada este sa stiti tipul de pescuit pentru care o veti folosi. Daca doriti sa prindeti crap, pescuind cu lanseta pe amenajari comerciale, mixul de nada va fi mult diferit fata de mixul pe care il vom folosi pentru un pescuit la varga cand vizam obletii. Similar, nadele pentru pescuitul pe riuri sau Dunare pot diferi de nadele destinate pescuitului pe balti si lacuri, prin faptul ca nadele dedicate pescuitului pe riu pot avea o greutate specifica mai mare a ingredientelor, o putere de colare mai mare, fapt ce ajuta ca acestea sa nu se disperseze prea rapid in curentul de apa.

Pentru a veni in ajutorul dumneavoastra, in criteriile de filtrare de pe site am impartit nada in doua categorii mari: nade cerealiere si fishmeal.

Nadele cerealiere contin fainuri si sparturi obtinute din cereale, seminte oleagionoase, sau produse de panificatie. Caracteristic nadelor cerealiere este variatia aromelor, a texturilor, a modului lor de desfacere in apa, sau asa numita mecanica a nadei, precum si spectrul larg al puterii de colare pe care il au. In functie de gradul de umectare, se pot obtine efecte diferite, de la o nada activa, care in apa va dispersa pe verticala o parte din componente pana la o nada inerta ale caror elemente se vor dispersa doar in plan orizontal.

Nadele de tip fishmeal contin faina de peste sau de crustacee, o proteina animala, apreciata de marea majoritate a speciilor de pesti pasnici. Au, cel mai adesea, o granulatie mai mica, un miros puternic, o valoare nutrittiva mare. Sunt considerate nade moderne, intrucat nadele pe baza de fishmeal au aparut relativ recent in oferta comerciala, prin comparatie cu nadele cerealiere.

De asemnea, in criteriile de filtrare, putem selecta si culoarea nadei. Si acesta are un rol determinat, intrucat poate influenta direct rezultatul partidei.

Nadele negre, sau brune sunt cele care dau un randament foarte bun pe apele naturale, in ape limpezi, unde pestii pot fi reticenti la culori prea puternice. Sunt folosite tot timpul anului , dar mai ales in sezonul rece. Nada verde, este considerata de asemena ca fiind o culoare naturala , pe care pestii o accepta usor pe o varietate de ape. Nadele galbene sau rosii , contrasteaza destul de mult fata de culoarea substratului si dau randament bun in apele unde exista o competitie mare pe hrana, cum sunt amenajarile comerciale. Sunt utilizate de asemenea cu succes si in pescuitul pe riuri cu turbiditate mare si implicit vizibilitate mica.

Tipurile de nade care sunt produse in mai multe variante de culoare si arome au fost incadrate la categoria "diverse".

Nadele dedicate unei specii anume, au de regula incluse in denumire numele acestei specii. Pentru a veni in ajutorul dumneavoastra , vom detalia pentru principalele specii de la noi, termenii specifici de la producatorii europeni, ce pot aparea in denumirea comerciala sau pe ambalajul nadei:

Nada pentru crap – denumirile cele mai frecvent intalnite pe pe ambalajele de nada destinata pescuitului la crap sunt Crap, Carp, Karpfen, Carpa, Carpes sau Ponty. Marea majoritate a nadelor care au in denmire "method" sunt de asemenea destinate pescuitului la crap.

 • Nada pentru caras – are in denumire variante precum Caras, Carrasio, Karasz, Carrasius sau Crucian Carp. Nadele ce au in denumite F1 sunt destinate pescutului unui hibrid obtinut intre crap si caracuda, dar sunt potrivite si la pescuitul carasului.
 • Nada pentru platica – denumirile cele mai des intalnite pe ambalajele nadelor destinate pescuitului la platica sunt: Platica, Bream, Breme, Brasse, Dever sau Deverika.
 • Nada pentru scobar – are in denumire termeni precum Scobar, Nase, Hotus, Paduc sau Savetta. (Savetta este o specie inrudita cu scobarul, prezenta in apele din Italia).
 • Nada pentru mreana – are inclusa in denumirea comerciala termeni precum : Mreana, Barbel, Barbeau sau Márna.
 • Nada pentru morunas – desi nu sunt multe variante in comert, in denumirile lor vom regasi : Morunas, Vimba sau Szilvaorrú keszeg
 • Nada pentru babusca – are inscriptionata in denumire variante precum Babusca, Gardons, Rotauge, sau Roach.
 • Nada pentru clean – denumiri frecvente pentru nada destinata cleanului vor include : Clean, Cavedano, Chub sau mai rar, Fejes domolykó.
 • Nada pentru oblete – in denumire sau pe ambalaj include termeni precum : Oblete, Ablettes, Alborella sau Bleak.

Nadele universale, care se adreseaza tuturor ciprinidelor nu au in denumire numele unei specii ci mai degraba aroma. (Intrucat aceasta se regaseste si in descrierea produsului, nu vom lista aici toate variantele comune de arome).

Ne actualizam constant stocul pentru a ne asigura ca va aducem doar cele mai bune oferte, asadar asigurati-va ca reveniti in mod regulat pentru a vedea noutatile din oferta noastra de nada pentru pescuit si, in timp ce navigati, de ce nu aruncati o privire si la sectiunea de galeti si bacuri de nada, pentru a va putea pregati optim partida de pescuit viitoare?

Daca aveti neclaritati sau aveti nevoie de informatii suplimentare cu privire la optiunile de abordare finala, echipa noastra de consultanti va sta la dispozitie pentru a va ajuta cu toate intrebarile de pescuit.