Cele mai bune pop-up-uri – proprietati, tehnici de pescuit si monturi specifice

Ce este un pop-up de pescuit? Care sunt cele mai bune pop-up-uri? Pop-up-ul reprezinta un boilies flotant pe care pescarii il aleg pentru a oferi crapilor o prezentare extrem de vizibila si atragatoare. Folosit des in pescuitul la crap si ten, pop-up-ul este o momeala care produce rezultate, inclusiv la capturarea carasului sau in pescuitul cu feeder. 

Vom vorbi in acest articol despre cele mai bune pop-up-uri, cum sa le alegi si cum sa le utilizezi corect.

Proprietatile pop-up-urilor

Pop-up-urile sunt flotante, datorita pudrei fine de pluta din care sunt alcatuite. Astfel, cand le introduci in apa, ele capata imediat un grad de atractie crescut si o vizibilitate mai pronuntata decat momelile scufundatoare. 

Elementele care le fac si mai atragatoare sunt culoarea, obtinuta cu ajutorul colorantilor speciali, si aroma eliberata, care provine din diverse tipuri de extracte.

Tipuri de pop up crap

Iata cum am putea clasifica pop-up-urile:

Dupa forma – Pop-up-urile sunt puse in vanzare in doua variante de forma: una clasica, sub forma de bila, si alta mai recenta, aparuta din dorinta de a aduce ceva nou si de a creste sansele de a prinde pesti hamesiti – sub forma de butoi.

Dupa diametru – Pop-up-urile cu diametre de 4-5, 6 si 8 mm sunt considerate micro pop-up-uri si sunt ideale pe apa rece, in sesiunile in care pestii se hranesc apatic sau chiar pentru crapii mari, foarte suspiciosi. 

Cele mai folosite dimensiuni sunt cele de 10, 12 si 14 mm, un echilibru intre atractie si discretie, potrivite pentru prezentarea snowman, deoarece se folosesc impreuna cu boiliesuri de diferite dimensiuni. 

Exista si monturi specifice, care necesita pop-up-uri mai mari, cu diametre de 15, 16, 18 si 20 mm, pe care le poti alege pentru o prezentare mai spectaculoasa.

Dupa culoare – Pop-up-urile cele mai intalnite au culori obisnuite si sunt potrivite pentru majoritatea situatiilor de pescuit. 

Pop-up-urile washed out si cele fluo sunt opuse, primele incercand sa ofere o prezenta camuflata pe substrat, in timp ce celelalte asigura o prezentare care nu poate fi trecuta cu vederea. 

Dupa aroma – orice pop-up trebuie sa fie bine aromat pentru a atrage atentia pestilor. Fie ca e vorba de o aroma fructata, fie de una bazata pe carne sau condimente, pop-up-ul trebuie sa atraga si olfactiv.

Pescuitul este un mod relaxant de a-ti petrece timpul cu familia si prietenii. Sau, daca esti un pescar dedicat, nu esti strain nici de competitiile de pescuit. Afla din acest articol totul despre tehnica pescuitului la feeder.

Cele mai bune pop-up-uri – cand pescuiesti cu ele

In functie de sezon, pop-up-urile ies in evidenta in toate conditiile de apa rece. Le combini cu o nada de calitate si foarte solubila, iar pop-up-urile mici devin o prezenta discreta si atragatoare, in acelasi timp, pentru crapii de dimensiuni mici.

Cand iti doresti o sesiune de capturi bogate, poti sa schimbi strategiile de atractie pe care pop-up-urile le ofera. Fie ca e vorba de atractia vizuala, fie de cea olfactiva sau legata de prezentarea pe substrat, pop-up-ul devine o alegere dificil de ignorat pentru crapi. Chiar daca nu este o momeala de selectie, exista sanse sa pacalesti si crapi de talie mai mare.

In zilele toride de vara, cand pestii se hranesc apatic si nu stau prea mult pe fundul apei, o momeala flotanta si viu colorata are sanse mai mari sa fie remarcata si aspirata.

Boiliesurile pop-up sunt realizate fie dintr-un amestec ale carui ingrediente au o flotabilitate foarte buna, fie dintr-un strat subtire de pasta clasica de boilies, care este rulata in jurul unei bile de pluta si apoi fiarta. Alternativ, exista pop-up-uri ce inglobeaza in mixul lor de baza praf de pluta, pentru a conferi o flotabilitate suplimentara momelii, odata ce aceasta este fiarta. Descopera oferta de boilies pop-up de la Marele Pescar.

Alegerea si echilibrarea pop-up-ului

Vorbim despre doua subiecte principale:

  1. Cum prezinti corect momeala si montura pe substrat

In mod normal, pop-up-ul se ridica pana la suprafata apei, dar noi nu pescuim acolo. Pentru a masca carligul si, implicit, pop-up-ul sa stea deasupra lui, dar la o distanta care sa ii permita aspirarea de catre crap, montura poate fi echilibrata prin aplicarea unei greutati, fie ea alica, fie pasta de plumb.

  1. Cum alegi cele mai bune pop-up-uri

Oferta de pop-up-uri din ziua de astazi abunda in culori si arome, toate plecand de la premisa ca sunt exceptionale si ca prind peste. Dincolo de aceste promisiuni, primul criteriu dupa care ar trebui ales un pop-up bun este testarea sa in prealabil si increderea in el. 

Ce ar trebui sa mai stii daca esti un pescar nefamiliarizat cu pop-up-urile, pentru a le alege corect? Pentru inceput, tine cont de modul in care sunt facute, pentru a intelege mai bine cand sa le folosesti. Structura lor e usor de descifrat, ca metoda de productie. 

Majoritatea pop-up-urilor sunt rulate pe mixuri speciale de pop-up, mixuri cu fainuri usoare, foarte flotante. Mixurile sunt fine, cu granulatie redusa, fara seminte. Prin unele mixuri apar si seminte de niger izolate, dar sunt de decor, pentru ca pestele nu mananca pop-up-ul, ca sa le poata aprecia. 

O parte dintre aceste mixuri au culori deschise, alb-beige, ca sa poata include coloranti in faza de productie a pop-up-ului, daca ar fi cazul. Altele sunt deja colorate intens, in general cu pigmenti fluo. 

Uneori, pop-up-urile pe mix de pop-up sunt numite si „hi attract”, pop-up-uri de mare atractie, intelegand prin asta ca elementul lor cheie sunt atractantii. Mixul joaca aici doar rolul de suport pentru atractanti.

Monturi de pop-up

Montura este un set de piese care lucreaza impreuna pentru a atrage pestele in nada. Dintre partile componente mentionam leadcore-ul, plumbul, vartejul, conul siliconic. Cele mai frecvente monturi sunt montura in linie, montura de tip combi rig si cu fir rigid.

Iata ce tipuri de monturi poti folosi:

  • Montura simpla – montura cu fir de par, pe care stie toata lumea sa o faca, este simpla si eficienta.
  • Montura Ronnie – este foarte populara in ultimii ani, extrem de agresiva si vizibila. Este prima montura pe care o arunci in apa cand pescuiesti pe un lac nou, intrucat ea spune daca este sau nu peste in fata.
  • Montura Chod – ideala pe substrat malos sau cu vegetatie, mai ales pe un ansamblu elicopter. Plumbul se afunda in mal, iar forfacul rigid se inalta deasupra acestuia sau a vegetatiei.
  • Montura Multi – permite schimbarea rapida a carligului.
  • Montura Whitty Pool – foarte agresiva si foarte permisiva cu orice tip de substrat.
  • Montura Hinge este rigida si ideala pentru pescuitul lansat, cu sanse mici de incurcare in aer.
  • Montura Combi – partea rigida a monturii previne pierderea momelii si prezentarea optima pe substrat. Partea cu fir textil ofera o mecanica excelenta la intepare.
  • Montura 360 – este montura cu cea mai mare mobilitate.

Monturile de pescuit crap, gata legate, sunt imbinari preasamblate de accesorii si elemente destinate pescuitului crap, care pot fi utilizate impreuna cu echipamentul de pescuit pentru a putea prinde pesti. Descopera oferta de monturi crap de la Marele Pescar.

Monturile cu pop-up sunt un instrument de baza pentru orice pescar pasionat. Prin alegerea potrivita si adaptarea strategiilor, vei putea obtine rezultate excelente in pasiunea ta pentru pescuit. Cele mai bune pop-up-uri vor face diferenta intre o zi pierduta pe lac si una cu capturi impresionante.

Sursa foto: shutterstock

shutterstock

shutterstock

Leave your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *