7 echipamente esențiale pe timp rece la crap

0

Perioada rece a anului este una mai delicată din punct de vedere al pescuitului. În această perioadă confortul pescarului este cel mai important iar dacă nu ne simțim bine din punct de vedere termic atunci pescuitul cade pe plan secund.

Pentru asta am decis să facem o mică listă a unor produse foarte importante, ba chiar esențiale pentru a putea rezista în condiții normale la o partidă de pescuit în perioada rece.

Winterskin și cort călduros

Dacă sesiunile de pescuit durează de la 24 de ore în sus, cortul este absolut necesar acum, vremea nu ne mai permite să petrecem o noapte sub o umbrelă, astfel un cort bine izolat, ba chiar cu un winterskin sau capsulat este mult mai călduros.

Un cort capsulat este Nash Double Top MK4, căruia i se poate atașa în perioada asta rece un Winterskin Double Top MK4 Giant Third Skin.

La fel și la Mivardi, găsim două corturi încăpătoare, cu groundsheet și cărora le pot fi atașate winterskin-uri pentru o izolație și mai bună, acestea sunt Mivardi Executive cu Winterskin Executive și modelul Professional cu Winterskin Mivardi Professional.

Încălzitor cortDacă nu deținem un cort mai călduros, capsulat sau cu winterskin, atunci o alternativă la încălzirea lui și la a face un mediu confortabil din punct de vedere al temperaturii este folosirea unui încălzitor de cort.

Acesta este extrem de folositor atât în nopțile friguroase cât și în partidele ploioase unde uscarea hainelor și intrarea în cadrul unui mediu călduros este imperativă. Pentru astfel de momente, un încălzitor precum Mr. Heater Little Buddy, destul de mic, dar cu o putere de încălzire destul de bună, ce se folosește împreună cu un cartuș de 450g de amestec butan/propan cu valve cum este Coleman C500 Performance.

 

Mr. Heater Portable Buddy este fratele mai mare cu o putere de încălzire ceva mai ridicată. Ambele oferă o căldură radiantă, au un sistem de siguranță pentru închidere în cazul nivelului scăzut de oxigen din încăpere ori în cazul unei răsturnări sau a unui șoc mai puternic. Aprinderea este una piezo iar cu un cartuș de 450g de amestec butan/propan timpul de operare este între 3 și 6 ore.

Cizme “îmblănite”

În cazul umezelii și a frigului, picioarele sunt cele mai predispuse la frig, mai mult decât atât, de prin bătrâni există zicala “frigul te ia de la picioare”, astfel o pereche de cizme din material EVA, foarte ușoare și bine izolate. Modele precum Camminare Angler ori Syberian Long sunt extrem de călduroase, impermeabile și bune pentru perioada asta.

Rapala a scos acum pe piață câteva modele de cizme EVA atât scurte precum Rapala Sportsman -30 cât și lungi precum Sportsman Eva, ambele fiind ușoare, de calitate, cu o talpă antirăsucire, 100% impermeabile, cu un coeficient mărit de protecție termică și un ciorap de pâslă detașabil.

Second Skin

Pentru o încălzire corporală foarte bună, un costum de tip second skin este foarte bun atât de purtat pe sub un costum termic cât și pentru a fi folosit atunci când dormim. Ele trebuie să ofere o izolație bună a pielii, să absoarbă umezeala corpului  și să ofere o ventilație bună.

Un astfel de costum este Fox Chunk Baselayer format din două bucăți, pantalon și bluză.

Un alt costum bun este Chub Vantage Base Layer, confecționat 100% din polyester, iar materialul Thermatex îndepărtează umezeala de pe corp. Gamakatsu Thermal Inner este alt costum respirabil, de o greutate redusă, format din două piese, realizat dintr-un strat dublu de fleece pentru o reținere foarte bună a căldurii corporale.

Costume Termo

Dacă tot am vorbit de costume de tipul second skin, atunci trebuie să vorbim și despre costumele termice All Season.

Un costum termic este foarte important în perioada asta, mai ales pe perioada nopții cât și în diminețile foarte răcoroase ori în zilele ploioase. Un costum termo complet, ce poate fi folosit pe toată perioada anului este Navitas NVTS All Season ce oferă izolație completă împotriva ploii și a vântului, putând fi folosit atât când este frig cât și când plouă afară.

Este disponibil în culoarea verde și este compus din două piese, geacă și pantaloni iar ambele oferă o respirabilitate și o lejeritate mare în mișcare. Fox a scos pe piață în 2017 un nou costum termo, denumit Fox Carp Winter Suit, denumirea este una care spune totul, fiind realizat din pantaloni tip salopetă și o geacă extrem de călduroasă în perioada asta.

 

Ambele au o izolație termică superioară și o rezistență hidrostatică de 5000mm coloană de apă, sunt căptușite cu micro fleece  și dispun de multe buzunare atât interioare cât și exterioare.

Bocanci

Dacă nu folosim cizme, o alternativă foarte bună și care oferă mult mai multă comoditate este utilizarea bocancilor. Un lucru important în cazul lor este ca aceștia să fie destul de ușori, confortabili, rezistenți la apă și uzură.

Fox Chunk Explorer High Boots este o variantă foarte bună, cu talpă Vibram și suport pentru glezne. Acest model a fost special realizat pentru pescarii de crap iar limba poate fi pliată și fixată pentru a facilita introducerea rapidă a piciorului în gheată atunci când avem o trăsătură.

O altă variantă ar fi Cormoran Astro Thermo cu un înveliș exterior din piele de căprioară și cu o talpă de cauciuc termoplastic. Savage Gear Offroad sunt alți bocanci rezistenți și durabili realizați special pentru pescuit ce se comportă excelent pe terenuri accidentate sau noroioase. Sunt căptușiți cu microfleece, 100% impermeabili și oferă confort termic chiar și la o temperatură exterioară de -30 grade C.

Băuturi calde

Când temperatura exterioară este scăzută, consumul de alimente sau băuturi calde este indicat. Este metoda clasică de încălzire a corpului și pentru ridicarea confortului termic. Pescarii care petrec câteva zile pe malul apei își pot încălzi ceaiuri, cafele sau alte băuturi calde prin utilizarea unui mic aragaz, însă pentru partidele scurte de o zi, un termos este absolut necesar și mult mai comod.

Firma Stanley oferă o varietate largă de căni termoizolate sau de termosuri, iar un Termos Stanley Adventure de 1L din oțel inoxidabil poate ține lichidele calde pentru o perioadă de până la 24 de ore. Un altul este Termos Stanley Hammertone de 1L, confecționat dintr-un strat de oțel inoxidabil și de fibră de sticlă și asigură păstrarea lichidelor la o temperatură constantă. Termosul are și un capac ce poate fi folosit foarte simplu pe post de cană.

Acestea ar fi 7 echipamente utile cât și necesare în perioada rece în cazul partidelor de pescuit la crap.

LASA UN RASPUNS

Adauga un comentariu!
Numele tau