Boilies

WhatsApp
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Boiliesurile sunt momeli de pescuit, de forma rotunda, cu diferite diametre. Denumirea de boilies vine din limba engleza, de la verbul „a fierbe = to boil”. Boiliesurile sunt obtinute prin fierberea unei paste ce contine de obicei combinații de făinuri proteice, fainuri cerealiere, si ingrediente destinate stimularii si atragerii pestilor, dar si coloranti, pasta care este amestecata cu ouă, ca agent de legare, și rulata pentru a forma momeli rotunde, care vor rezista în apă. Concepute initial ca o solutie de selectie, de evitarea a pestilor de talie mica, dedicate in principal crapului, boiliesurile s-au dovedit o momeala cu versatilitate mare, fiind utilizata in pescuitul tuturor ciprinidelor de talie mare dar si al somnului sau altor pesti.

Varietatea mare de forme, culori, ingrediente, proportii ale acestora si retete, complica clasificarea boiliesurilor, dar, in practica cel mai adesea, au fost clasificate in functie de baza lor principala, in boiliesuri cu baza proteica (fishmeal- faina de peste), si boiliesuri care au la baza seminte mici, utilizate in hranirea pasarelelor (birdfood). O alta incercare de clasificare a acestor, inca utilizata de producatori, a fost cea care tine cont de raportul intre puterea de atractie (cu ingredientele specifice acesteia), si puterea nutritiva sau valoarea nutritiva a acestora. Astfel unele boiliesuri au fost considerate ca avand un aport nutiriv mai mare, potrivite partidelor pe o durata mai lunga de timp, iar aletele au fost considerate momeli de mare atractie, cu rezultate rapide, instantanee, dar care nu isi pierd puterea de atractie pe masura ce stau mai mult timp in apa.

O clasificare mai practica este aceea care tine cont de destinatia lor, boiliesurile pot fi concepute pentru a fi utilizate strict ca momeal de carlig, avand de regula retete si ingredinte de calitate superioara cu costuri direct proportionale, si boiliesuri destinate nadiri. Intrucat la nadire se utilizeaza cantitati semnificative, acestea sunt ambalate de regula pungi cu capacitate mare.