Cum aflăm ce este sub apă? Sonarele.

0

Înainte de a vă transmite prin intermediul acestui articol folosirea corectă a unui sonar sau cum ne poate ajuta el în pescuit, credem că ar fi important să vorbim mai întâi puțin despre ce este un sonar.

Sonarul este un dispozitiv electronic denumit și hidrolocator care are în interiorul lui un senzor/traductor conceput pentru a descoperii și determina obiectele și pozițiile lor de sub apă. Atunci când este alimentat, sonarul emite niște ultrasunete, iar aceste unde emise prin apă lovesc obstacolele, peștii, cu alte cuvinte corpurile cu densități diferite de cea a apei, iar undele sunt apoi reflectate. După ce sunt reflectate de către corpurile de sub apă, acestea ajung la senzorul sonarul și sunt transformate într-o imagine electronică afișată de display-ul sonarului.

Sonarul este deci compus din două părți:

– sonda: partea activa a sonarului, cea care emite cât și primește undele

– display-ul: partea care afișează și procesează informațiile transmise de sondă

În ultimii ani, față de sonarele clasice ce se folosesc fixe pe barcă au apărut și diverse sonare portabile ce pot fi folosite de pe mal prin lansare.

Printre acestea, DEEPER FISHFINDER, OUTDOOR WIRELESS FISHFINDER ori HUMMINBIRD SMART CAST sunt extrem de ușor de folosit și pot oferi informații utile pescarilor ce preferă să facă un pescuit lansat de pe mal.

Informații

Multe sonare au și posibilitatea de a obține informații despre mărimea peștilor, lucru care este afisat pe ecran prin pești de diferite dimensiuni.

Foarte multe persoane consideră că un sonar este folositor pentru a obține lămuriri despre unde sunt peștii, lucru parțial adevărat.

În pescuitul marin, acolo unde se folosesc sonare extrem de complexe și pentru adâncimi destul de mari, căutarea bancurilor de pești este importantă și nu a structurilor de sub apă. Astfel sonarul este folosit pentru a afla dimensiunile peștilor, numărul lor, mărimea bancului cât și aflarea adâncimii la care se găsește fiecare pește.

Chiar dacă informațiile oferite de către sonar sunt oarecum aceleași indiferent de tipul pescuitului, în cel realizat pe ape dulci, unde adâncimile nu sunt atât de mari, iar peștii nu stau în bancuri, utilizatorul trebuie să filtreze alte informații oferite de către sonar pentru a avea o partida reușită.

Aplicații în pescuitul pe ape dulci

Pentru un pescuit după pești pașnici, informațiile oferite pe display despre peștii aflați în apă sunt aproape inutile.

La pescuitul crapului temperatura apei, adâncimea apei, tipul substratului ( mâlos, tare, plin de bradiș etc ), de pragurile și diferențele de nivel sau de eventualele agățături din apă sunt informațiile esențiale. Într-un astfel de pescuit nu căutăm peștii ci căutăm zonele pe care ei ar putea să le frecventeze sau pe care ar găsi momelile noastre mai ușor.

Pentru asta, un sonare precum LOWRANCE HOOK 4X ori GARMIN STRIKER 4DV sunt foarte folositoare, oferă multe informații despre substrat și se găsesc la niște prețuri accesibile.

În cazul unui pescuit la răpitori lucrurile sunt asemănătoare cu cele din pescuitul crapului. Aici informațiile importante sunt din nou adâncimea apei, pragurile, zonele tari, agățăturile, din nou zonele frecventate de către pești.

Astfel, în funcție de peștii pe care vrem să îi prindem trebuie să cunoaștem în primul și în primul rând zonele pe care le-ar frecventa, iar acest lucru în pescuitul pe ape dulci se face prin experiențele anterioare/ experiență. Este foarte important să ne folosim corect de informațiile oferite de către un sonar și nu să cumpărăm unul cu ideea preconcepută ca ne va ajuta să găsim peștii. Un sonar nu garantează ca vom prinde peste daca il aprindem, nu, insa el garantează că ne va ajuta să descoperim zonele care ar putea tine pești.

LASA UN RASPUNS

Adauga un comentariu!
Numele tau